Grzanki ze szpinakiem – chrupiący chleb, serek topiony i dobrze przyprawiony szpinak. Czy można im się oprzeć?
Grzanki ze szpinakiem – pyszne, sycące i proste do zrobienia. Mogą być podane na śniadanie przed ciężkim i pracowitym dniem, wystarczy dzień wcześniej przygotować szpinak, a rano przygotowanie takich grzanek nie zajmie nam więcej czasu, niż przygotowanie tradycyjnych kanapek. Na gorącą kolację także będą pasować, a przygotowane z niewielkich kawałków chleba, mogą być prawdziwą gratką podczas spotkania ze znajomymi.
Przepis na grzanki ze szpinakiem
Składniki:
450-500 g mrożonego szpinaku (najlepszy jest tzw. brykiet, gdzie liście są w całości, nie polecam tafli z rozdrobnionym, gdyż z reguły jest gorszej jakości)
ok. 2 łyżki masła
1/2 łyżeczki cukru
3 średnie ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
świeżo starta gałka muszkatołowa – do smaku, ale ja dodaję jej ok. 1/3 łyżeczki
ulubiony topiony serek
chleb
Jak zrobić grzanki ze szpinakiem
Szpinak przełóż do garnka, dodaj masło, cukier i na średnim ogniu uduś do miękkości. Z reguły wystarczy 10-12 minut – na początku pod częściowym przykryciem, a kiedy szpinak rozmrozi się, bez przykrycia. Podczas duszenia pozwól odparować wodzie i mieszaj często, aby szpinak nie przypalił się.
W tym czasie obierz czosnek, posiekaj go drobno, a następnie rozetrzyj na desce z odrobiną soli.
Do ugotowanego szpinaku dodać roztarty z solą czosnek, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Nie bój się dodawać gałki muszkatołowej, ale rób to z wyczuciem, gdyż zbyt duża jej ilość nada szpinakowi zbędnej goryczy.
Kromki chleba posmaruj ulubionym topionym serkiem – niech będzie to grubsza warstwa, aby grzanki wyszły smacznie. Najlepiej użyć zwykłego chleba, a nie pszennego, gdyż szpinak jest wilgotny i pod jego wpływem pieczywo może za bardzo namoknąć.
Na ser nałóż lekko przestudzony już szpinak – niech to będzie grubsza warstwa, przynajmniej 2 cm.
Wierzch można jeszcze obsypać startym żółtym serem, ale nie jest to konieczne.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Przygotowane do zapieczenia kromki chleba ze szpinakiem ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia brzegów chleba. Jedni lubią delikatnie podpiec, inni – jak ja – lubią bardziej chrupiące grzanki. Upiecz według własnego gustu.
Podawaj gorące.
Takie swojskie grzanki są pyszną alternatywą dla prostych kanapek. Możesz zrobić je z dowolnego chleba, jednak pamiętaj, że tostowe może za bardzo namoknąć podczas pieczenia. Sprawdzałam to i zdecydowanie – mimo, że jestem wielką i niepoprawną fanką tostowego chleba – w tym przypadku najlepszy jest najzwyklejszy chleb.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
OO tego mi było trzeba. Mam dużo szpinaku i nie wiem co z nim zrobić:D W planie są już pierogi i roladki z kurczaka:)
rób takie grzanki, zakochasz się w nich, gwarantuję 🙂
Szpinak !! o tak.. więcej przepisów z użyciem szpinaku poproszę 🙂
Kocham szpinak, wczoraj zjedliśmy 2 opakowania ;P
kiedyś rzadko kto lubił szpinak, teraz rzadko kto nie lubi 🙂
Mmmm… Ja bym jeszcze dodala gorgonzole i bylabym w niebie 😀
Lubię szpinak, zdrowy i fajny smak po przyprawieniu
Lubię szpinak i na pewno polubiłabym takie grzanki 🙂
bardzo lubię szpinak jeszcze z czosnkiem i serem mmm pycha 😉
Ja też uwielbiam szpinak
Kocham szpinak a grzanki to fajna propozycja 😀
Ja nie lubię szpinaku 🙂