Bułeczki zapiekane z kurczakiem i papryką to doskonała propozycja na ciepła kolację lub obiad w stylu domowego fast food’a.
Bułeczki te zrobicie w miarę szybko i bardzo prosto. Inspirację do nich znalazłam na wspomnianym już kiedyś blogu Monique. Ona swoje bułki nazwała Philly Cheesesteak Sliders, ja nazywam je bułeczkami a’la Diva. Przyznam się, że jak oglądałam ją podczas przygotowania ich, to nabrałam ochoty, żeby już-teraz-w tej chwili pobiec do kuchni i zrobić takie same. Było już jednak późno, a nie jestem aż taką maniaczką kuchni, żeby szaleć po północy… Ja swoje bułki nieco zmodyfikowałam – możecie wejść na jej stronę i porównać obie wersje.
Bułeczki upiekłam według tego przepisu, który na blogu już się pojawił. Nie rozdzielałam bułek, lecz przekroiłam (a raczej starałam się to zrobić) wszystkie razem w poprzek. Piekąc samodzielnie takie bułki trzeba je dość ciasno układać, żeby były jak najbliżej siebie, wtedy są idealne do takiego przekrawania.
Przepis na bułeczki zapiekane z kurczakiem i papryką
Składniki nadzienia:
- pierś z kurczaka
- świeża czerwona papryka
- cebula
- olej do obsmażania
- słodka papryka
- pieprz
- zioła prowansalskie
- majeranek
- sól
- ser mozzarella w zalewie
- masło
Jak zrobić bułeczki zapiekane z kurczakiem i papryką – krok po kroku
- Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę lub cienkie słupki.
- Przyprawić ulubionymi przyprawami – ja użyłam soli, pieprzu, słodkiej papryki i majeranku. Odstawić na kilka minut, a następnie obsmażyć na oleju, na sporym ogniu, żeby mięso lekko się zrumieniło, ale nie wyschło.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę opłukać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w słupki.
- Na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę, dodać paprykę i wszystko razem podsmażyć.
- Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w niezbyt cienkie plastry.
- Na spodnią część przekrojonych bułek nałożyć podsmażone mięso, a na mięsie układać paprykę, a na paprykę plastry mozzarelli.
- Wewnętrzna stronę górnej części bułek posmarować roztopionym lub bardzo miękkim masłem – warstwa powinna być niezbyt gruba.
- Górną część bułek nałożyć na dolną, również przesmarować ją lekko masłem, lekko docisnąć.
- Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180°C na około 10-12 minut – ser powinien się roztopić lekko.
- Po zapieczeniu, bułki rozdzielać pomagając sobie ostrym nożem. Podawać na gorąco lub na zimno, z ulubionym sosem.
Zostało cUś dla mnie? :))
ale smakowite! i po brzegi napakowane 🙂
Boskie bułeczki! Musiały smakować wybornie 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie! Świetny pomysł na przekąskę na ciepło do podania podczas nieoczekiwanej wizyty gości (swoich zawsze muszę nakarmić!).
Pozdrawiam
Pingwin
ja też zawsze karmię moich gości 😀
lada dzień planuję przygotować inną wersję tych bułek 🙂
oo i takie cosik zrobię dzięki ;)) wygląda pysznie mmmm ;)))
kreska 😉
Apetyczna bez dwóch zdań!
Świetny pomysł.
z ręką na sercu: zaburczało mi w brzuchu na ich widok.. Potem przeczytałam składniki i kurde.. chce je!
Nie lubię ceboli i papryki, ale tak pysznie to wygląda, że bym nie wybrzydzała i jadła 🙂
dla Ciebie zrobię niebawem bez cebuli i papryki 😉
Małgosiu, ślinka mi leci. Przepysznie to wygląda. MNIAM!!! Pozdrawiam Cię ciepło!
wygląda średnio, zdjęcia kiepskiej jakości są, ale w smaku jest rewelacja 🙂
Zjem razem z monitorem ;P
Super pomysł 🙂
nie wygłupiaj się, zostaw monitor!!!! ja go bardzo lubię! ;)))
wyglądają bardzo smacznie:)
Oj mamusiu ! muszę spróbować 🙂
częstuj się dziecko ;)))
coś jak pizzowe bułeczki 🙂 chcę taką zjeść! 🙂
ja też 🙂 piekłam je dość dawno 😉 ale chyba w tym tygodniu powtórzę w innej kombinacji 😉
Aż ślinka cieknie 🙂 !!!!