1,3K
Znowu będzie bazylia z cytryną! Zakochałam się po prostu w tym połączeniu smaków. Na obiad miały być de volaill’e, ale kiedy spojrzałam w kierunku doniczki z bazylią, to zmieniłam zdanie. I w ten sposób powstał pomysł na pachnące pulpeciki z dodatkiem skórki cytrynowej i świeżych listków bazylii.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka drobno posiekanej skórki z cytryny (cytrynę najpierw wyszorować, a następnie sparzyć)
4-5 łyżek zimnej wody
sól, świeżo zmielony pieprz
2 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
Piersi posiekać drobniutko lub zmielić. Dodać bazylię, skórkę cytrynową, sól i pieprz, a następnie zimną wodę i wyrobić dokładnie masę. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Najsmaczniej byłoby ugotować pulpeciki na rosole, ale można obyć się bez niego. Jeśli nie mamy rosołu, wtedy wystarczy zagotować wodę (około 1 litra) z listkami laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Żeby wywar był bardziej esencjonalny możemy dodać porcję włoszczyzny: warzywa obieramy, myjemy i kroimy w średnie kawałki. Gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa możemy wykorzystać potem na przykład do przygotowania sałatki jarzynowej.
Jeśli ktoś lubi aromat cytryny, do wywaru można dodać 2-3 paseczki takiej skórki. Ja obieram cytrynę nożykiem do obierania warzyw, wtedy wiem, że skrawam tylko żółtą część skórki.
Jeśli ktoś lubi aromat cytryny, do wywaru można dodać 2-3 paseczki takiej skórki. Ja obieram cytrynę nożykiem do obierania warzyw, wtedy wiem, że skrawam tylko żółtą część skórki.
Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki i wkładamy je (bez żadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu.
Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym.
Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym.
Smacznego!
witam! wspaniała strona i cudowne przepisy, spisałam sobie kilka między innymi gołąbki, które zrobię jutro, ale mam pytanie czy piersi mają być dwie podwójne czy jedna cała? pozdrawiam rysiaa
Witaj Rysiu 🙂 pisząc "pierś" mam na myśli zawsze pojedynczą 🙂
pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂
Jaki super wieniec . Gdy znajdę chwilę czasu to napewno zrobię 🙂
fajny pomysł i śliczne pulpeciki takie okrąglutkie – równiutkie 🙂
rewelacja 🙂 piękne zdjęcie 😉 muszę wypróbować tego połączenia 🙂
Całe szczęście że już jestem po kolacji bo musiałabym iść i grzebać q lodówce takiego smaka mi narobiłaś..
zaczekam jeszcze ze dwie godziny i wyśle Ci coś na maila, to na pewno polecisz do lodówki ;)))))
Cudownie się prezentują i zapewne tak też smakują 😉
Jejku domowy makaron – jadłam go tylko jak byłam mała 🙁 Zaproś mnie do siebie 😉
zapraszam 😉 ale zmywasz po jedzeniu 😛
proste a jakie bajeczne!
proste, szybki i zaskakująco pyszne 🙂
Pięknie wyglądają te Twoje klopsiki:)apetycznie tak ze, czuje ich aromat:)świetne
zapach jest faktycznie cudny 🙂 taki bardzo rześki 🙂