1,7K
Grzanki ze szpinakiem – chrupiący chleb, serek topiony i dobrze przyprawiony szpinak. Czy można im się oprzeć?
Grzanki ze szpinakiem – pyszne, sycące i proste do zrobienia. Mogą być podane na śniadanie przed ciężkim i pracowitym dniem, wystarczy dzień wcześniej przygotować szpinak, a rano przygotowanie takich grzanek nie zajmie nam więcej czasu, niż przygotowanie tradycyjnych kanapek. Na gorącą kolację także będą pasować, a przygotowane z niewielkich kawałków chleba, mogą być prawdziwą gratką podczas spotkania ze znajomymi.
Przepis na grzanki ze szpinakiem
Składniki:
- 450-500 g mrożonego szpinaku (najlepszy jest tzw. brykiet, gdzie liście są w całości, nie polecam tafli z rozdrobnionym, gdyż z reguły jest gorszej jakości)
- ok. 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 średnie ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- świeżo starta gałka muszkatołowa – do smaku, ale ja dodaję jej ok. 1/3 łyżeczki
- ulubiony topiony serek
- chleb
Jak zrobić grzanki ze szpinakiem
- Szpinak przełóż do garnka, dodaj masło, cukier i na średnim ogniu uduś do miękkości. Z reguły wystarczy 10-12 minut – na początku pod częściowym przykryciem, a kiedy szpinak rozmrozi się, bez przykrycia. Podczas duszenia pozwól odparować wodzie i mieszaj często, aby szpinak nie przypalił się.
- W tym czasie obierz czosnek, posiekaj go drobno, a następnie rozetrzyj na desce z odrobiną soli.
- Do ugotowanego szpinaku dodać roztarty z solą czosnek, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Nie bój się dodawać gałki muszkatołowej, ale rób to z wyczuciem, gdyż zbyt duża jej ilość nada szpinakowi zbędnej goryczy.
- Kromki chleba posmaruj ulubionym topionym serkiem – niech będzie to grubsza warstwa, aby grzanki wyszły smacznie. Najlepiej użyć zwykłego chleba, a nie pszennego, gdyż szpinak jest wilgotny i pod jego wpływem pieczywo może za bardzo namoknąć.
- Na ser nałóż lekko przestudzony już szpinak – niech to będzie grubsza warstwa, przynajmniej 2 cm.
- Wierzch można jeszcze obsypać startym żółtym serem, ale nie jest to konieczne.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Przygotowane do zapieczenia kromki chleba ze szpinakiem ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia brzegów chleba. Jedni lubią delikatnie podpiec, inni – jak ja – lubią bardziej chrupiące grzanki. Upiecz według własnego gustu.
- Podawaj gorące.
Takie swojskie grzanki są pyszną alternatywą dla prostych kanapek. Możesz zrobić je z dowolnego chleba, jednak pamiętaj, że tostowe może za bardzo namoknąć podczas pieczenia. Sprawdzałam to i zdecydowanie – mimo, że jestem wielką i niepoprawną fanką tostowego chleba – w tym przypadku najlepszy jest najzwyklejszy chleb.
OO tego mi było trzeba. Mam dużo szpinaku i nie wiem co z nim zrobić:D W planie są już pierogi i roladki z kurczaka:)
rób takie grzanki, zakochasz się w nich, gwarantuję 🙂
Szpinak !! o tak.. więcej przepisów z użyciem szpinaku poproszę 🙂
Kocham szpinak, wczoraj zjedliśmy 2 opakowania ;P
kiedyś rzadko kto lubił szpinak, teraz rzadko kto nie lubi 🙂
Mmmm… Ja bym jeszcze dodala gorgonzole i bylabym w niebie 😀
Lubię szpinak, zdrowy i fajny smak po przyprawieniu
Lubię szpinak i na pewno polubiłabym takie grzanki 🙂
bardzo lubię szpinak jeszcze z czosnkiem i serem mmm pycha 😉
Ja też uwielbiam szpinak
Kocham szpinak a grzanki to fajna propozycja 😀
Ja nie lubię szpinaku 🙂