Przed nami długie jesienne wieczory. Towarzyszyć nam zapewne będzie kilka dobrych książek, seriale i… przekąski. A może by tak zamiast sklepowych przegryzek, czyli chipsów, paluszków i słodkich ciasteczek, samemu przygotować pyszne wypieki i przetwory? Upieczmy obwarzanki krakowskie, zróbmy dżem z dzikiej róży lub jabłka i ukiśmy grzyby.
Wypieki wytrawne – słone przekąski
Kiedy nadchodzi jesień, spada nasz poziom zadowolenia z życia. Słońce coraz rzadziej pojawia się na niebie i krócej na nim świeci. Wychodzimy do pracy, gdy za oknem jeszcze ciemno, wracamy o zmroku. Jesień to czas chandry, przygnębienia i gorszego nastroju. Więc, żeby poprawić sobie humor, pocieszamy się jedzeniem. Niestety, nie zawsze tym najzdrowszym. Określenie comfort food dotyczy tych przekąsek i dań, które świetnie smakują i choć na chwilę podnoszą nasze zadowolenie z życia. Bo kto nie lubi zjeść pysznej zapiekanki z dużą ilością sera, kawałka pizzy lub przepysznego ciasta czekoladowego? Wszystko to, co przypomina nam radosne chwile, będzie przez nas pożądane jesienną porą.
Przetwory owocowe – dżemy i konfitury
Przetwory z grzybów
[materiał zewnętrzny]