Domowy serek topiony zrobiony z twarogu, zwany serem zgliwiałym. Sprawdź jak prosto zrobisz go samodzielnie.
Domowy serek topiony – kiedyś taki serek robiłam dość często, potem jakoś o nim zapomniałam. A szkoda, bo jest naprawdę smaczny i przede wszystkim własnoręcznie przygotowany, co oznacza pełną świadomość dodatków, a wiec bez chemii. Nasze babcie robiły go bardzo często z racji totalnych braków w sklepach i wzorowej gospodarności, która nakazywała nie marnować jedzenia. Jak przypomnę sobie moje wczesne dzieciństwo, to trochę mi smutno, bo wtedy niewiele było produktów podrobionych czy z dodatkiem chemii – teraz niewiele jest prawdziwie naturalnych. Oprócz wyrobów czekoladopodobnych, które zastępowały nam prawdziwą czekoladę, nie przypominam sobie nic “podobnego”. Mleko to było prawdziwe mleko, a nie jakieś UHT. Kupowało się je w szklanych butelkach i szybko chowało do lodówki, żeby nie skwaśniało. A jak już skwaśniało, to było tak pyszne, że teraz nic mu nie dorówna. Można było z niego zrobić swojski twarożek…mmmm…. a jak twarożek się znudził, to serek topiony, tzw. zgliwiały. Wracam więc dzisiaj do tamtych smaków, choć twaróg wykorzystany do przygotowania serka po prostu kupiłam w sklepie.
Przepis na domowy serek topiony z twarogu
Składniki:
- 200 g twarogu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
- dowolne przyprawy do smaku
- 1 łyżka masła
- około 100 ml mleka
Jak zrobić domowy serek topiony
- Twaróg pokruszyć do miseczki, przesypać go sodą i przykryć talerzykiem. Odstawić, aby zgliwiał, czyli stopił się – tak to wizualnie wygląda. Twaróg powinien stać w temperaturze pokojowej przez kilka dni, może w tym czasie zacząć pachnieć podobnie jak sery pleśniowe.
- Do garnuszka włożyć masło i na małym ogniu stopić je.
- Do stopionego masła dodać zgliwiały twaróg.
- Na bardzo małym ogniu podsmażać masło z twarogiem, dodając jednocześnie sól, mleko (dla luźniejszej konsystencji) oraz wybrane przyprawy. Mieszać w tym czasie, aby składniki dobrze połączyły się.
- Gotowy serek przelać do miseczki i odstawić do wystygnięcia.
Wskazówki jak zrobić najlepszy serek topiony
Ser topiony bez mleka jest twardy, można go kroić na kawałki. Dodatek mleka nadaje mu miękkości i smarowności. Jeśli lubicie miękkie sery, wtedy mleka można dodać więcej, a ci, którzy wolą sery twarde niech w ogóle z mleka zrezygnują.
Jako przyprawy do takich serów można stosować tłuczony (gruby) pieprz, słodką i ostra paprykę, zioła, chrzan czy musztardę. Można też pokusić się o wytopienie drobno pokrojonego boczku i przesmażenie go z serem. Jeśli Wam zasmakuje taki ser, wtedy sami dobierzecie do niego odpowiednie dodatki.
Próbowałam robić wielokrotnie i nigdy nie wyszło, ale fakt, nie dodawałam mleka. Próbować będę nadal bo to danie robione przez mamę koleżanki ratowało nam życie na studiach 🙂 Wtedy było pyszne.
Iwonko, mleko dodaje serkowi delikatniejszej konsystencji. Warto dodać go więcej jeśli lubisz bardziej miękkie i smarowne serki. Na pewno wyjdzie, jestem pewna 🙂
Przepis zapisany, na pewno wypróbuję, serdecznie pozdrawiam 🙂
życzę smacznego 🙂
Ile dni Ty trzymałaś swój serek w temp. pokojowej ? Ja na pewno skuszę się, któregoś dnia na zrobienie tego serka 🙂
około dwóch dni 🙂 to zależy jak ciepło jest 🙂
zrób i daj znać czy smakowało 🙂
Właśnie odkryłam Twojego bloga i ten przepis chwycił mnie totalnie za serducho! 🙂 Będzie w linkowni na blogu w tym tygodniu jako polecany a ja sama spróbuję też zrobić taki serek 🙂 Dzieki 🙂
witaj Kamila 🙂
dziękuję za miłe słowa 🙂 mam nadzieję,że zostaniesz na dłużej 🙂 nie tylko na serek 😉
o jejku 😀 Gosia… zaraz porzucę myśl o miodowniku i jutro serek wyprodukuję 😀
miodownik już robiłaś, pora na serek 🙂
dziś zrobiłam po raz 297342820 😀 mniam mniam mniem 😀
miodownik czy serek? 🙂
Pamiętam jak mi pisałaś o takim serku. Topionych nie kupuję wcale, ale zrobić taki domowy to czemu nie. Jest najzdrowszy, bo bez żadnej chemii, ulepszaczy i poprawiaczy smaku. Na pewno zrobię 🙂
zrób 🙂 dodaj własne przyprawy czy zioła i zajadajcie się ze smakiem 🙂
Nie miałam pojęcia, że można samemu w domu przygotować taki serek i do tego, że jest to tak proste.
Niestety nie miałam przyjemności w dzieciństwie jeść takich przysmaków, u mnie nikt takich rzeczy nie robił.
Mój synek bardzo lubi twarożki i serki, więc na pewno się skusze i spróbuję taki przygotować, a nóż może mu posmakuje. 😉
dodaj więcej mleka lub śmietanki słodkiej, będzie delikatniejsza konsystencja, tak jak lubią dzieci 🙂
Gosiu, rewelacja 🙂 na pewno zrobię taki serek 🙂 aż tu mi zapachniał 🙂
smacznego, Kasiu 🙂
poprosimy o Twoje wariacje serkowe 😉
Bardzo ładnie teraz u Ciebie 🙂 Podoba mi się 🙂
Serek znam bo kiedyś go sie robło ale ja o nim zapomniałam,smaka mi narobiłas …
zrób sama taki serek 🙂 do tego świeża, chrupiąca bułeczka 😉 mmmm….
A taki serek właśnie robiła moja babcia! Pychota! I teraz bardzo ładnie u Ciebie, podoba mi się bardzo ! 🙂
dziękuję Aniu, sama jestem zachwycona nowym wyglądem 🙂
babcine smaki są najlepsze, prawda? 🙂
Nie kupujé topionych serków ze wzglédu na ich skad,mocno chemiczny,ale domowy?kto wie?moe sié skuszé:)
skuś się 🙂 to zupełnie inny smak niż ze sklepu 🙂
Mniam!
mniam mniam 😉
No proszę, nie sądziłam, że to takie proste
czasem można się zdziwić, prawda? 🙂
Domowy serek topiony – to jest dopiero przepis 🙂 I po co tu chemie w sklepie kupować 🙂 😀
chemia to raczej w detergentach, a nie na stole ;))))
Małgosiu, dziękuję za przepis! Lubię serki topione, ale rzadko kupuję, ze względu na pokaźną listę konserwantów. Teraz sobie sama taki przyrządzę 🙂
mamy tak samo, jak czytam skład to odechciewa mi się jeść 😉
Dziś setek topiony robił Mikołaj Rej w DTVN…o wiele fajniejsze przepisy
pozdrawiamy zatem Mikołaja Reja i wszystkie Anonimy 🙂