1,4K
Przepis na sałatkę z figami, gorgonzolą, szynką i orzechami
Prostota i szybkość przede wszystkim! W czasach, kiedy jesteśmy zabiegani, a doba wydaje się dziwnie kurczyć, właśnie proste i szybkie dania maja największe wzięcie. Nie musi to oznaczać byle czego, czy pochłanianych w biegu fast food’ów. Szybko i prosto można przygotować w domu coś pysznego i pożywnego. Naprawdę wystarczy tylko chcieć ?
Zapraszam na sałatkę, gdzie w roli głównej występuje ser gorgonzola. Ma on wystarczająco wyrazisty smak, że nie potrzebuje dosmaczania. Słodkawe figi i cieniutko pokrojona aromatyczna szynka, to idealne towarzystwo dla gorgonzoli. Ta sałatka sprawdzi się także jako posiłek zabierany ze sobą do pracy lub jako pyszna kolacja.
Przepis na sałatkę z figami, gorgonzolą, szynką i orzechami
Składniki:
garść włoskich orzechów
kilka liści sałaty
150 g sera gorgonzola
2-3 figi
100 g cieniutko pokrojonej szynki długo dojrzewającej (ja użyłam szwarcwaldzkiej)
garść świeżych listków bazylii
Jak przygotować sałatkę
Półmisek lub miseczkę wyłożyć umytymi i osuszonymi dokładnie liśćmi sałaty.
Orzechy uprażyć lekko na suchej patelni.
Na sałacie poukładać wszystkie składniki: kawałki sera gorgonzola, ćwiartki fig i szynkę.
Udekorować uprażonymi i przestudzonymi orzechami i listkami świeżej bazylii.
Tej sałatki nie trzeba niczym przyprawiać. Gorgonzola ma tak wyrazisty smak, że wspaniale nadaje smaku innym składnikom.