689
Włoską kapustę uwielbiam pod wieloma postaciami. Najczęściej robię z niej gołąbki, ale smakuje wspaniale również w zupie jarzynowej, czy jako jedno z warzyw dodawanych do rosołu. Próbowaliście kiedyś faszerować włoską kapustę? Nie? No to dzisiaj zapraszam Was do spróbowania takiego własnie sposobu na włoską kapustę.
Składniki:
niezbyt duża włoska kapusta,
masa mięsna na gołąbki w ilości odpowiedniej do wielkości kapusty (jeśli nie macie swojego ulubionego przepisu na farsz do gołąbków, to zapraszam do >tego przepisu<),
odrobina oleju,
sól, cukier.
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wykroić lekko głąb. Zagotować wodę z solą i odrobiną cukru, obgotować w niej kapustę (kilkanaście minut na wolnym ogniu).
Kapustę wyjąć z wody, przestudzić. Porozsuwać liście w taki sposób, aby można było między nie nałożyć farsz.
Kiedy już kapusta będzie wypełniona farszem, uformować dłońmi zgrabną główkę, lekko ściskając do środka.
Kapustę ułożyć w wysmarowanej olejem formie do zapiekania. Upiec pod przykryciem w temperaturze 150-160 stopni do miękkości. (Ja do przykrycia użyłam folii aluminiowej.)
Podawać z pikantnym sosem pomidorowym lub grzybowym. Ja podałam ją z sosem ze świeżych pomidorów bez żadnych innych dodatków.
Smacznego!
ale bajer! Danie istne rozpustne i ciekawi oczy 😀
Wow, jaki wspanialy pomysl!:-)
Alez to smacznie wyglada i zdaje sie byc nawet proste.
Przyznam sie bez bicia, ze nigdy samodzielnie nie robilam golabkow, ale patrzac na te fotki mam ochote na taka ich wersje 🙂
gołąbki już robiłam ale w drugą stronę jakoś nie przyszło mi do głowy 🙂 Nafaszerować kapustę mięchem. Przy najbliższej okazji spróbuje , mężuś lubi dużo kapusty a tak wygląda, że właśnie jest 🙂
świetny przepis musze koniecznie wypróbowac !! brawo!
A ja jutro śmigam do babci na gołąbki i na samą myśl mam ślinotok..
świetnie się prezentuje:) mniam)
Wygląda bardzo pysznie! Fajny pomysł:)
nie masz litości, wygląda super!
nie mam litości 😀 było mega pyszne 😀