Klasyczna wuzetka z bitą śmietaną – lekka, puszysta, z prawdziwą śmietaną, a nie z kremem.
Klasyczna wuzetka z bitą śmietaną to ciasto ponadczasowe. Zachwycają się nim kolejne pokolenia, bo to naprawdę coś pysznego. Podstawą jest puszyste kakaowe ciasto i lekka, delikatna bita śmietana. Nie taka z paczki czy z butelki z dozownikiem, ale z prawdziwej śmietany kremówki. Tylko wtedy wyjdzie prawdziwa klasyczna wuzetka z bitą śmietaną.
Klasyczna wuzetka z bitą śmietaną – przepis
Składniki:
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka wody
Jak zrobić klasyczną wuzetkę z bitą śmietaną
- Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka utrzeć z połową cukru, białka ubić z pozostałym cukrem. Następnie delikatnie połączyć obie masy.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia razem przesiać i wymieszać – dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
- Na końcu dodać wodę i połączyć z ciastem.
- Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Poncz do nasączenia ciasta:
- 100 ml soku porzeczkowego
- 50 ml wódki
Oba składniki dokładnie wymieszać i odstawić na około pół godziny do lodówki, żeby dobrze się “przegryzło”.
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki (36-30 %)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Śmietanę dobrze schłodzić w lodówce. Dobrze schłodzoną wyjąć i od razu ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Na koniec ubijania do smaku dodać sok z cytryny – ilość jest uzależniona od upodobań smakowych.
Ciasto przekroić, nasączyć obie części ponczem i przełożyć bitą śmietaną. Górę polać ulubioną polewą czekoladową i udekorować kleksem śmietany. Jako polewa najlepiej spisuje się czekolada z dodatkiem 3-4 łyżek słodkiej śmietanki lub mleka, roztopione w kąpieli wodnej.
Wskazówka
Ponieważ bita śmietana szybko “podchodzi wodą”, jeśli chcemy, żeby ciasto postało przynajmniej do następnego dnia to do śmietany należy dodać jakiś stabilizator do bitej śmietany lub żelatynę. Niewątpliwie jednak najlepiej sprawdza się dodatek serka mascarpone. Wystarczy po ubiciu śmietany dodać go w ilości mniej więcej 250 g na 500 ml śmietany i całość należy krótko zmiksować lub dokładnie wymieszać.
Przepisy na klasyczne i sprawdzone ciasta
Salceson, czyli lekkie czekoladowe lub kakaowe ciasto z dużymi kawałkami jabłek – swój przepis mam już blisko trzydzieści lat. Bez wątpienia to klasyczna prostota.

Pyszne domowe kokosanki z kawałków ciasta, oblane polewą i obsypane wiórkami kokosowymi – zna je chyba każdy amator ciast.

Pani Walewska, ciasto znane również jako Pychotka – według przepisu siostry Anastazji to prawdziwe niebo w gębie.

Gosiu, ależ mi smaka zrobiłaś! Moja Mama miesza właśnie śmietanę z serkiem mascarpone. Pyszota.
Jedno z moich ulubionych ciast z czasów studenckich. Chodziliśmy na kawę i wuzetka z bitą śmietaną całą grupą i potrafiliśmy tak przegadać kilka godzin.
jakie smaczne masz wspomnienia 🙂
Jadłam wieki temu, jaka była smaczna i wtedy w bioderka nie wchodziła.
Super, że przypomniałaś przepis.
Zrobię sobie ucztę w jakiś ciemny, deszczowy dzień.
Wygląda pysznie! 🙂
Kochana, kiedyś w ogóle więcej nam było wolno… 😉 hihihihi…
Podziwiam! Jesteś niezrównana, opisujesz to tak, że może i mnie wyszłoby coś jadalnego, ale chyba boję się próbować. Pochwalę sie, że makowiec mi wyszedł, więc idę w dobrym kierunku, ale na TAKIE CUDEŃKA jeszcze się nie zamierzę.
Iwonka, czasami ni wychodzi bo zaczynamy ze złym nastawieniem. Wyjdzie, bo nie jest trudne – i wychodzi :*
Pysznie się prezentuje. Powiem, że wygląda jak prawdziwa warszawska w-zetka.
Bardzo chętnie bym się poczęstowała.
Aniu, dziękuję za ten komplement :*
O tak masz rację pyszny klasyk, który można jeść cały rok i się nie przeje. Dziękuję za przepis, wykorzystam go z pewnością
Daria, życzę smacznego 🙂
a na jaką blachę to jest przepis? 😉 bo właśnie się zabieram do roboty i nie wiem czy na dużą formę wystarczy?:)
przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz – byłam poza siecią przez kilka tygodni 🙂
ja użyłam prostokątnej, średniej blaszki 🙂 nie podam Ci teraz dokładnych wymiarów, bo blaszka akurat pojechała z ciastem 😉
Kuszące ciasto…
…..a jakie smaczne 🙂
O kurcze:-)Wyglada jak z cukierni:-) Choc zdrowe to nie jest znowu bys mnie skusila:-)
czasem można zaszaleć 😉
Mmm <3 pycha !
Na pewno jest przepyszna 🙂 A co do TAGu, widzę że znajduję sporo wirtualnych pokrewnych dusz :))
Wow jestem pod wrażeniem – pięknie się prezentuje 🙂
jazoooo… wiedziałam, zeby tu nie wchodzić, wiedziałam, zeby być twardą! o ja głupia, złamałam sie, bo się stęskniłam, i co? i znów przez Ciebie dietę diabli wzięli!! ;(
ale trudno, kilo w prawą, czy w lewą, zrzuci się [kieeeedyś tam ;)], a do Ciebie personalnie, to ten fragment przed "i co" 😉
ściski, Cholera Naczelna z 4cholery.blogspot.com
na szczęście nie umiem czytać ze zrozumieniem… możesz objaśnić " Na końcu dodać wodę i połączyć z ciastem " ?? bo mi już poza tym pomieszanym białym, żółtym i suchym, żadnego innego nic nie zostało do dodawania… 😉
Cholera Naczelna z 4cholery.blogspot.com
no do całej mieszaniny wlać tę odrobinę wody i wymerdać 😀
Nie no… Zasuwam do kuchni. I weź tu utrzymaj linię:D.
Malgosiu z nieba mi spadłaś z tym ciastem 🙂 w sobote mamy bierzmowanie córki to jak nic bede piekła na imprezkę 🙂 dziekuje bo ciasteczko pysznie wyglada 🙂
Mmmmmmm no to chce mi się teraz coś słodkiego mmmmhhhhhmmmmm
Znamy i lubimy. Apetyczna 🙂
U Ciebie prawdziwa klasyka.
Gdyby tylko nie było tak gorąco to od razu brałabym się do roboty 🙂
idealna 🙂
ale cudo a mnie zawsze śmietana nie wychodzi 🙁
całe studia kupowałam sobie wuzetke w cukierni 🙂 jestes boska, na pewno kiedys zrobie ja 🙂
Ale kusisz, przepysznie wygląda:)
uwielbiam wuzetkę, twoja wygląda idealnie
Bardzo efektownie wygląda, a i wykonanie nietrudne, więc chyba zrobię na niedzielę 🙂
Uwielbiam, także narobiłaś mi apetytu na noc 🙂 Wygląda przepysznie.
Dzięki Małgosiu, ze mi je przypomniałaś zupełnie o niej zapomniałam, przypomniały mi się dawne czasy 🙂
pysznie wygląda, dawno nie jadłam już tego ciasta:)
Przypomniało mi to dzieciństwo, kiedyś mama często piekła wuzetkę 🙂
mniam…. przy Tobie kochana moją diete trafia … szlag … 😉
biedna dieta ;)))))
ale kusisz ..takie smakowite zdjecie ..
Rzeczywiście- jedno zdjęcie wystarczyło 😀 mniam mniam!
A ja jeszcze nigdy nie jadłam wuzetki, dlatego z pewnością wypróbuję przepis 🙂
Mniaammm ty to potrafisz natobić smaku 🙂 Super wuzetka 🙂
Wygląda pysznie i zapewne równie pysznie smakuje:)