Sernik z masą krówkową – idealny, delikatny, aksamitny, pyszny. Nie jest suchy, nie pęka podczas pieczenia.
Na dobry sernik apetyt jest zawsze. O każdej porze roku chętnie go zjemy, prawda? Dla wszystkich łasuchów mam dziś sernik z masą krówkową. Słodki i pyszny, taki w sam raz. Serniki są trochę tak jak torty: to wyjątkowe ciasta na wyjątkowe chwile. Zauważyliście, że na zdecydowanej większości stołów świątecznych nie brakuje serników? Ten sernik powstał specjalnie dla pewnej Małgosi, z okazji jej urodzin. Jeśli jednak nie wierzycie, że jest pyszny i wyjątkowy – jak mała Małgosia – nie macie wyjścia, trzeba go upiec.
Przepis na sernik z masą krówkową
Składniki (tortownica o średnicy 17 cm):
- 400 g twarogu
- 5 jajek
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- puszka (400 g) masy kajmakowej (lub tzw. krówki)
Spód:
- 150 g kruchych ciastek
- 50 g masła
Jak zrobić sernik z masą krówkową – krok po kroku
- Przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki na przynajmniej półtorej godziny, żeby nie były zimne i miały taką samą temperaturę. Oczywiście chodzi o produkty, które z reguły w lodówce przechowujemy. Do przygotowania tego sernika użyłam blendera z pojemnikiem, można jednak użyć zwykłego miksera.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160℃. Ciastka drobno pokruszyć i połączyć z masłem – w blenderze idzie to błyskawicznie.
- Na wyłożoną papierem formę przełożyć masę z ciastek. Rozłożyć równomiernie, lekko zakładając półtora-dwu centymetrowy brzeg do góry.
- Blender umyć, włożyć do niego twaróg, masło i 1 jajko – wszystko zmiksować.
- Dodać resztę jajek, cukier – zmiksować.
- Obie mąki połączyć razem w miseczce i przesypać do masy serowej i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Połowę masy serowej wylać na spód z ciastek.
- Drugą połowę zmiksować z połową masy krówkowej.
- Wylać nierównym strumieniem na pierwszą część masy. Małą łyżeczką nakładać resztę krówki “kleksami” na ser.
- Jeśli nie mamy pieca parowego, to na samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy. Wystarczy około 1 litr wody.
- Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika na około 80-90 minut.
- Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, a po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych.
Wskazówka
W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu i nie mam problemy z pękającymi, suchymi czy nierównymi. Bez wątpienia nie bójcie się rzadkości masy serowej, bo taka właśnie powinna być przed upieczeniem. Sernik jest wilgotny, ma delikatną strukturę, a o wspaniałym smaku chyba nie muszę przekonywać, bo połączenie sernika z krówką to niebo w gębie. Oczywiście przed podaniem dobrze jest schłodzić ten sernik w lodówce.
Ponieważ czasami sprawia kłopot przeliczanie miar i wag produktów podanych w przepisach, na blogu znajdziecie aplikację, która Was w tym wyręczy. Korzystajcie z niej nie tylko przy okazji moich przepisów.
Zrobiłam blenderem na Święta. Sernik jest o.k.Polecam- szybko się robi.
O nie, nie będę się częstować, bo zjem wszystko… Przepysznie wygląda!!! Buziaki.
jedz Basieńko na zdrowie 🙂
Bardzo ciekawie wygląda 🙂
smakuje jeszcze lepiej 😉
Z masą korówkową ?! Wow wspaniały !
pyszny jest 🙂 powędrował na listę moich ulubionych ciast 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 Na pewno wypróbuję 🙂
życzę smacznego 🙂
czy ja się muszę z rana ślinić… ło matko… wygląda tak idealnie i tak smacznie…
dawno tu nie zaglądałam, ale masz świetnie przepisy.. dodam sobie do zakładek, bo już czasem najzwyczajniej brakuje pomysłów;)
🙂
dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej 🙂
Ale mi narobiłaś smaka… mmmm wygląda obłędnie pysznie:) uwielbiam takie połączenia:) przepis dodaje do ulubionych!
jak już zrobisz, to pochwal się czy smakowało 🙂
Wygląda bezbłędnie 🙂 Moja babcia robi wafla z masą krówkową – uwielbiam ten smak, więc pewnie ten sernik rozpływa się w ustach 🙂
w sekrecie Ci powiem, że masę krówkową mogę wyjadać łyżeczką 😉 ale ciiii…… ;)))
Akurat piekę, oby wyszło :))) Niech moc będzie ze mną 😉
czekam na wieści jak wyszło 🙂
Gośka hmm…, no nic, podeślę i zobaczysz heh 🙂
nie wiem co Ty chcesz od tego swojego sernika 🙂 czepiasz się moja droga :***
wygląda pysznie 🙂 a pieczemy z termoobiegiem, czy tylko góra-dół?
ja w przypadku sernika nie używam termoobiegu, gdyż nie chcę żeby za bardzo wyrastał 🙂 jeśli sernik pod wpływem wyższej temperatury szybko rośnie, to może popękać 🙂
strasznie apetyczny blog, gratuluję 🙂 a serniczek wygląda i brzmi przepysznie!
pozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
dziękuję za smaczne słowa 😉
pozdrawiam serdecznie 🙂
Fantastycznie się prezentuje 🙂 pozdarwiam
pięknie dziękuję 🙂 również pozdrawiam 🙂
On musi być pyszny i nie wydaje się być bardzo trudny…myślę, że spokojnie się pokuszę o jego zrobienie:)
jeśli masz blender z pojemnikiem czy mikser z dzbanem to spokojnie możesz nim wszystko zrobić 🙂
Z krówka nigdy nie jadłam, nawet bym nie pomyślała, żeby tak połączyć :))
krówki, kajmaki i karmele wszelkiego rodzaju kochają się z sernikami 🙂
O rany Małgosia…zamieszkaj ze mną proszę!
byś mi mogła serwować takie smakołyki codziennie…albo nie…bo bym kwadratowa się zrobiła haha:) a tu sezon na bikini w pełni:)
myślisz, że naszym panom spodoba się to? ;))))
Ja też chcę! Może można cos zrobić z blogiem takiego, żeby komentatorzy mogli posmakować ? 😉
Dorka, zgłoś pomysł do google, może coś wymyślą ;)))))
Hi hi hi , dobrze! 😉
;))))))
poproszę kawałeczek tego cuda 🙂
proszę bardzo 🙂 nawet dwa 😉
Szkoda ze Malgosia sprobowac nie moze 🙂
mama Małgosi spróbuje i powie jej czy dobre ;))))
Szkoda że tak daleko mieszkasz bo byłabym częstym gościem na kawie u ciebie 🙂 Sernik wygląda obłędnie.
…i obu nam rosłaby pewna część ciała…hihihihi… ;)))
Wygląda fantastycznie! Już widząc miniaturkę – przepadłam. Szósty zmysł słodyczoholika podpowiadał mi, że to musi być coś pysznego. Ale mi narobiłaś ochoty, mniam 🙂
oj pyszne pyszne 🙂 musisz upiec, robi się szybko, tylko piecze długo troszkę 🙂
O Matko! Muszę ze wstydem przyznać, że jak tylko ten sernik ujrzałam to aż zaśliniłam monitor. Nie dość, że zdjęcia powodują, że aż chce się go zjeść to w ogóle mi smaku narobiłaś. Jeszcze ciągle myślę o serniku dedykowanym mojej córci 😀
teraz już nie masz wyjścia, musisz upiec 🙂
Popłakałam się. Moja córeczka ma cudny sernik. Mam pytanie odnośnie twarogu. Chudy, tłusty czy półtłusty? Czy moze byc taki z kubełka dedykowany do sernika?
twarogu z wiaderka używam tylko do serników na zimno, jak dla mnie to na taki tradycyjny sernik on się nie nadaje 🙂
i szczerze mówiąc nie pamiętam jaki to był, wiem, że "klinek" 😉
Wow, wygląda obłędnie! Z chęcią wprosiłabym się na kawałek 🙂
częstuj się, jeszcze trochę zostało 😉