Tarta z kremem cytrynowym lemon curd – kakaowe kruche ciasto i pyszny, orzeźwiający krem – sprawdź przepis na to doskonałe i szybkie ciasto.
Tarta z kremem cytrynowym lemon curd smakuje obłędnie. Tarty to ciasta dość szybkie i proste w przygotowaniu: wystarczy sprawdzony przepis na kruche ciasto, dobry krem i gotowa pyszna tarta. Najchętniej przygotowuję ją wiosną i latem, z dodatkiem musów owocowych, czasami z bezą. Bez wątpienia kakaowa, słodkawa tarta z dodatkiem kwaskowatego cytrynowego kremu to połączenie idealne. Do tego filiżanka dobrej, mocnej herbaty – kto spróbuje, ten się zauroczy. Połączenie smaków, cudowny kolor i łatwość przygotowania sprawiają, że często sięgam po ten przepis.
Tarta z kremem cytrynowym lemon curd- przepis
Przepis na kruche kakaowe ciasto
Składniki kruchego ciasta:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Jak zrobić kruche kakaowe ciasto
- Mąkę przesiać na stolnicę lub blat, razem z kakao i solą. Dodać zimne masło, posiekać całość dużym nożem, aż powstaną tylko niewielkie grudki masła.
- Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.
- Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać lekko mąką – jej nadmiar strzepnąć.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę – brzegi powinny być lekko zawinięte do góry.
- Na koniec ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówki na kolejne minimum 30 minut. Po tym czasie podpiec w temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut.
- Wyjąć z piekarnika i wystudzić bez wyjmowania z formy.
Przepis na cytrynowy krem lemon curd
Składniki lemon curd:
- 3 średnie cytryny o ładnej, gładkiej skórce (szukajcie ekologicznych, niewoskowanych)
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
Jak zrobić cytrynowy krem lemon curd
- Cytryny wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę, następnie przekroić i wycisnąć z nich sok.
- Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
- Przy użyciu miksera lub trzepaczki rózgowej wszystko razem połączyć.
- Następnie ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając gotować przez około 2 minuty. (Trzeba energicznie mieszać, aby krem nie przypalił się. Można go przygotować w kąpieli wodnej, wtedy nie ma obaw o przypalenie, jednak trwa to znacznie dłużej.)
- Odstawiony z ognia krem można przetrzeć przez sitko, jeśli ma zbyt dużo grudek – ja jednak użyłam blendera, gdyż nie chciałam pozbywać się drobinek skórki cytrynowej.
- Następnie do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i zmiksować do uzyskania aksamitnego kremu.
- Na upieczone ciasto wyłożyć ciepły jeszcze krem cytrynowy i odstawić do wystudzenia i zastygnięcia.
- Tartę podawać dobrze schłodzoną w lodówce.
Lubisz tarty? Może spróbujesz także kokosowej tarty z bitą śmietaną i bezami lub waniliowej tarty z gruszkami czy kakaowej tarty z musem z rabarbaru i melona z bezą? Kruche ciasta są bardzo uniwersalne i można je podawać na miliony sposobów.