1,2K
W prostocie tkwi urok, zawsze to powtarzam. Dostępność i pozorna pospolitość niektórych warzyw sprawia, że myślimy o nich tylko w określonych kategoriach. Do czego może służyć pietruszka czy seler? Pierwsze co przyjdzie do głowy to rosół, zupa jarzynowa czy sałatka z majonezem. Są to jednak tak wdzięczne produkty, że śmiało można je samodzielnie piec z ziołami, przygotowywać puree czy proste zupy. Proste nie znaczy gorsze.
Z pietruszki i odrobiny selera przygotowałam zupę krem. Jabłko dodane na końcu podkręca ciekawie smak. Bez wątpienia, nie jest to zupa mdła. Świetnym dodatkiem są przysmażane na maśle świeże listki szałwii. Zresztą, sami spróbujcie ?
Składniki:
około 700 g pietruszki
około 200 g selera
1 średnia cebula
4 większe ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
1 średnie jabłko (winne lub kwaskowate)
150 ml słodkiej śmietanki
sól i pieprz (najlepiej biały) do smaku
2 łyżki masła
garść świeżych listków szałwii
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Poddusić w garnku na oleju, na średnim ogniu. Dodać seler i pietruszkę obrane i pokrojone w średnią kostkę. Chwilę podsmażyć i podlać wodą (bulionem lub rosołem). Płynu powinno być tyle, aby tylko zakrył warzywa. Ugotować do miękkości.
Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy, zagotować.
Wszystko razem zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem, na końcu wlać słodką śmietanę.
Listki szałwii opłukać, dokładnie osuszyć. Z obu stron podsmażyć na maśle, na średnim ogniu. Udekorować nimi zupę.
Jeśli lubisz takie gęste, kremowe zupy, to spróbuj również kremu z białej kapusty z dodatkiem pieczarek, błyskawicznej zupy z cukinii lub lekko przecieranej zupy jarzynowej.