1,1K
Mam dla Was kolejny baaaardzo stary przepis na ciasto owocowe, które jest proste, szybkie i zawsze się udaje. Można piec je przez cały rok, gdyż świetnie udaje się ze wszystkimi chyba owocami. Dzisiaj piekłam je ze śliwkami które w tym roku obrodziły niesamowicie. A do tego wyjątkowo nie są robaczywe.
Na ciasto potrzebujemy:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce sezonowe
Ubić pianę z białek razem z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek. Na koniec wlać roztopioną i przestudzoną margarynę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę i ułożyć na nim owoce. Ciasto można przez ułożeniem owoców oprószyć delikatnie mąką. Wtedy mamy niemal pewność, ze owoce nie opadną na dno.
Piec około 40 minut w 170 stopniach.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Smacznego!
Uf! Muszę coś upiec na niedzielę:)) Apetytu mi narobiłaś dziewczyno :))
Boże, gdyby tak można było skosztować wirtualnie tych pyszności. Nie mam niestety zdolności do pieczenia ciast…, ale lubię przyrządzać sałatki. Pozdrawiam serdecznie.
kochana, to ciasto wychodzi zawsze 🙂
Wspaniale wygląda, łatwy, szybki a na pewno bardzo smaczny:)
o tak, baaaaardzo pyszny 🙂
Mniammm smakowicie wygląda 🙂
Małgosiu a cóż to za cudo 🙂 niebo w gębie 🙂
jedno z lepszych i najprostszych ciast 🙂 uwiellllbiam 🙂
Jakie ładne i równiutkie w swej strukturze!
bardzo wdzięczne ciasto, zawsze ładnie wygląda 🙂
Świetny i szybki przepis, coś jak biszkopt 🙂
bardzo wilgotny i delikatny biszkopt 🙂