1,4K
Cukinia w tym roku obrodziła. Nie pamiętam, żeby było jej tak dużo. Wszystkie robiące przetwory na zimę gospodynie przerabiają ją w zastraszających ilościach. Ja też do nich dołączyłam i powoli moja piwniczka zapełnia się głównie cukinią. W planach mam jeszcze dżem, ale najpierw muszę dokupić słoików, bo jakiś chochlik wszystkie mi schował gdzieś, gdzie znaleźć ich nie mogę.
W poprzednich latach robiłam ogórki w zalewie musztardowej, ale pomyślałam, że skoro cukinii jest tak dużo i jest ona tak bardzo do ogórka podobna, to można ją również zamarynować w taki sposób. Celowo kroiłam ją na duże kawałki, aby móc wykorzystać w różnoraki sposób, posiekaną drobno do sałatki lub samodzielny dodatek do obiadu. Polecam, smak jest ciekawy, a praca praktycznie niewielka.
Składniki zalewy:
6 szklanek wody
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki octu
3 łyżki oleju
2 łyżki soli
słoiczek ulubionej musztardy
Dodatkowe przyprawy na każdy 1 słoik:
kilka-kilkanaście ziaren pieprzu – w zależności jak bardzo pikantne przetwory lubimy
kilka ziaren ziela angielskiego
mały listek laurowy
1/2 – 1/3 łyżeczki ziaren białej gorczycy
Wszystkie składniki zalewy razem zagotować i przestudzić.
Cukinię pokroić w słupki. Jeśli jest już duża, to wydrążyć środek z pestkami, obrać ze skóry jeśli jest twarda. Pokroić w słupki lub inne dowolne formy. Układać w słoikach, na to przyprawy i zalewać zalewą.
Pasteryzować w tradycyjny sposób.
Taka cukinia świetnie smakuje zimą jako dodatek do drugiego dania. Jest też pyszną zakąską.
?Bardzo ciekawy pomysł, jeszcze tak nie robiłam
zrób, polecam 🙂
No takiej cukinii też jeszcze nie jadłam… To teraz mam problem, czy dżemik, czy ta propozycja…
jedno i drugie 😉
Ooo ciekawy pomysł 🙂
a jaki smaczny ;)))
Też tak właśnie robie ogórki . Musze też i cukinię spróbować 🙂 Dzięki za pomysł 🙂
spróbuj, polecam 🙂
Fajny przepis! Nigdy jeszcze nie zaprawiałam cukinii
cukinia jest chyba jednym z najbardziej wszechstronnych warzyw 🙂
Tak robię ogórasy ;P
ja też 😉
no i super 🙂 skoro moga byc ogórki moze i cukinia 🙂 pyszny pomysł 😉
przecież cukinia i ogórek to takie smakowe rodzeństwo 😉
U mnie cukinia czeka na pasztet 😉 A może warto byłoby też skorzystać z Twojego przepisu <3
do pasztetu nie doszłam, muszę uśmiechnąć się o przepis do Ciebie 🙂
Kochana, jakie cuda wymyślasz. Jadłam ogórki w musztardzie i je bardzo lubie. Ale cukinia??? Musi smakować wybornie. Podziwiam Cie.
cukinii tyle w tym roku, że trzeba kombinować 😉