1,4K
Zupa czosnkowa – prosta, szybka. O pięknym aromacie i smaku – idealna dla wielbicieli dań z czosnkiem.
Bardzo prosta i szybka zupa czosnkowa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów, jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita.
Inspiracją do przygotowania tej zupy był dla mnie przepis z książki “Kuchnia polska” Elżbiety Adamskiej.
Przepis na prostą i szybką zupę czosnkową
Składniki:
- ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego
- 10-12 sporych ząbków czosnku
- 3 łyżki masła
- mielony biały pieprz
- sól
- 100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany
- ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej
Jak zrobić zupę czosnkową
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej.
- Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek – nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem.
- Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
- Do zupy dodać śmietanę, którą możemy przed dodaniem zaparzyć gorącą zupą, żeby nam się nie zważyła. Można też wymieszać ją dokładnie z łyżeczką mąki i wtedy wlać do zupy, i zagotować.
- Doprawiamy białym pieprzem i solą. Przed podaniem można posypać zieloną pietruszką, która bardzo pasuje do tej zupy.
- Podawać z grzankami zapieczonymi ze starym żółtym serem – Twoja zupa czosnkowa jest gotowa.
Sprawdź także inne moje przepisy na pyszne i proste zupy – zapraszam i życzę smacznego 🙂
Nigdy nie słyszałam o takiej zupie trzeba wypróbować:)
wypróbuj i napisz jak smakowało 🙂
niektórzy nie lubią czosnku bo pachnie a ja uwielbiam nawet w takim wydaniu 🙂
Zupę czosnkową jadłam tylko raz, w restauracji. Jej smak pozostawiał wiele do życzenia. Ale… skoro tą wersję polecasz, to chyba się skuszę 🙂
Już sam wygląd jest o niebo lepszy niż tej którą jadłam (a raczej spróbowałam)
zrób sama w domu, będziesz zaskoczona smakiem i aromatem 🙂
koniecznie muszę zrobić!
uwielbiam! ale mąż zwiewa potem heh
uwielbiam takie zupki 🙂 pyszne i rozgrzewajace 😉
Szybko i pysznie!
czosnkowa? Brzmi zaskakująco 😀 ciekawe czy ma baaardzo intensywny zapach?;D
własnie zapach ma zaskakująco delikatny 🙂 i smak też 🙂
Nie jadłam, z czosnkiem tak troszkę się boję. Przeważnie do sosów używam.
Nominowałam Cię do Liebster award. Zapraszam 🙂
pyszna:) też robię czosnkową zupę w podobny sposób:)
Nigdy nie jadłam takiej zupy więc czas w końcu spróbować 🙂
spróbuj, zdziwisz się jaka jest pyszna 🙂
Uwielbiam zupę czosnkową, szczególnie tę podawaną w Czechach. Twoja wersja wydaje się być lżejszą, chyba ze względu na białe warzywa. Myślę, że się skuszę 🙂
withlovetocok.blogspot.com
to moja pierwsza zupa czosnkowa, ale wiem, że będę szukać innych jej kombinacji 🙂
Pierwszy raz słyszę o zupie czosnkowej!
Sos czosnkowy uwielbiam i mogłabym jeść łyżkami, więc myślę, ze ta zupka przypadłaby mi do kubków smakowych 😀
robiłam pierwszy raz i przyznam, ze smak i aromat mnie zaskoczył 🙂 pozytywnie 🙂