Pasta z makreli wędzonej jest znana i lubiana przez większość z nas. Można ją także podać w formie sałatki.
Pasta z makreli wędzonej jest Polsce bardzo popularna tak jak i sama makrela.. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż oprócz licznych wartości odżywczych jest także pyszna i smaczna. Delikatna struktura wędzonej makreli sprawia, że łatwo jest z niej przygotować najróżniejsze pasty i smarowidła do kanapek. Wystarczy tylko prosto i szybko oddzielić mięso od skóry, usunąć nieliczne ości i ryba gotowa do dalszej obróbki. Jednak kupując wędzoną makrelę trzeba zwrócić uwagę na to, aby była ona świeża. Bez wątpienia zatrucie nieświeżą rybą może być bardzo dokuczliwe, a nawet niebezpieczne.
Dzisiaj zapraszam Was po przepis, a raczej sposób, na prostą pastę z wędzonej makreli, którą także można podać w formie sałatki. Razem z jajkami, odrobiną cebuli i konserwowych (lub kiszonych) ogórków tworzy przepyszne połączenie, które dopełnia majonez z odrobiną musztardy. Nie są to szczególnie wyszukane smaki, jednak potrafią zachwycić wielbicieli wędzonych ryb.
Przepis na pastę i sałatkę z wędzonej makreli
Składniki:
- 1 średniej wielkości wędzona makrela
- 4 jajka
- 1 średnia cebula
- 3-4 średnie ogórki konserwowe
- musztarda – ja użyłam stołowej
- majonez
- świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie: małe pomidorki
Jak zrobić pastę z wędzonej makreli
- Jajka umyj i ugotuj na twardo. Ugotowane wystudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.
Jak ugotować jajka na twardo? Włóż je do garnka z zimną wodą, a garnek postaw na ogniu. Następnie zagotuj i zmniejsz ogień średni. Od czasu aż woda zacznie wrzeć gotuj jajka przez 7-9 minut w zależności od ich wielkości. Jeśli chcesz, aby jajko było ugotowane na twardo, ale nie było nieapetycznie zbite, pamiętaj o jednym: woda powinna bardzo delikatnie wrzeć, a nie intensywnie się gotować. To działa, sprawdź.
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
- Wędzoną makrelę przekrój wzdłuż i oddziel mięso od skóry i kręgosłupa. Następnie usuń dokładnie wszystkie ości, a mięso rozgnieć lekko widelcem.
- Ogórki pokrój w kostkę lub, jeśli nie są duże, w plasterki.
- Wymieszaj rozgniecioną makrelę z posiekaną cebulą, startymi jajkami i pokrojonymi ogórkami.
- Dodaj 2-3 łyżki majonezu oraz 1 łyżeczkę musztardy – lub więcej o ile lubisz.
- Wszystko razem wymieszaj i przypraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą do smaku – pasta z wędzonej makreli gotowa.
Jak zrobić sałatkę z makreli wędzonej
- Makrelę rozdziel na mniejsze kawałki, nie rozgniataj jej widelcem.
- Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.
- Cebulę obierz i pokrój w niezbyt grube piórka.
- Ogórki pokrój w ukośne plasterki, a pomidorki w ćwiartki.
- 3 łyżki majonezu wymieszaj z 1 łyżeczką musztardy.
- Ułóż na półmisku lub w misce – warstwowo, bez mieszania – makrelę, cebulę, ogórki.
- Na wierzchu dodaj majonez z musztardą (mniej lub więcej, tak jak lubisz) oraz ułóż ćwiartki jajek i ćwiartki pomidorków.
Lubisz dania z ryb?
Sprawdź jak pysznie smakuje makrela pieczona w sosie pomidorowym.
A może wolisz zupę rybną?
Aromatyczna zupa rybna z morszczuka, lekka i smaczna – watro przynajmniej jej posmakować.
Pastę z makreli biorę każda i to w ciemno ??