Kawa czekoladowa ze skórką pomarańczową, czyli Café Borgatta – intensywna w smaku i pięknie pachnąca.
Kawa czekoladowa ze skórką pomarańczową – tylko pozornie wydaje się to połączenie szokujące. Bez wątpienia dobra kawa nie musi oznaczać zawsze takiego samego napoju w ulubionym kubku czy szklance. Czasami warto przygotować ją inaczej, z dodatkami zmieniającymi nieco jej smak. Przecież kawa niejedno ma imię, prawda W maju ubiegłego roku pisałam Wam o książce, którą dostałam w prezencie, czyli “Kawa. 100 przepisów” Mary Ward – moją krótką recenzję tej książki możecie przeczytać w jednym z poprzednich wpisów. Dzisiaj chcę zaprosić Was na lekko czekoladową kawę z dodatkiem skórki pomarańczowej. Sposób prosty, choć mimo wszystko wymagający trochę więcej zachodu, niż klasyczne zalanie kawy w kubku. Niewątpliwie wrażenia smakowe są jednak warte poświęcenia kilku minut więcej na te prostą i codzienną dla wielu czynność. Zapraszam na kawę!
Kawa czekoladowa ze skórką pomarańczową – przepis na Café Borgatta
Składniki na 2 porcje:
- 2 łyżki dobrego gorzkiego kakao
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 małe filiżanki espresso lub 120-150 ml mocnej świeżo zaparzonej kawy
- 1/2 szklanki bitej śmietany
- skórka starta z pomarańczy
Kawa czekoladowa ze skórką pomarańczową – jak zrobić Café Borgatta
- W małym garnuszku mocno podgrzać mleko, dodać kakao i cukier, dokładnie połączyć.
- Dolać espresso i wymieszać.
- Przelać do szklanek lub kubków, udekorować bitą śmietaną i skórką startą z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy.
Kawa jest zbliżona do smaku mokki, ale posmak i aromat skórki pomarańczowej dodaje jej lekkości. Można ją posłodzić więcej, jeśli ktoś woli słodsze kawy.
Kawa nie musi być nudna, może mieć dodatki pozornie nie związane z kawą
(aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie)
Czekoladowa kawa z piankami marshmallow na pewno zachwyci wielbicieli słodkich kaw i czekolady. Pianki w gorącej kawie delikatnie topią się, dodając napojowi ciekawego smaku.
Wiśniowa kawa latte z Inką i płatkami chilli – słodki, pyszny i oryginalny napój nie tylko dla dorosłych. Wiśniowe konfitury dosładzają kawę, a ostra papryka chili zaostrza delikatnie tę słodycz.
Muszę sobie zapisać gdzieś wszystkie przepisy na kawę. Nigdy nie wiadomo , kiedy przyjdzie ochota na nowy smaczek 🙂
jakby co to dzwoń, podyktuję Ci z książki 😉
Wygląda przepysznie 🙂
i jest pyszna 🙂
bardzo pyszna moja ulubiona pozycja na poprawienie sobie humoru:) pozdrawiam
niebawem kolejna smakowa kawa z tej samej książki 🙂 zapraszam 🙂
Spróbowałabym, ale boję się, że się uzależnię !
(ale dużo ęęę 😛 )
oj tam ;))))
Mmm, uwielbiam takie smakowe kawy 🙂 Z pomarańczą musiała smakować idealnie zimowo 🙂
smak zaskoczył mnie, spodziewałam się bardziej delikatnego pomarańczowego smaku, a tu wyszło dość intensywnie 🙂 pewnie dlatego, że skórka było świeżo starta 🙂
Oj, chętnie napiłabym się takiej kawusi <3
za takiego smaka i 23:48 zostaję 300 obserwatorką 🙂
witaj w moich progach 🙂
bardzo się ciesze z Twojej wizyty 🙂
Kochana, zdjęcia fantastyczne ♥ Aż trudno oderwać wzrok! Oczywiście kawę chętnie posmakuję, brzmi ( i wygląda ) fantastycznie 🙂
dziękuję 🙂 mam niebanalnych czytelników, to muszę się starać 🙂
Kolejne pyszności, oj kusisz kobieto, kusisz. 😉
hihihi….robię co mogę ;)))
w sumie jest bardzo prosta do przygotowania, ale wolałabym, mimo tego, byś Ty mi taką zrobiła:P
buźka
:*
to już ustalone i prawie umówione 😉
ale rozpusta!!! muszę spróbować wyglada obłędnie!
spróbuj i daj znać jak smakowało 🙂
Ale kusisz a ja planuję odstawić kawę. Przy takim przepisie i pięknych zdjęciach no nie da się 🙂
odrobina kawy co jakiś czas nie zaszkodzi 😉
Mniam 🙂 muszę spróbować tego!
http://www.sagneska.pl
koniecznie musisz 🙂
pycha
zapraszam do mnie eskucinska.tumblr.com
bardzo pycha 🙂
O rany, kobieto! Przez Ciebie mój facet ma ze mną za dobrze. 🙂 Ty rozpieszczasz nas, a ja jego <3
hihihi…. pozdrów faceta 🙂
Raczej nie jestem miłośniczką kawy, ale ta wygląda tak pysznie, że bym zaryzykowała :]
ta kawa smakuje bardziej jak delikatne kakao z nutą kawy 🙂
Uff, zaraz idę na kawę:).
no to szybciutko, bo już woda się gotuje 😉
Kawy jako takiej nie lubię , ale z Tobą bym się napiła 🙂
no wpadaj, zapraszam 🙂 zrobię dwie wielkie szklanki 🙂
A ja spróbuję na pewno . Slicznie i apetycznie to wygląda 🙂
Tobie, nałogowemu kawoszowi, na pewno przypadnie do gustu 🙂
Szacuneczek-kawa wygląda idealnie,pysznie:)Bita śmietana tylko domowej roboty,też nie lubię gotowej z puszki.
gotowce mają za dużo chemii, a po co faszerować się nią bez potrzeby 🙂
Właśnie tego mi teraz brakuje 🙂 Cudownie wygląda i chętnie bym się wprosiła na taką kawę 🙂
robiłam ją wczoraj z resztek pomarańczy 😉 dzisiaj też bym sie jej napiła 🙂
Kocham kawę i na taką chętnie się skuszę i sobie przygotuję. Poza tym parzenie w kawiarce jest trochę wygodniejsze parzenie. Będzie dziś na "deser". 🙂
ciekawe jak Wam zasmakuje 🙂
Pychotka !! Oj kusisz Malgosiu, kusisz !! Swietny przepis, na pewno wyprobuje, bo jeszcze takiej nie pilam!!
Ale warto na taka kawusie !! Dziekuje i serdecznie Cie pozdrawiam:)
odkrywam nowe smaku kawy i grzechem byłoby nie podzielić się nimi z Wami 🙂
Ty, Elu, jesteś za to mistrzynią w innej dziedzinie i tego bardzo Ci zazdroszczę :*
zawsze mi się podobają Twoje zdjęcia, ale to jest po prostu przepiękne !!!! a kawkę z chęcią bym wypiła ale najlepiej dokładnie tak podaną 🙂
dziękuję 🙂 intensywnie pracuję nad zdjęciami, nadal jednak dużo pracy przede mną 🙂 ale zawsze jest miło, jak inni widzą poprawę 🙂
spróbuję na pewno jak skończę dietę bezmleczną 🙂
a czym nakładasz bitą śmietanę? Czy gotową używasz?
nie używam żadnych gotowców 🙂 śmietanę nakładam za pomocą syfonu to śmietany, ale na razie jeszcze uczę się korzystać z niego, więc wychodzi nieco nieporadnie 🙂
Nawet jak łyżką nałożymy , też będzie smakować 🙂