Drożdżówki z makiem to klasyka drożdżowych wypieków, a cytrynowy lukier dodaje im lekkości i wspaniale łączy się z makowym nadzieniem.
Drożdżówki z makiem i lukrem to klasyka i na blogu nie było ich jeszcze. Kiedy więc w niedzielne, późne popołudnie naszła mnie ochota, aby je upiec, to postanowiłam, ze podzielę się z Wami tym przepisem. Bułeczki wychodzą pyszne, a na drugi dzień są tak samo dobre. Bez wątpienia wielbiciele drożdżowych wypieków wiedzą, że niewiele jest takich, które są tak samo świeże na drugi dzień po upieczeniu, a te są. Nie wiem, jak to jest na trzeci dzień, bo nigdy tak długo nie uchowały się ? Z podanych proporcji wychodzi około 20 sztuk średnich drożdżówek, a piekę je w dwóch turach, wykorzystując największą blaszkę do pieczenia (taką, która jest w każdym piekarniku na tzw. wyposażeniu). Same bułeczki są dość słodkie, więc idealnie pasuje do nich orzeźwiający cytrynowy lukier.
Przepis na drożdżówki z makiem
Składniki ciasta drożdzowego:
- 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 200 ml ciepłej wody
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 70 g masła
Jak zrobić ciasto drożdżowe do drożdżówek
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, drożdże – wymieszać razem. Następnie wlać ciepłą wodę, stopione i przestudzone masło oraz lekko roztrzepane jajka. Zagnieść elastyczne ciasto, powinno nie kleić się do rąk ani do ścianek miski.
- Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę – powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się, podzielić na dwie części, a każda z nich to “porcja” na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika).
- Rozwałkować prostokątny placek o grubości około 1-1,5 cm, nałożyć nadzienie i wzdłuż szerszego boku zawinąć. Powstały rulon pociąć na kilkucentymetrowe kawałki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia, a przed pieczeniem, wzdłuż każdej bułki odcisnąć kantem dłoni lub końcówką drewnianej łyżki, wgłębienie. Wciskając środek uzyskamy efekt lekkiego “rozjechania się” boków, co finalnie nada drożdżówkom ładny kształt.
- Trzeba pamiętać również, że bułeczki dość mocno wyrastają, więc potrzebują większych odstępów na blasze.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut – powinny ładnie wyrosnąć i zarumienić się.
- Upieczone i lekko przestudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Masa makowa do drożdżówek – przepis
Najszybszym sposobem na dobra masę makową jest użyć do jej przygotowania gotowego maku mielonego (suchego). Odpada nam moczenie, uciążliwe parzenie i mielenie (brrrr….) Przyzwyczaiłam się już do tej wygody i olbrzymiej oszczędności czasu, wiec po zwyczajny, niemielony na sucho mak, już nie sięgam.
Składniki masy makowej:
- 200 g suchego mielonego maku
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 3 łyżki esencji waniliowej
- 200 ml mleka
- 70 g masła
Jak zrobić masę makową do drożdżówek
- Mleko wlać do garnuszka, wsypać cukier i zagotować.
- Wsypać suchy mak i mieszając parzyć przez kilka minut na minimalnym ogniu.
- Następnie zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie dodać resztę składników, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Jak zrobić najlepszy i najprostszy lukier cytrynowy
- Jak już wspomniałam, do tych drożdżówek idealnie pasuje kwaskowaty cytrynowy lukier z drobinkami skórki cytrynowej.
- Cytrynę (najlepiej ekologiczną, niewoskowaną) wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę. (Trzeba pamiętać, że tylko żółta warstwa skórki daje aromat i smak. Biała jej część nadaje goryczki, dlatego ścieramy zawsze tylko żółtą.)
- Cytrynę przekroić i wycisnąć do małej miseczki sok. Dodać startą skórkę i cukier puder i dokładnie wymieszać. Cukru powinno być tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencje lukru.
A może macie ochotę na drożdżówki z serem? To, obok drożdżówek z makiem kolejna klasyka wypieków. W bardzo prosty sposób można je piec samodzielnie w domu i cieszyć się ich smakiem i zapachem każdego dnia. Natomiast mięciutkie drożdżówki z owocami ucieszą wszystkich amatorów ciast i deserów z owocami.
…a dla tych, którzy nie lubią na słodko, mam drożdżówki z serem i cebulą. Dla każdego coś pysznego ?