2,4K
Witajcie kochani 🙂 nie było mnie przez jakiś czas i przyznam się, że brakowało mi zaglądania na ulubione blogi 🙂 Urlop jednak już się skończył i pora wracać do codzienności 🙂
Chciałabym dziś pokazać Wam coś, co przygotowałam podczas mojego wyjazdu. Bo przecież mimo urlopu jeść trzeba, prawda? 😉 Miałam to szczęście, że sama mogłam przygotowywać posiłki, co dla mnie jest niebywałym luksusem. Najlepsza restauracja to nie to samo, co własnoręcznie przygotowane jedzonko 🙂
Chciałabym dziś pokazać Wam coś, co przygotowałam podczas mojego wyjazdu. Bo przecież mimo urlopu jeść trzeba, prawda? 😉 Miałam to szczęście, że sama mogłam przygotowywać posiłki, co dla mnie jest niebywałym luksusem. Najlepsza restauracja to nie to samo, co własnoręcznie przygotowane jedzonko 🙂
Kabaczek to inaczej cukinia. Ja od zawsze rozróżniam żółtego kabaczka i zieloną cukinię 😉
Kabaczka można przygotowywać na wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja – z racji sympatii do zapiekanych warzyw – przygotowałam go podobnie jak bakłażana, czyli zapiekłam go z mięsem i serem feta. Należy tylko zwrócić uwagę, aby kabaczek był “młody” z delikatną skórką. Jeśli jest lekko zdrewniała czy łykowata, wtedy wystarczy ją cieniutko obrać.
Składniki:
kabaczki,
mięso mielone,
odrobina oleju do obsmażenia mięsa,
odrobina koncentratu pomidorowego,
ser feta,
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
cebula,
czosnek,
świeży tymianek – opcjonalnie,
pomidor.
Kabaczki umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć z pestek. Jeśli skóra jest gruba i łykowata, wtedy należy ją cienko zdjąć.
Tak przygotowanego kabaczka solimy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy z niego wodę i jest gotowy do nadziewania. (Jeśli kabaczek jest duży, wtedy dobrze jest go zamiast solenia lekko obgotować w posolonej wodzie.)
Cebulę obrać i pokroić w średnią kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Na zeszkloną cebulę i czosnek włożyć mięso mielone i lekko podsmażyć dodając sól i przyprawy do smaku.
Połowę podsmażonego mięsa nałożyć do kabaczków, na nie plastry pomidora. Na pomidory resztę mięsa, a na górę pokruszoną fetę.
Połowę podsmażonego mięsa nałożyć do kabaczków, na nie plastry pomidora. Na pomidory resztę mięsa, a na górę pokruszoną fetę.
Nafaszerowane kabaczki zapiekać pod przykryciem w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut.
Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu.
Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu.
Smacznego!
Uwielbiam kabaczki nadziewane i jak widać każdy ma swój własny przepis dlatego pozwoliłem sobie go zapisać i w najbliższym czasie wypróbować 🙂
mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
O rany ale pyszności i nawet mogę je jeść:) Pozdrawiam
Ekstra. Zupełnie zapomniałam robiąc cukinię faszerowaną że mogę dodać fetę ! Dzięki za pomysł 🙂
smacznego 🙂
a ja ostatnio cukinię zapiekałam 🙂 ależ narobiłaś mi ochoty 🙂 cudeńka 🙂
Ślinka cieknie 🙂
Wygląda obłędnie 😉
smakuje wspaniale, nawet przy tej temperaturze 🙂
Do tej pory jadłam tylko cukinię faszerowaną 🙂
Wygląda bardzo smakowicie 🙂 Kabaczka jeszcze nie jadłam, ale dzisiaj będę robić cukinię faszerowaną 🙂
I dzisiaj taki obiadek sobie zafunduję. 🙂
czekam na relację 😉
Czasem robie bardzo podobnie ale z bakłażanem 🙂
bakłażana też często robię w taki sposób 🙂 mniammmm 🙂
Wow, jak to pieknie i apetycznie wyglada:-)
kurcze, bo się pogubiłam…czyli to żółte to kabaczek, tak? a zielona jest cukinia?
mam 3 cukinie? w domciu, może zrobię takie danie?wygląda smakowicie:)
to ponoć jedno i to samo 😉 w niektórych regionach Polski cukinia nazywana jest kabaczkiem, ale ja zawsze zieloną cukinię nazywałam cukinią, a żółtą kabaczkiem 😉
Nie powinnam oglądać tego przed snem bo się głodna zrobiłam 🙂 Pysznie wygląda.
no właśnie zawsze miałam problem co to cukinia a co kabaczek 😉
Wygląda bardzo smakowicie 🙂