Pasta kanapkowa z mięsa i boczku to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu czy innej zupy.
Pasta kanapkowa z mięsa i boczku to jedna z prostych i smacznych past kanapkowych, które można zrobić szybko z tego co pod ręką. To także dobry sposób na wykorzystanie resztek, a w tym przypadku świetnie sprawdzi się mięso ugotowane w zupie, które w takiej formie nie znajduje chętnych. Jadamy coraz mniej mięsa. Chociaż kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez niego, a teraz wolę zastępować je innymi produktami. Są jednak potrawy, które raczej nie obędą się bez mięsnego dodatku, na przykład rosół czy cięższe zupy, takie jak kapuśniak czy grochówka. Z zupy jarzynowej pozostała mi gotowana szynka wieprzowa, a z grochówki kawałek wędzonego boczku. Zastanawiałam się co z nich tym razem przygotować. Padło na pastę do chleba i to był bardzo dobry wybór.
Pasta kanapkowa z mięsa i boczku – przepis
Składniki:
- około 500 g gotowanego chudego mięsa
- około 500 g parzonego wędzonego boczku
- 2 gotowane marchewki
- 1 pietruszka gotowana
- kawałek selera gotowanego
- 1 mała papryczka chili
- 1 średnia cebula
- 2 średnie ząbki czosnki
- 4 łyżki masła
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Pasta kanapkowa z mięsa i boczku – jak zrobić
- Ugotowane mięso i boczek zmielić wraz z marchewką, pietruszką i selerem przy użyciu maszynki do mielenia – ja użyłam średniej grubości sitka.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć i drobno posiekać. Czosnek również drobniutko posiekać.
- Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić, dołożyć czosnek i papryczkę, przesmażyć krótko. Dodać do zmielonego mięsa i warzyw wraz z posiekanym szczypiorkiem i natką.
- Całość dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, żeby smaki przegryzły się. (Pasty nie trzeba zapiekać.)
- Pasta jest dość pikantna, ma niezbyt luźną konsystencje. Jeśli ktoś lubi pasty bardziej “maziste” wtedy można dodać do niej więcej ugotowanych warzyw.
Domowe proste pasty kanapkowe
Jeśli lubicie domowe pasty kanapkowe, to polecam Wam pyszną i bardzo prostą pastę z gotowanych jajek. Aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie. Smacznego!
Właśnie jestem w trakcie robienia…;)
Nie mam maszynki , więc drobno siekam 🙂
Już fajnie pachnie… 🙂
Niebawem się pochwalę jak mi wyszła 😀
Takie pasty kanapkowe, do tego zrobione samemu to cos wspanialego !! Z tymi wyrzywami musi byc wyjatkowo pyszna i delikanie sie rozsmarowujaca. Musze ja koniecznie wyprobowac ! Pieknie podane !!
Dziekuje Ci Malgosiu za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)
Elu, po prostu jedzenie nie może się marnować 🙂 stąd własnie powstają u nas takie dodatki do kanapek 🙂
oj tak tak !!!! właśnie takiego przepisu mi brakowało już wiem co zjemy w niedzielę na śniadanko 🙂
sprawdzę 😛
Z mięsa nigdy nie robiłam. Najwyższy czas spróbować, wygląda pysznie 😉
polecam i życzę smacznego 🙂
akurat próbowałam tę pastę tylko wersji nie pikantnej była obłędna:) jedna z lepszych past na kanapkę jakie jadłam:)
kolejny raz łapię Cię na tym, że mamy podobne smaki 🙂
Nie lubie past kanapkowych i tego typu produktów na kanapke. 🙂
a ja bardzo 🙂
Mniam. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty. 🙂
my też 🙂 robiąc je samemu można kombinować ze smakami 🙂
Smakowicie to wygląda. Do tej pory robiłem to tylko z warzyw, ale chyba w końcu trzeba spróbować dodać mięsa 😛
trzeba próbować nowych smaków 🙂
Fajna pasta. Z mięsa już robiłam, ale nie z boczkiem tylko z warzywami. Pysznie wygląda 🙂
wypróbuj wersję z boczkiem 🙂