Zupa czosnkowa – prosta, szybka. O pięknym aromacie i smaku – idealna dla wielbicieli dań z czosnkiem.
Bardzo prosta i szybka zupa czosnkowa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów, jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita. Inspiracją do przygotowania tej zupy był dla mnie przepis z książki “Kuchnia polska” Elżbiety Adamskiej.
Przepis na prostą i szybką zupę czosnkową
Składniki:
ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego
10-12 sporych ząbków czosnku
3 łyżki masła
mielony biały pieprz
sól
100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany
ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej
Jak zrobić zupę czosnkową
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej.
Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek – nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem.
Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
Do zupy dodać śmietanę, którą możemy przed dodaniem zaparzyć gorącą zupą, żeby nam się nie zważyła. Można też wymieszać ją dokładnie z łyżeczką mąki i wtedy wlać do zupy, i zagotować.
Doprawiamy białym pieprzem i solą. Przed podaniem można posypać zieloną pietruszką, która bardzo pasuje do tej zupy.
Podawać z grzankami zapieczonymi ze starym żółtym serem – Twoja zupa czosnkowa jest gotowa.
Zupę czosnkową jadłam tylko raz, w restauracji. Jej smak pozostawiał wiele do życzenia. Ale… skoro tą wersję polecasz, to chyba się skuszę 🙂 Już sam wygląd jest o niebo lepszy niż tej którą jadłam (a raczej spróbowałam)
Uwielbiam zupę czosnkową, szczególnie tę podawaną w Czechach. Twoja wersja wydaje się być lżejszą, chyba ze względu na białe warzywa. Myślę, że się skuszę 🙂
robiłam pierwszy raz i przyznam, ze smak i aromat mnie zaskoczył 🙂 pozytywnie 🙂
error: Treść chroniona przed kopiowaniem
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Nigdy nie słyszałam o takiej zupie trzeba wypróbować:)
wypróbuj i napisz jak smakowało 🙂
niektórzy nie lubią czosnku bo pachnie a ja uwielbiam nawet w takim wydaniu 🙂
Zupę czosnkową jadłam tylko raz, w restauracji. Jej smak pozostawiał wiele do życzenia. Ale… skoro tą wersję polecasz, to chyba się skuszę 🙂
Już sam wygląd jest o niebo lepszy niż tej którą jadłam (a raczej spróbowałam)
zrób sama w domu, będziesz zaskoczona smakiem i aromatem 🙂
koniecznie muszę zrobić!
uwielbiam! ale mąż zwiewa potem heh
uwielbiam takie zupki 🙂 pyszne i rozgrzewajace 😉
Szybko i pysznie!
czosnkowa? Brzmi zaskakująco 😀 ciekawe czy ma baaardzo intensywny zapach?;D
własnie zapach ma zaskakująco delikatny 🙂 i smak też 🙂
Nie jadłam, z czosnkiem tak troszkę się boję. Przeważnie do sosów używam.
Nominowałam Cię do Liebster award. Zapraszam 🙂
pyszna:) też robię czosnkową zupę w podobny sposób:)
Nigdy nie jadłam takiej zupy więc czas w końcu spróbować 🙂
spróbuj, zdziwisz się jaka jest pyszna 🙂
Uwielbiam zupę czosnkową, szczególnie tę podawaną w Czechach. Twoja wersja wydaje się być lżejszą, chyba ze względu na białe warzywa. Myślę, że się skuszę 🙂
withlovetocok.blogspot.com
to moja pierwsza zupa czosnkowa, ale wiem, że będę szukać innych jej kombinacji 🙂
Pierwszy raz słyszę o zupie czosnkowej!
Sos czosnkowy uwielbiam i mogłabym jeść łyżkami, więc myślę, ze ta zupka przypadłaby mi do kubków smakowych 😀
robiłam pierwszy raz i przyznam, ze smak i aromat mnie zaskoczył 🙂 pozytywnie 🙂