DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
Poza kuchnią

Magiczne smaki serów włoskich D.O.P.

by Małgorzata Kijowska 8 września 2016
Napisane przez Małgorzata Kijowska 8 września 2016
Certyfikat D.O.P. to Chroniona Nazwa Pochodzenia, co w
praktyce oznacza, że ser jest produktem lokalnym i wszystkie fazy produkcji
przeszedł na określonym obszarze. Największą karierę poza granicami Włoch
zrobiło kilka gatunków sera, a w czołówce niezmiennie pozostaje Parmigiano Reggiano,
potocznie zwany Parmezanem, Grana Padano i Gorgonzola. O uwagę zabiega coraz
śmielej Asiago, bardzo popularny we Włoszech, natomiast nadal mało znany w
Polsce.




Niekwestionowanym królem włoskiego stołu jest Parmigiano Reggiano (Parmezan) w którym
zakochali się również polscy konsumenci. Powstaje na ścisłym obszarze
w
prowincjach Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna (po lewej stronie rzeki Reno)
i Mantui (po prawej stronie rzeki Pad). Jego produkcja, kontrolowana przez konsorcjum
Parmigiano-Reggiano, jest dozwolona jedynie w okresie od 1 kwietnia do 11
listopada. Ser ten trafia na rynek w imponujących kręgach. Waga
pojedynczego kręgu mieści się w granicach 22-44 kg!
Niestrudzony propagator kuchni włoskiej, szef AkademiiKulinarnej Whirlpool, Marco Ghia, nie wyobraża sobie
gotowania bez Parmigiano Reggiano. To ser
wszechstronny, który sprawdza się niemal w każdym daniu i gwarantuje wspaniały
smak. Mam go zawsze pod ręką. Na warsztatach i degustacjach podaję go w formie
przystawki z owocami i warzywami, w daniach głównych, zupach (minestrone!), z
mięsem, rybami i oczywiście w najbardziej wysublimowanej formie z octem
balsamicznym najwyższej jakości pochodzącym z prowincji Modena lub Reggio
Emilia. Spróbujcie dodać startego Parmezanu do mielonego mięsa, a efekt będzie
piorunujący. Ja go dodaję nawet do lodów i deserów!

Parmezan
wyrabia się tylko raz dziennie, łącząc pełne mleko z porannego udoju (zawierające
3% tłuszczu) z mlekiem z udoju z poprzedniego wieczoru (odtłuszczonym,
zawierającym 1.5% tłuszczu). Do jego produkcji używa się tylko naturalnych,
lokalnych składników, poczynając od świeżej trawy i paszy, 
jaką karmione są krowy, na naturalnej podpuszczce
cielęcej kończąc. Rygorystyczne zalecenia Konsorcjum Parmigiano-Reggiano zabraniają
użycia jakiegokolwiek konserwantu. Ser musi być w 100% naturalny, wytworzony z
mleka, podpuszczki i soli, bez przemysłowych dodatków. Stąd na kręgu Parmigiano
Reggiano próżno szukać etykiety podającej skład produktu. Minimalny okres
dojrzewania wymagany przez Konsorcjum Parmigiano Reggiano to 12 miesięcy. W
sklepach można jednak znaleźć również parmezan Stravecchio, który dojrzewał
znacznie dłużej – od 30 do 36 miesięcy. Parmezan stanowi źródło pełnowartościowego, łatwo
przyswajalnego białka, wapnia i fosforu, jest kompletnie pozbawiony laktozy, a
także ma właściwości prebiotyczne. Ma najniższy poziom cholesterolu wśród
serów, jest lekkostrawny. To wręcz idealne pożywienie dla dzieci i młodzieży,
sportowców, osób starszych.
Ze względu na duże podobieństwa Parmigiano
Reggiano często jest mylony ze swoim młodszym bratem – serem wytwarzanym na
bardziej rozległym obszarze Niziny Padańskiej – Grana Padano. Jego produkcja
objęta jest mniejszymi restrykcjami, jednak diabeł tkwi w szczegółach. 
Parmigiano Reggiano
Grana Padano
Krowy karmione
tylko świeżą trawą i suchą paszą
Krowy karmione
paszą fermentowaną w silosach
Naturalna
podpuszczka cielęca
Podpuszczka
zwierzęca, roślinna lub bakteryjna
Minimalny
okres dojrzewania – 12 miesięcy
Minimalny
okres dojrzewania – 9 miesięcy
Maksymalny
okres dojrzewania – 36 miesięcy
Maksymalny
okres dojrzewania – 24 miesiące
Bez żadnych
konserwantów
Dozwolone użycie
konserwantu lizozymu
E1105
Brak etykiety
Etykieta informująca
o użyciu konserwantu


W Polsce rzesze
zwolenników zdobyła również Gorgonzola
– miękki, dojrzewający, niebieski ser pleśniowy D.O.P o
biało-słomkowym kolorze, poprzerastany zielonkawymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum. Ma kremową
konsystencję i charakterystyczny smak – łagodny w przypadku Gorgonzoli Dolce (z lekko rozwiniętą
pleśnią, okres dojrzewania tego sera wynosi minimum 50 dni) – mocniejszy
i bardziej wyrazisty w przypadku Gorgonzoli
Piccante (dojrzewa około 80 dni, ma dobrze rozwiniętą, zielonkawą
pleśń).
Gorgonzola
doskonale trafia w nasze kulinarne gusta, idealnie pasuje do lokalnych
i ogólnodostępnych składników np. polskich gruszek lub orzechów. Najwięcej
Gorgonzoli D.O.P. produkuje się w prowincji Novary – aż 45%, Pavia (22%) i
Mediolan (15%). Moją osobistą misją jest
edukowanie konsumentów w zakresie znajomości produktów najwyższej jakości. W
Akademii Kulinarnej Whirlpool pracujemy ze starannie wyselekcjonowanymi
partnerami, którzy dostarczają nam wspaniałe składniki. Prowadząc warsztaty,
staram się przy każdej okazji przemycać cenną wiedzę i praktyczne wskazówki. –
mówi
Marco Ghia i zdradza jak podawać ser Gorgonzola. Zachęcam, byście komponowali
go z sałatą, oliwkami, orzechami, a także z niektórymi owocami (szczególnie z
gruszkami). Utarty ser Gorgonzola świetnie sprawdza się też w makaronach. Aby w
pełni docenić jego kremową konsystencję, powinno się go wyjąć z lodówki co
najmniej pół godziny przed spożyciem. 







Do podniebień
polskich konsumentów powoli, acz wytrwale toruje sobie drogę Asiago. Nadal częściej kojarzony z
wakacjami we Włoszech niż stałą obecnością na polskich sklepowych półkach, wart
jest uwagi. To półtwardy, tradycyjny, farmerski ser pochodzący z
północno-wschodnich rejonów Italii. Produkowany jest
w regionach Veneto i Trentino, a dokładniej w prowincjach Vicenzy, Trydent, Padwy

i Treviso. Początkowo do jego produkcji używano wyłącznie mleka owczego, w XVI
wieku ser Asiago był już produkowany wyłącznie z mleka krowiego. Rozróżniamy Asiago Stagionato, Asiago Fresco i Asiago
prodotto in montagna, czyli
produkowany w górach.
Asiago Stagionato ma mocny, zdecydowany smak, a
jego aromat przywołuje na myśl zapach chleba, migdałów i orzechów laskowych.
Dojrzewa przez minimum 60 dni i dzieli się na: Asiago mezzano (delikatny,
dojrzewający 4-6 miesięcy), Asiago vecchio (bardziej wyrazisty, dojrzewający
ponad 10 miesięcy) oraz Asiago stravecchio (intensywny, dojrzewający ponad 15
miesięcy). Asiago Fresco ma delikatny, przyjemny smak z wyczuwalnym aromatem
świeżego mleka, jogurtu i masła. Dojrzewa minimum 20 dni. Natomiast „górski”
Asiago wytwarzany jest zgodnie z wielowiekową tradycją, a w jego produkcji
zakazane jest użycie konserwantu lizozymu.

Całe bogactwo
tradycji serowarskiej północnej części Półwyspu Apenińskiego będzie starał się
oswoić polskim konsumentom Marco Ghia, który nie przez przypadek został twarzą
kampanii edukacyjnej włoskich konsorcjów serowych. Jako szef Akademii Kulinarnej Whirlpool,
rodowity Mediolańczyk, wychowany w poszanowaniu tradycji i umiłowaniu produktu
najwyższej jakości, będzie tej jesieni przybliżał nam magiczny świat serów
Parmigiano Reggiano, Gorgonzola i Asiago. W październiku w Akademii Kulinarnej Whirlpool odbędą się wyjątkowe warsztaty degustacyjne,
podczas których Marco Ghia będzie pokazywał uczestnikom jak łączyć te doskonałe
sery z równie wybitnymi winami, by wydobyć i podkreślić niuanse smakowe
flagowych włoskich produktów. 




Powyższy tekst otrzymałam od Irminy Dzyr-Rainki, PR & Strategic Manager Akademii Kulinarnej Whirlpool. Postanowiłam go opublikować, gdyż byłam uczestnikiem wspomnianych warsztatów degustacyjnych jakiś  czas temu i do dzisiaj wspominam te cudowne smaki i aromaty. Jeśli lubicie sery, to zafundujcie sobie tę smakowita wycieczkę smakową. Polecam!
Na stronie Akademii Kulinarnej Whirlpool znajdziecie, oprócz terminarza warsztatów, sporo przepisów i porad Marco Ghia. Zapiszcie tę stronę do ulubionych 🙂
akademia kulinarna whirlpoolpoza kuchniąwydarzenia
0 Komentarz
0
FacebookTwitterPinterestEmail
Małgorzata Kijowska

poprzedni wpis
Orzeźwiający napój ze świeżego ogórka, z miętą i cytryną
następny wpis
Fantazyjny deser, czyli jogurt naturalny z frużeliną wiśniową

Podobne wpisy

Opowieści pysznej treści czyli smaczne bajki na trudne...

3 lipca 2020

Nowy blog z Opiekunem Bloga

7 maja 2020

Misa mocy – przewodnik po kuchni zmieniającej świat

23 kwietnia 2020

Wielkanoc 2020 – Wesołych Świąt!

11 kwietnia 2020

Wesprzyj małe firmy

21 marca 2020

Festiwal Czekolady WeForm i akcja “Oddaj krew za...

14 lutego 2020

Wesołych Świąt!

24 grudnia 2019

Z czym kojarzy Ci się włoska kuchnia? KONKURS...

15 grudnia 2019

7 książek na 7 urodziny DayliCooking – urodzinowy...

28 listopada 2019

Jak w Polsce można bezkarnie kraść – opowieść...

10 maja 2019

Wesołych Świąt!

20 kwietnia 2019

V Festiwal Smaku Food Trucków W Gorzowie Wielkopolskim

25 marca 2019

Zostaw komentarz Usuń odpowiedź

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę stronę internetową.

Przepisy na dania i przekąski na imprezę

Przelicznik miar i wag

Kulinarny kalkulator, przelicznik miar i wag kuchennych

PRAWA AUTORSKIE

Wszystkie teksty i podpisane zdjęcia są moja własnością. Nie zgadzam się na używanie ich bez mojej wiedzy i zgody. Uszanuj moją pracę i nie kradnij.

Zdjęcia bez mojego podpisu pochodzą ze źródeł legalnych i są albo przeze mnie kupione, albo wykorzystywane na zasadach licencji CC0.

Newsletter DayliCooking.pl

Nie chcesz przegapić nowych wpisów?

Zapisz się na newsletter.

Jeszcze chwileczkę...

Rejestracja udana. Od teraz będę informować Cię o nowych wpisach na blogu!

Wędliny, wędzone ryby i przetwory

Oliwa najlepszej jakości

Archiwum

Instagram

daylicooking

Małgorzata Kijowska
Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciow Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciowej w moim niedawno powstałym wymarzonym studiu. Dzisiaj pierwszy przepis z oliwami z fantastycznego sklepu internetowego @oliwaimiod 🤩 Doskonałej jakości oliwy generalnie bronią się same, jednak nie każdy zna akurat ten sklep. Ja znam od jakiegoś czasu, więc mogę i chcę polecać. Jutro na blogu przepis i bazyliowa oliwa 👍🤩 
_____________________________
#backstage #oliwa #oliwaimiod #najlepszaoliwa #polecam #fotostudio #fotografowanie #aparatfotograficzny #instafood #instafoto #foodphoto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drob Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drobnymi perturbacjami, ale finalnie wyszło genialne w smaku. Ciasto dyniowe z kawałkami gruszki, z kremową polewą z twarożku śmietankowego 🤩☺️ Po niedzieli wracam na blog pełną parą, więc wypatrujcie nowości 👍☺️
_______________________________________
#ciasto #dyniowe #pumpkincake #ciastodyniowe #dynioweciasto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #zgruszkami #domoweciasto #tojestpyszne #foodstyling #foodie
Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i bez większego bałaganu. Dawno już go nie robiłam, ale postanowiłam wrócić do tego nawyku. On nie zawsze jest równiutko pokrojony, ale zawsze pysznie smakuje. Kto z Was robi makaron w domu? ☺️
_____________________
#makaron #domowymakaron #swojskimakaron  #walekdociasta #wałekdociasta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy pu To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy punkt obserwacyjny bez szans na oddanie komukolwiek. To nic, że pierwotnym przeznaczeniem tego miejsca było coś innego. Ten facet ze swoim charakterkiem zawsze postawi na swoim 😁
_______________

#kot #naszkot #szogun #kuchnia #kotwkuchni #pieszczoch  #lovethiscat #czarnobiałykot #koteczek
Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Według rady Oli z @czteryfajery.pl najpierw warzywa i kawałki kaczki opiekłam w piekarniku. Od pewnego czasu tak robię i muszę się przyznać, że lepszego rosołu do tej pory nie udało mi się stworzyć 🥰
_____________________________
#rosół #rosol #obiad #wolnowar #zwolnowaru #tojestpyszne #foodblog #foodgasm #instafood #gotowanie #gotujebolubie #kuchnia #mojakuchniamojezasady #smacznego
Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z kuleczkami wołowymi 🤩 Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i bardzo pyszna. Polecam na chłodne dni 👍😍
_____________________________
#zupa #zupazsoczewicy #zuparozgrzewająca #nowyprzepis #nowywpis #nowe #juznablogu #zapraszam #polecam #tojestpyszne #blogkulinarny #blogerkakulinarna #foodblogger #foodblog #instasoup #instafood #foodgasm #daylicooking
Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca życzę Wam na Nowy 2021 Rok przede wszystkim zdrowia, optymizmu i spokoju. Niech wszystkie złe chwile odejdą z tym starym 2020 rokiem. Wszystkiego pięknego na kolejne 12 miesięcy 🤩🍾🥂😍
_______________________________
#szczesliwegonowegoroku #happynewyear #happynewyear2021 #nowyrok #nowyrok2021 #sylwester #sylwester2020 #zfiltrem #idzienowe #31grudnia #31grudnia2020 #zaraznowyrok
Nowość wśród portugalskich win - tym razem z T Nowość wśród portugalskich win - tym razem z Tejo, samego serca tego kraju ♥️
Tejo jest jednym z najstarszych regionów Portugalii. Winorośl jest tam uprawiana od XII wieku. Krajobraz, klimat, a przede wszystkim ekonomię kształtuje rzeka Tag (port. Tejo). Czy wiecie, że Tejo to drugi co do wielkości teren z lasami korkowymi? Blisko połowa produkowanego korka pochodzi właśnie stamtąd. 
Białe wina Ponte Portugal powstają ze szczepu Fernao Pires i szczepu Arinto. Jasna barwa win, kwiatowy aromat z nutami tropikalnych owoców - to musi zachwycać 😍  Dlatego ja wybieram białe, choć i czerwone zasługują na uwagę 😉  Polecam 🤩
Wieczór z planszówką i w dobrym towarzystwie 🥰 to się nazywa miło zakończyć tydzień 🤩 Spokojnej nocy, kochani 😘
__________________________
#viticulture #wino #dobrewino #gra #planszowka #planszówka #graplanszowa #toskania #wieczór #wieczor #kieliszek #czerwonewino #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking #skwierzyna #zmiloscidowina #zmiłościdowina #passiamo
Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a cza Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a czas leci jak szalony 🤷 W takich sytuacjach najlepszym obiadem są pieczone warzywa z dodatkiem sosów jogurtowo-ziołowych. Właśnie do piekarnika wjechała blacha z muszkatołową dynią, ziemniaczkami i czosnkiem 🤩 Wszystko skropione oliwą bazyliową od @oliwaimiod 🥰👍☺️ Cudownie intensywny smak, piękny aromat bez wątpliwości, że to na pewno bazylia 😉 Polecam Wam! Jeśli chcecie jej spróbować to weźcie udział w konkursie i wygrajcie jeden z voucherów na zakup oliwy 👍
______________________________
#dynia #warzywa #oliwa #najepszaoliwa #włoskaoliwa #wloskaoliwa #polecam #oliwaimiod #obiad #smacznego #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Na blogu czeka na Was #urodzinowy #konkurs ☺️👍 do wygrania aż 17 nagród 🤩 Zapraszam!
_________________________
#nagrody #konkursurodzinowy #urodziny #blogoweurodziny #urodzinybloga #urodzinowykonkurs #naurodziny #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Nowe logo ☺️ Stworzyłam je samodzielnie od po Nowe logo ☺️ Stworzyłam je samodzielnie od początku do końca. Biorąc pod uwagę mój artystyczny antytalent wyszło chyba całkiem nieźle, jak sądźcie?? 😉😁😎
__________________________
#logo #nowelogo #nowe #brand #samazrobiłam #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #nowość #nowosc
Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 🤩 Robię kolejne Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 🤩 Robię kolejne podejście do sfotografowania ich 🤭🙃😱😁 Są tak kruche, pyszne i pachnące, że trudno powstrzymać się od ich podjadania 😁 Tym razem się uda! Wpadną na blog lada dzień, obiecuję 🤩
__________________________
#ciasteczka #ciastka #zlawendą #lawendowe #krucheciastka #krucheciasteczka #krucheciasto  #tojestpyszne #blogerkakulinarna #blogkulinarny #skwierzyna #daylicooking
Dzbanek mięty na stole i pachnie prawie w całym Dzbanek mięty na stole i pachnie prawie w całym domu 🤩 Do mięty mam wyjątkową słabość od zawsze 😁
__________________________
#mięta #mieta #świeżamięta #swiezamieta #herbatamiętowa #uwielbiam #dzbanek #niedziela #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciasteczka sobie upiekłam 🤩 kruche z cuk Takie ciasteczka sobie upiekłam 🤩 kruche z cukrem, z kruchego ciasta z dodatkiem serka śmietankowego 🤩 są pyszne ale trzeba ich upiec większą ilość...ciekawe dlaczego 😎
_____________________________
#ciastka #ciasteczka #kruche #krucheciasteczka #krucheciastka #tojestpyszne #daylicooking #blogkulinarny #skwierzyna
Gofry słodkie czy wytrawne? 🧇 😎🤔Trudny w Gofry słodkie czy wytrawne? 🧇 😎🤔Trudny wybór, przynajmniej dla mnie 😁 A może na śniadanie wytrawne, a do kawy słodkie? 😊 Kochani, obyśmy w życiu mieli tylko takie dylematy. Udanego dnia 🥰🌞🤩😘
__________________________
#gofry #gofrownica #śniadanie #sniadanie #dziendobry #dzieńdobry #wtorek #daylicooking #tojestpyszne #breville #blogkulinarny #blogerkakulinarna #deser
Pszenne odrywane bułeczki wyrastające w nocy. Cz Pszenne odrywane bułeczki wyrastające w nocy. Czy moze byc cos przyjemniejszego jak świeże gorące pieczywo do poniedziałkowego śniadania? 😊 Dobrego dnia, kochani 🥰
__________________________
#bulki #buleczki #sniadanie #poniedzialek #tobedziedobrydzien #skwierzyna #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #smacznego
Naleśniki na deser to doskonały pomysł! U mnie Naleśniki na deser to doskonały pomysł! U mnie dzisiaj prosty zestaw: z twarożkiem i domowym dżemem pomarańczowo-dyniowym. Jestem chyba uzależniona od tego dżemu 😱😁🤔👍🤩
Lubicie naleśniki? Z czym najchętniej je robicie??
__________________________
#nalesniki #naleśniki #patelnia #patelniadonaleśników #deser #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #tojestpyszne #homemade #niedziela #niedzielnepopołudnie
Dzień dobry w sobotę 😊 Mam nadzieję, że wsz Dzień dobry w sobotę 😊 Mam nadzieję, że wszystko u Was dobrze  i nastroje dopisują. W mojej kuchni dzisiaj wielkie gotowanie. Na pierwszy ogień poszły klopsiki wołowe w sosie porowo-paprykowym. Będzie pysznie i pachnąco 🤩 A jakie zapachy dzisiaj u Was??
__________________________
#sobota #gotowanie #wolowina #wołowina #obiad #daylicooking #klopsy #klopsiki #pysznie #milejsoboty #dobregoweekendu
Szykuje się pyszny obiad, czyli kurczak z dynią Szykuje się pyszny obiad, czyli kurczak z dynią na ostro 🤩 Z wolnowaru oczywiście, to już jest uzależnienie chyba 😱😁😍 
____________________________
#dynia #kurczak #wolnowar #crockpot #pysznie #obiad #skwierzyna #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #środa #sroda #slowcooking #slowcooker #slowlife
Zobacz więcej... Obserwuj

Dołącz

Facebook

Wiejskie inspiracje

Najnowsze wpisy

  • Zupa z soczewicy z wołowiną

  • Domowy likier mleczno-kawowy w dwóch wersjach

  • Drink z arbuza i jeżyn, z rumem i w wersji bez alkoholu

  • Rozgrzewająca herbata pomarańczowa z anyżem, cynamonem i goździkami

  • Dyniowa latte – Pumpkin Spice Latte

  • Faworki karnawałowe, czyli chrust

  • Labneh serek z jogurtu z czosnkiem, ostrą papryką i bazyliową oliwą

  • Kotleciki z soczewicy i warzyw

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia

DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam sięPolityka prywatności