Pasta kanapkowa z mięsa i boczku to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu czy innej zupy.
Pasta kanapkowa z mięsa i boczku to jedna z prostych i smacznych past kanapkowych, które można zrobić szybko z tego co pod ręką. To także dobry sposób na wykorzystanie resztek, a w tym przypadku świetnie sprawdzi się mięso ugotowane w zupie, które w takiej formie nie znajduje chętnych. Jadamy coraz mniej mięsa. Chociaż kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez niego, a teraz wolę zastępować je innymi produktami. Są jednak potrawy, które raczej nie obędą się bez mięsnego dodatku, na przykład rosół czy cięższe zupy, takie jak kapuśniak czy grochówka. Z zupy jarzynowej pozostała mi gotowana szynka wieprzowa, a z grochówki kawałek wędzonego boczku. Zastanawiałam się co z nich tym razem przygotować. Padło na pastę do chleba i to był bardzo dobry wybór.
Pasta kanapkowa z mięsa i boczku – przepis
Składniki:
- około 500 g gotowanego chudego mięsa
- około 500 g parzonego wędzonego boczku
- 2 gotowane marchewki
- 1 pietruszka gotowana
- kawałek selera gotowanego
- 1 mała papryczka chili
- 1 średnia cebula
- 2 średnie ząbki czosnki
- 4 łyżki masła
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Pasta kanapkowa z mięsa i boczku – jak zrobić
- Ugotowane mięso i boczek zmielić wraz z marchewką, pietruszką i selerem przy użyciu maszynki do mielenia – ja użyłam średniej grubości sitka.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć i drobno posiekać. Czosnek również drobniutko posiekać.
- Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić, dołożyć czosnek i papryczkę, przesmażyć krótko. Dodać do zmielonego mięsa i warzyw wraz z posiekanym szczypiorkiem i natką.
- Całość dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, żeby smaki przegryzły się. (Pasty nie trzeba zapiekać.)
- Pasta jest dość pikantna, ma niezbyt luźną konsystencje. Jeśli ktoś lubi pasty bardziej “maziste” wtedy można dodać do niej więcej ugotowanych warzyw.
![Przepis na pasta kanapkowa z mięsa i boczku](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2015/03/111-3-973x1024.jpg)
Domowe proste pasty kanapkowe
Jeśli lubicie domowe pasty kanapkowe, to polecam Wam pyszną i bardzo prostą pastę z gotowanych jajek. Aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie. Smacznego!
Właśnie jestem w trakcie robienia…;)
Nie mam maszynki , więc drobno siekam 🙂
Już fajnie pachnie… 🙂
Niebawem się pochwalę jak mi wyszła 😀
Takie pasty kanapkowe, do tego zrobione samemu to cos wspanialego !! Z tymi wyrzywami musi byc wyjatkowo pyszna i delikanie sie rozsmarowujaca. Musze ja koniecznie wyprobowac ! Pieknie podane !!
Dziekuje Ci Malgosiu za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)
Elu, po prostu jedzenie nie może się marnować 🙂 stąd własnie powstają u nas takie dodatki do kanapek 🙂
oj tak tak !!!! właśnie takiego przepisu mi brakowało już wiem co zjemy w niedzielę na śniadanko 🙂
sprawdzę 😛
Z mięsa nigdy nie robiłam. Najwyższy czas spróbować, wygląda pysznie 😉
polecam i życzę smacznego 🙂
akurat próbowałam tę pastę tylko wersji nie pikantnej była obłędna:) jedna z lepszych past na kanapkę jakie jadłam:)
kolejny raz łapię Cię na tym, że mamy podobne smaki 🙂
Nie lubie past kanapkowych i tego typu produktów na kanapke. 🙂
a ja bardzo 🙂
Mniam. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty. 🙂
my też 🙂 robiąc je samemu można kombinować ze smakami 🙂
Smakowicie to wygląda. Do tej pory robiłem to tylko z warzyw, ale chyba w końcu trzeba spróbować dodać mięsa 😛
trzeba próbować nowych smaków 🙂
Fajna pasta. Z mięsa już robiłam, ale nie z boczkiem tylko z warzywami. Pysznie wygląda 🙂
wypróbuj wersję z boczkiem 🙂