Sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym i sosem majonezowo-musztardowym jest pyszna! Możesz ją przygotować z kilku składników prosto i szybko. Bez wątpienia zachwyci.
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym to pyszny sposób na resztki jedzenia. Szkoda wyrzucić, a są to często tak niewielkie ilość pozostają w lodówce nie tylko po świętach. Często są w takich ilościach, że samodzielnie dania nie stworzą. Wiem, że najprościej jest wyrzucić, ale to jest bardzo niedobre rozwiązanie. Zdecydowaną większość takich pozostałości można przecież połączyć i przetworzyć na kolejne dania. Co powiesz na szybką i prosta sałatkę z jajkami i ziemniakami w roli głównej? Skuś się, przygotuj i sprawdź jak smakuje.
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym
Składniki:
- ok. 500 g ziemniaków
- 5 jajek
- 1 puszka groszku
- 6-7 średnich konserwowych ogórków (mogą ewentualnie być kiszone)
- ok. 200 g szynki
- mały pęczek szczypiorku
- ok. 1 szklanka majonezu – wypróbuj mój przepis na domowy majonez
- 3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem konserwowym
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach do miękkości – nie sól wody. Po ugotowaniu odlej wodę, zalej gorące ziemniaki zimną wodą na około minutę. Następnie wodę olej i pozostaw ziemniaki do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzone ziemniaki obierz i pokrój w grubszą kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i pokrój również w grubszą kostkę.
- Otwórz puszkę z groszkiem. Przełóż groszek na sito, lekko go przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i dokładnie odsącz.
- Ogórki konserwowe (lub ewentualnie kiszone) pokrój w niezbyt drobną kostkę lub przekrój wzdłuż, a następnie w plasterki.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Szczypior przepłucz pod bieżącą, zimną wodą – uważaj, aby niepotrzebnie nie nalać wody do szczypiorku. Ja płuczę lejąc wodę od wierzchołka (cienkiego końca) w dół. Szczypior jest pusty w środku, więc łatwo wlać w niego wodę. Opłukany i osuszony na papierowym ręczniku szczypiorek posiekaj.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszaj delikatnie ze sobą.
- Majonez wymieszaj z musztardą i śmietaną, przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodać do sałatki i wymieszać.
Wykorzystaj resztki, nie marnuj jedzenia – jedzeniowy recycling
Sałatkę możesz przygotować z resztek, jakie pozostały Ci w lodówce. Zamiast gotować ziemniaki specjalnie do tej sałatki, wykorzystaj te, które zostały Ci z obiadu. Podobnie jak jajka ugotowane dzień wcześniej i nie zjedzone – one również mogą trafić do takiej sałatki. Sprawdź co masz w lodówce, a potem komponuj swoje własne smaki – Twoja sałatka nie musi być dokładnie taka jak moja.
Jak ugotować jajko na twardo
Chcesz, aby Twoje jajko na twardo było smaczne? Wykorzystaj moje wskazówki, które zapewnią, że jajka zawsze wyjdą doskonale.
Jajko wkładam do zimnej wody i stawiam garnek na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam ogień na minimalny, aby woda tylko delikatnie wrzała. Od tej pory także odliczam czas: jajko na twardo gotuję 7-9 minut w zależności jak duże jest jajko. Jeśli woda wrze gwałtownie, wtedy jajko na twardo jest zbite i twarde.