807
Kiedy usłyszałam, że koleżanka robi fasolkę szparagową w pomidorach, to zdziwiłam się trochę. Trudno mi było jakoś w pierwszej chwili wyobrazić sobie to połączenie. Ale przecież robimy naszą polską fasolkę po bretońsku i lubimy ją. Dlaczego zatem delikatniejsza jej odmiana nie miałaby być smaczna? Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest szybkość wykonania i to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chcecie jej spróbować?
Składniki na dwie porcje:
4 spore garście fasolki szparagowej
2 większe pomidory
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
odrobina oliwy
sól do smaku
ostra i słodka papryka do smaku
ulubione zioła – ja dodałam tym razem tylko zieloną pietruszkę
Fasolkę ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Ja akurat nie robię tego, ale dla wrażliwych żołądków lepiej zdjąć ją.
Wykroić środek i pokroić pomidory w mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę, czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i przesmażyć krótko.
Przyprawić solą, papryką i ziołami. Na końcu dołożyć ugotowaną fasolkę, posiekaną pietruszkę i wymieszać. I….to wszystko.
Chyba nie było zbyt skomplikowane? ?
Pobudziłaś właśnie mój apetyt 🙂 Czuję, że taka kompozycja smakowa idealne trafi w moje podniebienie 😉
taka fasolka to smakuje chyba każdemu 🙂
Wygląda pysznie. Już mam pomysł na jutro na obiad. Dziękuję. Dzisiaj dojadamy leczo…
smacznego :*
Pyszna ta fasolka 🙂
bardzo pyszna 🙂
Oooo jakie fajne i inne danie z fasolki:)
taka letnia i lekka fasolka prawie po bretońsku 😉
No proszę , proste i ciekawe! chyba zrobie , bo akurat szparagową i pomidorki mam swoje 🙂
poproszę fotkę na maila 😉
Proste i pomysłowe 🙂
i smaczne 🙂
Nie skomplikowane, ślinka leci już mi się chce po bretońsku, a co dopiero w takich własnych na dodatek pomidorkach mmmmmm
zasuwaj do ogródka i czekam na opinie czy dobre wyszło 😉
Taka fasolka idealna na rozszerzanie diety 🙂
też tak myślę 😉
Świetny przepis, na pewno wypróbuję:)
smacznego 🙂 daj znać czy smakowało 🙂