5,K
Śniadanie czy kolacja? A może przekąska? Tortille z naleśników pasują na każdą porę dnia. Bardzo często do ich przygotowania wykorzystuję naleśniki pozostałe z obiadu, a nadziewam tym, co akurat w lodówce znajdę. Jest to fantastyczny sposób na pyszne dane, jednocześnie dość lekkie i sycące.
Składniki na około 4-6 porcji:
naleśniki:
2 szklanki wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
Wszystkie składniki roztrzepać razem. Powinna wyjść dość rzadka konsystencja, gdyż zależy nam na delikatności naleśników. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie ciasto, wtedy dodać odrobinę mąki, Jeśli zbyt gęste, wody. Odstawić na około 20 minut, aby ciasto “odpoczęło”.
Na suchej, niczym nie natłuszczanej patelni smażyć dość cienkie naleśniki. Nie mogą zbytnio rumienić się, powinny wyjść dość blade. Z podanej porcji wychodzi około 25 sztuk w zależności od wielkości patelni.
dodatki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
olej do smażenia
bułka tarta
2 jajka
sól do smaku
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 sałata lodowa
3-4 pomidory
dowolny ulubiony sos: czosnkowy, ketchup, majonez, musztardowo-miodowy, itp.
Piersi opłukać pod bieżącą zimną wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso podzielić na mniejsze kawałki, przekrawając w poprzek włókien.
Jajka roztrzepać z solą, słodką i ostrą papryką. Pokrojone mięso przełożyć do roztrzepanych jajek. Wymieszać i odstawić do lodówki.
W tym czasie pokroić sałatę, pomidory i przygotować sosy.
Mięso wyjąc z lodówki. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Na naleśniku posmarowanym ulubionym sosem układać pokrojoną sałatę, kawałki pomidora oraz usmażonego kurczaka. Jeden z brzegów założyć do środka, a następnie zwinąć naleśnik w rulonik. Założony dół zabezpieczy zawartość przed wypadnięciem podczas jedzenia. Każdy naleśnik można dodatkowo od spodu owinąć serwetką papierową lub delikatnie przewiązać sparzonym wrzątkiem szczypiorkiem.