2,5K
To ciasto robię “od zawsze”. Przepis mam zapisany w zeszycie, który założyłam mając chyba 11 lat 🙂 Dziś przepisy mam najczęściej zapisane w komputerze lub wydrukowane, jednak największym sentymentem darzę właśnie te z zeszytu – najstarsze i ponadczasowe, nie poddające się modom.
Składniki:
100 g masła,
około pół kilograma mąki,
4 żółtka,
3 łyżki cukru,
2 budynie (ja użyłam o smaku krówki),
3 łyżki masła,
4 białka,
3/4 szklanki cukru pudru,
dowolne owoce.
Mąkę przesiać, dodać margarynę, żółtka i cukier. Zagnieść sprężyste ciasto. Zawinąć w woreczek i odłożyć do lodówki na około pół godziny.
Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce 2/3 schłodzonego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor.
W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Do gorącego dodać masło i wymieszać.
Na upieczone ciasto wyłożyć owoce. Ilość według uznania. Na owoce wylać ciepły budyń.
Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć łyżką na budyń. Na pianę zetrzeć resztę schłodzonego ciasta.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut – na jasnozłoty kolor.
Ciasto jest przepyszne podawane na gorąco z ulubionymi lodami. Wspaniały deser na upalne dni.
o rety, ale pyszne
Skubaniec to smak mojego dzieciństwa. Z budyniem jeszcze nie próbowałam, ale musi być ten pierwszy raz 😀
od drugiego sie nie da zacząć ;))))))
Mam podobny przepis ale z lodami nie próbowalam mniam:)
spróbuj, polecam 🙂
tylko pamiętaj żeby do kruchego nie dodawać proszku, bo wtedy na ciepło średnio smakuje 😉
był to mój imieninowy placuszek w ostatnią sobotę. Wyszedł świetnie!!!! Wybrałam brzoskwinie na owoc do środka, a zalałam budyniem śmietankowym! Pyszności i na dodatek niezwykle szybki!
skubaniec ma te dwie zalety: jest pyszny i szybki 🙂
uwielbiam to ciasto, a z lodami to już w ogole, odpynelam 🙂
to to jest ten słynny skubaniec? Ulala 😀
Miło mi poznać!
A nie wiedziałam, że podaje się go z lodami, czas zrobić 😉
z lodami to moja własna wariacja 😉
jak zawsze przepysznie!
boski deser 🙂
Mniam! Kiedyś zrobię, bo uwielbiam takie ciasta! <3
Skubaniec :))) Podoba mi się ta nazwa 🙂
nawet nie wiem, skąd się wzięła ;))))
Gosieńka ,Gosieńka ,ty to nas rozpieszczasz
staram się, Anonimie 🙂
Już próbowałam, bardzo dobry placuszek, tylko mi lodów zabrakło 🙂
to teraz z lodami 😉
ale pyszności szykujesz 😀
Fajny blog – jestem po raz pierwszy i na pewno nie ostatni 🙂
zapraszam częściej, imienniczko 😉
Ale mi ślinka cieknie na ten placuszek gdy tylko wrócę do Polski napewno go upiekę 🙂
pysznie wygląda:) chętnie bym zjadła taki kawałek:)
Łatwe w zrobieniu, tanie w kosztach i wygląda mega pysznie. Trzeba będzie spróbować 🙂
spróbuj a zaprzyjaźnicie się 😉
No co ja mam teraz napisać:(rewelacja:)i te lody 🙂