Makowiec na czekoladowym spodzie to prawdziwa perełka wśród makowców – idealny nie tylko na świąteczny stół.
Makowiec na czekoladowym spodzie to w moim domu pozycja obowiązkowa na liście potraw świątecznych. Przepisów i sposobów na makowce jest wiele, więc co roku może to być coś innego, jednak ten makowiec jest zawsze. Zakochałam się wręcz w cieście melasowym, z którego piekę różności, a tym razem wykorzystałam je właśnie do makowca i powstało bardzo oryginalne ciasto. Delikatnie puszyste, ale jednocześnie zwarte i lekko wilgotne. Bez wątpienia jest to strzał w dziesiątkę dla tych, którzy uwielbiają mak.
Ponieważ w sprzedaży jest dostępny mak w tradycyjnej formie oraz zmielony na sucho, to poniżej znajdziecie przepis na makowiec zrobiony właśnie z tradycyjnego maku oraz z tego zmielonego – jest to bardzo dobry sposób na przyspieszenie i usprawnienie pracy.

Przepis na makowiec na czekoladowym spodzie
Ciasto – składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki melasy
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
- 1 czubata łyżeczka sody
Jak zrobić czekoladowo-melasowy spód do makowca – krok po kroku
- Formę do ciasta wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, a piekarnik nagrzać do temperatury 180℃.
- Masło roztopić w garnuszku, dodać kakao, połowę cukru. Następnie odstawić z ognia, przestudzić mieszając.
- Dodać melasę, ponownie wymieszać do uzyskania konsystencji płynnej czekolady.
- Jajko z żółtkami ubić z resztą cukru, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Mąkę przesiać z sodą i dobrze wymieszać z ubitymi jajkami, masą czekoladową z garnuszka i śmietaną.
- Ciasto przełożyć do formy i piec przez około 15 minut – wyjąć i lekko przestudzić.
- Na tak podpieczone ciasto wylać masę makową.
Masa makowa – składniki
- 200 g maku – ja użyłam suchego mielonego
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka
- 100 g kandyzowanej skórki
- 3 białka jaj
- 1/2 szklanki orzechów
Jak zrobić masę makową do makowca przy użyciu suchego mielonego maku – krok po kroku
- W garnuszku zagotować mleko wraz z połową cukru i masłem.
- Wsypać suchy mielony mak i na minimalnym ogniu, mieszając, zaparzać go przez kilka minut, a potem odstawić do wystygnięcia.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180℃. Do wystudzonego maku dodać skórkę kandyzowaną oraz posiekane lekko i podprażone na suchej patelni orzechy.
- Na koniec ubić białka z pozostałą ilością cukru i delikatnie połączyć z masa makową.
- Masę makową wylać na podpieczone ciasto i od razu wstawić do piekarnika – piec przez około 50 minut.
- Po upieczeniu pozostawić w piekarniku (przy lekko uchylonych drzwiczkach) aż do wystygnięcia.
Jak zrobić masę makową z tradycyjnego nie mielonego maku – krok po kroku
- Mak należy najpierw wsypać go do garnka, przepłukać delikatnie.
- Następnie zalać wodą do wysokości maku i na bardzo delikatnym ogniu zaparzyć go aż do puszczenia
charakterystycznego białego mleczka. - Wystudzić i zmielić przez maszynkę przynajmniej dwa razy.
- 2/3 szklanki mleka (ilość mleka należy zmniejszyć) zagotować w ganku z cukrem i masłem, dodać mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180℃.
- Do wystudzonego maku dodać skórkę kandyzowaną oraz posiekane lekko i podprażone na suchej patelni orzechy.
- Na koniec ubić białka z pozostałą ilością cukru i delikatnie połączyć z masa makową.
- Masę makową wylać na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika – piec przez około 50 minut.
- Po upieczeniu pozostawić w piekarniku (przy lekko uchylonych drzwiczkach) aż do wystygnięcia.

Ciasto jest dość słodkie i bardzo dobrze komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady.
