1,3K
W najnowszym numerze magazynu “Życie ze smakiem” jednym z tematów przewodnich są śniadania. Śniadania są bardzo ważne dla nas, zawsze o tym przekonuję. Wiosna to czas, kiedy budzi się do życia przyroda, a z nią i my. Bardzo często cierpimy na bóle głowy, osłabienie i zniechęcenie, symptomy tzw. przesilenia wiosennego. Wtedy właśnie odpowiednio rozpoczęty dzień pomaga nam przezwyciężyć to wszystko i daje siły do pracy. Nieważne czy pracujesz w biurze, czy fizycznie: śniadanie potrzebne jest każdemu. Oczywiście odpowiednio skomponowane, bo innych składników potrzebuje osoba pracująca fizycznie, a innych ta, która wykonuje pracę biurową.
Dzisiaj zapraszam na dość lekkie śniadanie, które przypadnie do gustu łasuchom. Wbrew pozorom jest proste i szybkie do przygotowania, a więc takie, jakie powinno być rano ?
Dzisiaj zapraszam na dość lekkie śniadanie, które przypadnie do gustu łasuchom. Wbrew pozorom jest proste i szybkie do przygotowania, a więc takie, jakie powinno być rano ?
Składniki na 1 porcję:
1 jabłko (najlepiej twarde, kwaskowate)
1 łyżka brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka masła
ciasto:
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
120 ml mleka
mąka pszenna
dodatkowo:
cukier puder lub syrop klonowy lub płynny miód
świeże owoce
Mleko roztrzepać z jajkiem, solą, cukrem i mąką. Mąki powinno być tyle, aby uzyskać konsystencję średnio gęstej śmietany. Ciasto odstawić na kilka minut, aby “odpoczęło”.
Jabłko umyć, obrać, wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w większą kostkę. Przełożyć na patelnię wraz z brązowym cukrem i cynamonem, przesmażyć krótko na średnim ogniu. Dodać masło, wymieszać i wlać ciasto naleśnikowe. Kiedy naleśnik zacznie się delikatnie rumienić, wtedy zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką, aby również góra dobrze się dopiekła. Nie przewracać naleśnika na drugą stronę.
Usmażony przełożyć na talerz, obsypać cukrem pudrem lub oblać syropem klonowym (albo miodem.) Można udekorować dowolnymi świeżymi owocami.