Cytrynowy krem lemon curd – najlepszy krem do ciast, ciasteczek, deserów.
Cytrynowy krem lemon curd – przymierzałam się do niego dość długo. I w końcu przeszedł na niego czas przy okazji pieczenia świątecznych ciasteczek. Szybko, prosto, bez sterty naczyń do zmywania, a efekt niesamowity i teraz rozumiem te zachwyty nad lemon curd. Krem konsystencją przypomina bardzo gęsty budyń, jest aksamitny i przede wszystkim cudownie smakuje. Przepis zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki, zmodyfikowałam go jednak. Niestety, nie mogłam oprzeć się dodaniu masła, które takim kremom nadaje cudownego posmaku i aromatu. Bez wątpienia to właśnie masło po schłodzeniu zagęszcza krem.
Przepis na cytrynowy krem lemon curd
Składniki:
- 3 cytryny
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
Jak zrobić krem cytrynowy
Cytryny wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Z cytryn wycisnąć sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Przy użyciu trzepaczki rózgowej wszystko razem połączyć. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając gotować przez około 2 minuty. Trzeba energicznie mieszać, aby krem nie przypalił się. Można go zrobić w kąpieli wodnej, wtedy nie ma obaw o przypalenie. Odstawiony z ognia krem można przetrzeć przez sitko, jeśli ma zbyt dużo grudek. Ja użyłam blendera, gdyż nie chciałam pozbywać się drobinek skórki cytrynowej. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników.
I co, trudne? ? Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego urok tkwi właśnie w tym intensywnym smaku cytryn.
Tym kremem udekorowałam ciasteczka wielkanocne, upieczone w kształcie połówek jajek, jak Wam się podobają? ? Kruche ciasteczka pysznie komponują się właśnie z takimi kremami i dodatkami, a cytrusowe smaki idealnie pasują do wiosennych klimatów.
Fantastyczne! Koniecznie ale to koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Zaraz sobie wydrukuje 😀
Buźka :*
Pysznosci i wspaniale cudenka! Ten lemon curd musze koniecznie zrobic !
Pozdrawiam serdecznie:)
zrób Elu, jestem pewna że się polubicie 🙂
Super przepis i te zdjęcia takie pieknie wiosenne…
chce mi się już wiosny i słońca 🙂
Matko z córką. ROBIĘ! Jutro lecę po cytryny 😀
i ciekawa jestem jak wyszedł 🙂
Cudeńka, normalnie cudeńka Małgosiu 🙂
oj tam, zaraz cudeńka ;)))
Pyszności Kochana, muszę wypróbować twój przepis 🙂
polecam 🙂
Genialne. Mąż mnie prosił wczoraj o lemon ale nie miałam już sił- chętnie bym odkupiła:) albo pożyczyła jak sól- gdybyśmy były sąsiadkami:)
mam złe wieści: już zjedzone ;)))))
Może zrobię to na Wielkanoc;).
zrób Aniu 🙂 ten krem bardzo do tych świąt pasuje 🙂
Ze też tak daleko mieszkasz :)) Wydaje się niezbyt trudny, zrobię sobie na deser a i rodzinka pewnie się ucieszy :)Pomysł z jajeczkami wspaniały 🙂
cóż znaczy te kilka kilometrów? ;))))
zrób zrób, na pewno im zasmakuje 🙂
Cudne te jajeczkowe ciasteczka. 🙂
już jest przepis i na nie 🙂
Ja uwielbiam lemon curd, mniam 🙂
ja też 🙂 od pierwszej łyżeczki 🙂
uwielbiam! oddam wszystko za słoiczek tego cuda 🙂
na pewno wszystko? ;))))
Uwielbiam! Super się sprawdza na babeczki do dekoracji, a w wersji wielkanocnej można zrobić jajo na muffince lemon cudrem i bitą śmietaną 🙂
Zapraszam do siebie fochzprzytupem.blogspot.com 🙂
pierwszy raz go robiłam, ale faktycznie od razu widać ile zastosowań może mieć ten krem 🙂
Uwielbiam. Mogłabym wyjadać ze słoiczka bez końca 🙂
ja też, ale nie mów nikomu ;))))
Na pewno wypróbuję przepis! 🙂
polecam 🙂 robi się szybko 🙂