2,2K
Dzisiaj będzie szybko, bo zupa na która Was zapraszam powstaje w ciągu 20 minut. Nie wierzycie? Sami sprawdźcie w takim razie: wystarczy troszkę cukinii i ani się obejrzycie, a obiad gotowy. W takie upały można podać taką zupę na zimno, ochłodzi, ale i nakarmi ? bez obaw, że ktoś wstanie od stołu nienajedzony.
Składniki 3-4 porcje:
1 większa cukinia (u mnie o wadze około kilograma)
sól
ostra papryka lub pieprz
oliwa z oliwek
jogurt naturalny
natka pietruszki
świeża bazylia
Cukinię umyć i pokroić razem ze skórką w większą kostkę. Przełożyć do garnka, minimalnie podlać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotowaną cukinię zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą, ostrą papryką – do smaku. Połowę przetartej cukinii wymieszać dokładnie z naturalnym jogurtem. Na talerze wlewać warstwami “czystą” i zabieloną. Posypać posiekaną natką lub bazylią, lub jednym i drugim. Wierzch zupy polać odrobiną oliwy i gotowe ?
Można podawać na gorąco lub na zimno. Z dodatkiem na przykład chrupiącej grzanki lub plackami z…cukinii. Chłodna zupa z dodatkiem gorącego placuszka smakuje rewelacyjnie.
Smacznego!
Zdjęcia kuszą, kuszą i motywują do działania ! Zdradzisz jak wyczarowałaś dwie warstwy nie jedna drugiej tylko jedno obok drugiej?
do jednego garnuszka nalej zupy bez zabielania, do drugiego nalej zabielonej i wlewaj jednocześnie z dwóch stron na talerz lub do miseczki 🙂
Małgoniu fajna zupeczka. 🙂 U mnie zapowiadało się, że cukinii nie będzie, a tu teraz mam wysyp. 🙂 pozdrawiam
w tym roku wszędzie jest dużo cukinii 🙂 co mnie bardzo cieszy 🙂
Boska zupa. Tak jak nie przepadam za kremami, tak ten jest świetny. Oczywiście musiałam zrobić dużą ilość. 🙂 Pychota.
cieszę się, ze smakuje Ci tak bardzo jak mnie :*
Takie przepisy dla mnie marnej kucharki są Małgosiu najlepsze. Pozdrawiam Cię słonecznie!!!
oj Basiu Basiu, kiedy Ty zaczniesz doceniać siebie ? :)))
Małgosiu, ja naprawdę nie mam daru od Boga jeśli chodzi o gotowanie. Dzisiaj ugotowałam np. kapuśniak, a trafiły tam też pieczarki i reszta kalafiora – taki warzywny przegląd lodówki. No i to już nie jest kapuśniak… Ciekawe, co powie mąż, jak wróci z pracy…
Basiu, myślę, że wyszła Ci super fajna zupa 🙂
i to jest dowód, że nie doceniasz siebie, bo nie każdy wpadnie na pomysł, aby połączyć tyle składników 🙂
Też gotuję to zupkę ale z cebulką i czosnkiem 🙂 uwielbiam ją 🙂
z cebulką i czosnkiem to dopiero musi być pycha 🙂
Uwielbiam cukinię, wygląda pysznie
z cukinii można cuda robić 😉
Pięknie podany!
dziękuję 🙂
Zabrałabym Ci tę miseczkę! 😉
częstuj się Reniu 🙂 u nas od paru dni tej zupki pod dostatkiem 🙂 na upał jest niezawodna
Chyba wypróbuję
polecam 🙂 jest pyszna 🙂
Gosiu, dziękuję! Szkoda, że nie mam czasu jej zrobić, ale postaram się na pewno 🙂
robiąc ją myślałam o Tobie 🙂
ta dieta 🙂 zrobię ją w wolnej chwili na pewno 🙂
Czekam aż urośnie u mnie, i mówię podobnie, niech tylko dorwę cukinię :)))
jestem ciekawa czy zrobisz jak już urośnie 🙂
Jak tylko dorwę cukinię , zaraz spróbuję zrobić 🙂
biedna cukinia ;))) ciekawe kiedy ją dorwiesz ;)))
Latem nie mam ochoty na "ciężkie" dania, więc taka zupa z cukinii jest w sam raz 🙂 I w wersji dwukolorowej wygląda świetnie.
ta zupka jest wyjątkowa, bo smakuje i na gorąco, i na zimno 🙂
Lecę gotować !!!
mam nadzieję, że smakowało 🙂