3,9K
Kruche ciastka z lemon curd to prawdziwa perełka wśród wielkanocnych wypieków. Sprawdzony przepis na kruche ciasto i genialny cytrynowy krem – sprawdź jak smakuje to połączenie.
Kruche ciastka z lemon curd zawsze się udają i zawsze wszystkim smakują. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Orzeźwiający krem lemon curd dopełnia je idealnie. Tych ciasteczek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole 🙂
Przepis na kruche ciastka z lemon curd
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić kruche ciastka z lemon curd
- Żółtka utrzyj na puszystą i jasną masę razem z cukrem i cukrem waniliowym.
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnice lub blat. Następnie dodaj zimny tłuszcz (margarynę z masłem lub samo masło) i wszystko razem posiekaj nożem aż do maksymalnego rozdrobnienia tłuszczu i połączenia z mąką.
- Dodaj żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, szybko zagnieć ciasto – nNie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.
- Zagniecione ciasto przełóż do woreczka i schłodź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
- Foremki wysmaruj masłem i wyłóż schłodzonym ciastem, ponownie schowaj ciasto (tym razem już w foremkach) do lodówki na 10-15 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Do nagrzanego wstaw zimne ciastka i piecz je przez około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia.
- Upieczone wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
- Wystudzone ciastka dekoruj najpierw gęstym białym lukrem, a kiedy wyschnie na środku nałóż łyżkę cytrynowego kremu – ja użyłam lemon curd.
Przepis na cytrynowy krem lemon curd
Składniki:
- 3 średniej wielkości cytryny – niewoskowane
- 2 jajka
- 1 delikatnie czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 100 g masła
Jak zrobić lemon curd
- Cytryny umyj dobrze pod bieżącą wodą, a następnie sparz wrzątkiem. Następnie zesterem zetrzyj skórkę – możesz użyc ostrej jarzynowej tarki ze średnimi oczkami.
- Cytryny przekrój na pół i dokładnie wyciśnij z nich sok – odcedź ewentualne pesteczki.
- Do średniego garnuszka wbij jajka, wsyp cukier, wlej sok wyciśnięty z cytryny, dodaj skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną.
- Następnie trzepaczką (najlepiej rózgową) lub mikserem połącz wszystko razem.
- Garnuszek ustaw na niewielkim ogniu i gotuj przez około 2 minuty cały czas mieszając energicznie lub miksując – krem nie może się przypalić. Najwygodniej robić to w kąpieli wodnej, czyli ustawiając mniejszy garnek w większym, a do większego wlać wodę w ilości takiej, aby nie dotykała dna mniejszego garnuszka. Zagotować i na parze ubijać krem.
- Gotowy, gorący krem, odstawić z ognia. Dodać masło i miksować do połączenia składników – powinien finalnie wyjść aksamitny, bardzo delikatny w swojej strukturze krem.
- Dzięki dodatkowi masła, krem po wystudzeniu zgęstnieje, więc nie ma obawy, że będzie za rzadki.
Takie jajeczka można chyba ułożyć w koszyczku zamiast tradycyjnej babeczki, jak sadzicie? ?
Wiosną 2017 r. przepis na wielkanocne kruche jajeczka z cytrynowym kremem został nagrodzony przez “Mistrza Branży” w Plebiscycie “Receptury Wielkanocne 2017”.
Małgosiu, a masz pomysł czego użyć zamiast lukru, którego nie znoszę? Jaki krem? Przepis cudowny, już zamówiłam foremki! 🙂
spróbuj kremu budyniowego
nic innego jakoś mi nie przychodzi do głowy 🙂
a krem z białej czekolady z tego Twojego przepisu? Pamiętam, że od czasu odkrycia tej tarty na Twoim blogu, postanowiłam zostać tu na zawsze 😉
https://www.daylicooking.pl/2014/09/tarta-z-kremem-z-biaej-czekolady.html
Nie wiem tylko czy nie będzie zbyt mdłe, chociaż ten lemon curd…? Natchnij mnie, moja muzo! 😉
Moniko, myślę, ze możesz z nim spróbować 🙂 ja na pewno sprawdzę to po świętach 🙂
dziękuję Ci pięknie za te miłe słowa i życzę udanych świąt :*
Bardzo fajny pomysł, skusiłabym się na takie jajeczko 🙂
częstuj się 🙂
Aż ślinka cieknie. 😛
skuś się i przygotuj sama 🙂
Ale pomysłowo 🙂 Zrobiłabym, tylko skąd ja wezmę takie foremki, muszę się rozejrzeć 🙂
Aniu, zobacz w Biedronce 🙂 ja tam kupowałam, zdaje się w ubiegłym roku
czasem powtarzają się wzory
Pysznie wyglądają 🙂
i pysznie smakują 🙂
super wyglądają te jajeczka 🙂
dzięki, Asiu 🙂
Ale cudownie i smakowicie wyglądają.
Ja mam prośbę do Ciebie o dwa przepisy, bo Twoje są zawsze najlepsze. Na kaczkę do zrobienia na święta i babeczki. Proszę, proszę, proszę. Takie jajka pewnie też zrobię 😀
przepisy poleciały 🙂
smacznego :*
Ja Cię wielbię :*
ja Cię też :*
wyglądają świetnie
dziękuję 🙂
Konkursy na ilość zjedzonych jajek nigdy mnie nie kręciły, bo nie przepadam za gotowanymi jajkami, ale gdyby taka wersja brała udział w tej rywalizacji, to myślę że miałabym spore szanse na wygranie … łasuch ze mnie niesamowity 😀
ze mnie też, niestety ;))))))
Super pomysł, szkoda, że nie mam jajkowych foremek 🙂
zobacz czy nie ma ich w Biedronce, ja tam kupowałam w zeszłym roku 🙂
Genialne! 🙂 Jesteś świetną inspiracją. 🙂
staram się 🙂
Prześliczne!!! Świetny pomysł 🙂
dziękuję 🙂
Produkujesz przepisy jak maszyna;).
staram się, żebyście mieli z czego wybierać przed świętami 🙂
Kochana cudne te ciasteczka no i mój ulubiony lemon curd 🙂
mój też 🙂
super pomysł, świetnie to wygląda:) I jest bardzo na czasie:)
kiedy zrobiłam lemon curd, od razu wiedziałam, ze do takich ciastek będzie idealny 🙂
Cudne:)
dziękuję 🙂