1,4K
Przepis na tę tartę dostałam od szwagierki. Skserowała mi fragment gazety, nie potrafię zatem powiedzieć Wam skąd go wzięła. W przepisie na ciasto były jeszcze mielone migdały, jednak ja ich nie dodałam.
Składniki ciasta:
150 g masła
150 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
Składniki kremu:
1 budyń waniliowy z cukrem (na pół litra mleka)
półtorej szklanki mleka
3/4 szklanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
gęsty dżem malinowy
maliny
borówki
Przygotowanie ciasta:
Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i wodę. Zagnieść ciasto i odstawić zawinięte w woreczek do lodówki na kilkanaście minut.
Okrągłą formę o średnicy 20 cm. wysmarować masłem. Wylepić ciastem dno, lekko zakładając boki. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem i wysypać warstwę grochu (lub fasoli), żeby ciasto nie wyrosło.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut.
Ciasto wystudzić.
Przygotowanie masy:
Budyń ugotować i wystudzić.
Kremówkę ubić z cukrem i delikatnie wymieszać z budyniem..
Ciasto posmarować dżemem, wyłożyć na niego krem i schłodzić w lodówce. Na schłodzony krem wysypać owoce.
Moja tarta nie wyszła taka jak wyjść powinna według mnie. Myślę, że popełniłam błąd robiąc masę budyniową. Najpierw powinnam dokładnie roztrzepać budyń, a dopiero potem dodać ubitą kremówkę.
Uwierzcie mi jednak, że to ciasto jest tak pyszne, że nie chciałam czekać ze zrobieniem zdjęć do następnego razu. Mimo, że krem trochę się rozjeżdża, to biorąc pod uwagę smak, jest to drobiazg.
Smacznego!
Mnom, ale mi się zachciało! I nie mam borówek, i nie mam malin ;(
Wspaniała! 🙂 Od razu porywam kawałeczek 😉
Wyglada cudnie! Uwielbiam takie tarty:-)
oj tam rozjeżdżający się krem – to wygląda tak smakowicie ż ten fakt nie ma żadnego znaczenia 😉
pyszności:)
O matulu, czemu ja tego wcześniej nie widziałam :O cudownie wygląda <3
Wygląda pysznie 🙂
Uwielbiam takie owocowe ciasta. Smaku mi narobiłaś 🙂
Przyznam się, że jeszcze tarty nie jadłam, rany ależ mi smaku narobiłaś 🙂
pyszności! nigdy nie robiłam tarty. to jak kruche ciasto chyba. ale wygląda obłędnie!
bardzo apetycznie wygląda
wygląda średnio w porównaniu do smaku 😉
To musi być pyszne 🙂 Uwielbiam takie sezonowe ciacha 🙂
szczerze mówiąc, ja średnio przepadam za ciastami z owocami 😉 ale ta tarta uwiodła mnie po prostu smakiem 🙂
Małgorzato ja Ciebie przywołuje do porządku !!!:) zwariować można:(buźka:)
oj tam, zaraz zwariować 😛
lubię taakie tarty 🙂 owocowe, kreemowe nic dodać nic ująć 😀
Zaraz u Ciebie jestem !! 🙂
Obśliniłam całego laptopa. Jak będziesz je piekła następnym razem aj znać dzień wcześniej- zaplanuję sobie małą wycieczkę 😉
no dobra, daleko nie masz 😉