1,1K
Dzisiaj szybkie ciasto z kandyzowanymi owocami i budyniem – na szybko i tanio, bo z tego co akurat było pod ręką i w lodówce. Przygotowując to ciasto improwizowałam od początku do końca i kiedy je kroiłam, to byłam niesamowicie ciekawa, co wyszło z tych improwizacji 😉 No i muszę Wam się przyznać, że byłam zadowolona, co nie zdarza mi się często 😉 Zasmakowało mi połączenie kawowego budyniu, kwaskowatych owoców i kruchego ciasta…mniammm….
Składniki:
kruche ciasto – możecie zerknąć do >tego przepisu<
dowolne owoce – ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie,
2 – 3 łyżki brązowego cukru (w zależności jak kwaśne są owoce),
2 łyżki masła,
sok wyciśnięty z połowy cytryny,
sok wyciśnięty z połowy cytryny,
pół litra mleka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej,
4 czubate łyżki cukru waniliowego,
1 lekko czubata łyżka rozpuszczalnej kawy.
Owoce umyć. Gruszkę i jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne. Brzoskwinie obrać ze skóry i wyjąć pestkę. Śliwki wypestkować. Wszystkie owoce pokroić w jednakowe kawałki. Ja każdą śliwkę przekroiłam na 4 części i resztę owoców pokroiłam w podobnej wielkości kawałki.
Masło roztopić na patelni i wrzucić owoce. Przesmażyć na większym ogniu, dosypać brązowy cukier i wlać sok z cytryny. Przemieszać i po około minucie odstawić z ognia. Lekko przestudzić.
Formę do zapiekania wyłożyć papierem i na dno zetrzeć kruche ciasto na grubość około półtora centymetra. Zapiec lekko w temperaturze około 180 stopni.
Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i kawy, ugotować budyń.
Na podpieczone ciasto wyłożyć owoce. Na owoce wylać gorący jeszcze budyń. Na budyń zetrzeć drobno kruche ciasto – można posypać je brązowym cukrem., wtedy po zapieczeniu utworzy chrupiącą warstwę. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 200 stopni na wyższy poziom i zapiec przez kilka-kilkanaście minut.
Ciasto wystudzić i podawać na zimno.
Po schłodzeniu w lodówce (najlepiej przez przynajmniej kilka godzin) delikatnie odchylić papier do pieczenia – ciasto jest gotowe, aby je pokroić i podać.
Smacznego!
czy mogę zrobić ciasto z samymi porzeczkami czerwonymi ?
ale bez budyniu? nie próbowałam
jednak jeśli chcesz zamienić tylko owoce, to na pewno będzie pysznie 🙂
Wygląda pysznie!
dziękuję Małgosiu za piękne życzenia:)
buziaczki:)
pysznie wygląda i rzeczywiście z tego co zawsze jest w domu 🙂
Kiedy mogę wpaść? :))
przyłączam się do pytania:)
no dobra, wpadajcie po obiedzie ;))))
pyszne wygląda:)
chciałabym mieć tak bogate "resztki" <3 😀
Pyszne!
oj tam bogate 😀
do zjedzenia na surowo średnio pasowały te owoce 😀