Kruche ciastka z lemon curd to prawdziwa perełka wśród wielkanocnych wypieków. Sprawdzony przepis na kruche ciasto i genialny cytrynowy krem – sprawdź jak smakuje to połączenie.
Kruche ciastka z lemon curd zawsze się udają i zawsze wszystkim smakują. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Orzeźwiający krem lemon curd dopełnia je idealnie. Tych ciasteczek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole 🙂
Żółtka utrzyj na puszystą i jasną masę razem z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnice lub blat. Następnie dodaj zimny tłuszcz (margarynę z masłem lub samo masło) i wszystko razem posiekaj nożem aż do maksymalnego rozdrobnienia tłuszczu i połączenia z mąką.
Dodaj żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, szybko zagnieć ciasto – nNie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.
Zagniecione ciasto przełóż do woreczka i schłodź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
Foremki wysmaruj masłem i wyłóż schłodzonym ciastem, ponownie schowaj ciasto (tym razem już w foremkach) do lodówki na 10-15 minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Do nagrzanego wstaw zimne ciastka i piecz je przez około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia.
Upieczone wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Wystudzone ciastka dekoruj najpierw gęstym białym lukrem, a kiedy wyschnie na środku nałóż łyżkę cytrynowego kremu – ja użyłam lemon curd.
Przepis na cytrynowy krem lemon curd
Składniki:
3 średniej wielkości cytryny – niewoskowane
2 jajka
1 delikatnie czubata łyżka mąki ziemniaczanej
200 g cukru
100 g masła
Jak zrobić lemon curd
Cytryny umyj dobrze pod bieżącą wodą, a następnie sparz wrzątkiem. Następnie zesterem zetrzyj skórkę – możesz użyc ostrej jarzynowej tarki ze średnimi oczkami.
Cytryny przekrój na pół i dokładnie wyciśnij z nich sok – odcedź ewentualne pesteczki.
Do średniego garnuszka wbij jajka, wsyp cukier, wlej sok wyciśnięty z cytryny, dodaj skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną.
Następnie trzepaczką (najlepiej rózgową) lub mikserem połącz wszystko razem.
Garnuszek ustaw na niewielkim ogniu i gotuj przez około 2 minuty cały czas mieszając energicznie lub miksując – krem nie może się przypalić. Najwygodniej robić to w kąpieli wodnej, czyli ustawiając mniejszy garnek w większym, a do większego wlać wodę w ilości takiej, aby nie dotykała dna mniejszego garnuszka. Zagotować i na parze ubijać krem.
Gotowy, gorący krem, odstawić z ognia. Dodać masło i miksować do połączenia składników – powinien finalnie wyjść aksamitny, bardzo delikatny w swojej strukturze krem.
Dzięki dodatkowi masła, krem po wystudzeniu zgęstnieje, więc nie ma obawy, że będzie za rzadki.
Takie jajeczka można chyba ułożyć w koszyczku zamiast tradycyjnej babeczki, jak sadzicie? ?
Wiosną 2017 r. przepis na wielkanocne kruche jajeczka z cytrynowym kremem został nagrodzony przez “Mistrza Branży” w Plebiscycie “Receptury Wielkanocne 2017”.
a krem z białej czekolady z tego Twojego przepisu? Pamiętam, że od czasu odkrycia tej tarty na Twoim blogu, postanowiłam zostać tu na zawsze 😉 https://www.daylicooking.pl/2014/09/tarta-z-kremem-z-biaej-czekolady.html Nie wiem tylko czy nie będzie zbyt mdłe, chociaż ten lemon curd…? Natchnij mnie, moja muzo! 😉
Ale cudownie i smakowicie wyglądają. Ja mam prośbę do Ciebie o dwa przepisy, bo Twoje są zawsze najlepsze. Na kaczkę do zrobienia na święta i babeczki. Proszę, proszę, proszę. Takie jajka pewnie też zrobię 😀
Konkursy na ilość zjedzonych jajek nigdy mnie nie kręciły, bo nie przepadam za gotowanymi jajkami, ale gdyby taka wersja brała udział w tej rywalizacji, to myślę że miałabym spore szanse na wygranie … łasuch ze mnie niesamowity 😀
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Małgosiu, a masz pomysł czego użyć zamiast lukru, którego nie znoszę? Jaki krem? Przepis cudowny, już zamówiłam foremki! 🙂
spróbuj kremu budyniowego
nic innego jakoś mi nie przychodzi do głowy 🙂
a krem z białej czekolady z tego Twojego przepisu? Pamiętam, że od czasu odkrycia tej tarty na Twoim blogu, postanowiłam zostać tu na zawsze 😉
https://www.daylicooking.pl/2014/09/tarta-z-kremem-z-biaej-czekolady.html
Nie wiem tylko czy nie będzie zbyt mdłe, chociaż ten lemon curd…? Natchnij mnie, moja muzo! 😉
Moniko, myślę, ze możesz z nim spróbować 🙂 ja na pewno sprawdzę to po świętach 🙂
dziękuję Ci pięknie za te miłe słowa i życzę udanych świąt :*
Bardzo fajny pomysł, skusiłabym się na takie jajeczko 🙂
częstuj się 🙂
Aż ślinka cieknie. 😛
skuś się i przygotuj sama 🙂
Ale pomysłowo 🙂 Zrobiłabym, tylko skąd ja wezmę takie foremki, muszę się rozejrzeć 🙂
Aniu, zobacz w Biedronce 🙂 ja tam kupowałam, zdaje się w ubiegłym roku
czasem powtarzają się wzory
Pysznie wyglądają 🙂
i pysznie smakują 🙂
super wyglądają te jajeczka 🙂
dzięki, Asiu 🙂
Ale cudownie i smakowicie wyglądają.
Ja mam prośbę do Ciebie o dwa przepisy, bo Twoje są zawsze najlepsze. Na kaczkę do zrobienia na święta i babeczki. Proszę, proszę, proszę. Takie jajka pewnie też zrobię 😀
przepisy poleciały 🙂
smacznego :*
Ja Cię wielbię :*
ja Cię też :*
wyglądają świetnie
dziękuję 🙂
Konkursy na ilość zjedzonych jajek nigdy mnie nie kręciły, bo nie przepadam za gotowanymi jajkami, ale gdyby taka wersja brała udział w tej rywalizacji, to myślę że miałabym spore szanse na wygranie … łasuch ze mnie niesamowity 😀
ze mnie też, niestety ;))))))
Super pomysł, szkoda, że nie mam jajkowych foremek 🙂
zobacz czy nie ma ich w Biedronce, ja tam kupowałam w zeszłym roku 🙂
Genialne! 🙂 Jesteś świetną inspiracją. 🙂
staram się 🙂
Prześliczne!!! Świetny pomysł 🙂
dziękuję 🙂
Produkujesz przepisy jak maszyna;).
staram się, żebyście mieli z czego wybierać przed świętami 🙂
Kochana cudne te ciasteczka no i mój ulubiony lemon curd 🙂
mój też 🙂
super pomysł, świetnie to wygląda:) I jest bardzo na czasie:)
kiedy zrobiłam lemon curd, od razu wiedziałam, ze do takich ciastek będzie idealny 🙂
Cudne:)
dziękuję 🙂