Puree z selera to smaczny zamiennik tradycyjnych polskich ziemniaków. Warto po nie sięgnąć, aby urozmaicić obiady.
Puree z selera przygotowywałam pierwszy raz całkiem niedawno. Mój dobry kolega Piotr podsunął mi pomysł na ten świetny zamiennik ziemniaków. Bez ziemniaków nie wyobrażam sobie życia, to fakt. No dobrze, do tej pory nie wyobrażałam sobie, bo przecież trzeba sobie kuchnię urozmaicać. Seler lubię na surowo, grillowany czy panierowany. W formie puree wcześniej go nie jadłam, a szkoda, bo smakuje rewelacyjnie. I przede wszystkim daje możliwość eksperymentowania z dodatkami, które modyfikują jego smak.
Przepis na puree z selera
Składniki:
- 1 większy seler bez zielonych części
- sok z cytryny
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- jogurt naturalny
- 50 g masła
- 1 niewielki ząbek czosnku
Jak zrobić puree z selera
- Selera obrać ze skóry, opłukać i pokroić w niewielkie kawałki.
- Ugotować go w niewielkiej ilości osolonej do smaku wody.
- Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Mniej więcej na około 1 litr wody 2 łyżki soku. Sok z cytryny da biały kolor selera.
- Ugotowany seler odcedzić, a potem zmiksować lub przetrzeć przez sito.
- Do takiego puree dodatkowo dodać: masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane ugotowane brokuły lub marchewkę, a doprawić świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną naturalnego jogurtu.
Spróbujcie tradycyjne gotowane ziemniaki zastąpić takim puree. Dodawajcie inne warzywa, twórzcie swoje własne wariacje smakowo – kolorystyczne. Ci, którzy lubią smak selera nie zawiodą się. moje puree doprawiłam czosnkiem, pieprzem i jogurtem

Lubisz puree? Spróbuj jak smakuje puree ziemniaczane z gałką muszkatołową – polecam.

Czyta, czyta i znajduje błędy 🙁 Imię francuskiego znawcy kulinariów to nr. 1. Nr 2: seler nie wytwarza bulw. Wolę nie czytać dalej….
Nie zmuszam do czytania 🙂
To nie jest specjalistyczna publikacja na temat uprawy warzyw 🙂
Imię znawcy kulinariów? nie zauważyłam w tym poście błędu 😉
Pozdrawiam serdecznie.
nie wiem czy zamieniłabym ziemniaki na selera 🙂 ale warto spróbować 😛
Oooo ciekawe, spróbuję zrobić, chociaż pewnie nikt poza mną nie zje 😀
Pewnie pychota:)
Oryginalna propozycja! ja lubię różności próbować, więc i takie pure zrobię!:)Ciekawe przepisy u Ciebie:)a jak ja podam przepis na zupę z chwastów, to też może spróbujesz? Jest smaczna, zaręczam!
Dziękuję bardzo za miłe słowa pozostawione na moim blogu! Pozdrawiam Ania
Aniu, dawaj przepis 🙂 wypróbujemy 🙂
Muszę spróbować, w sumie za ziemniakami niie przepadam zatem seler może być ale jak chłopa w domu nie będzie bo do selera zbliża się najwyżej na 2 metry:)
jestem ciekawa Twojej opinii 🙂
Lubie smak selera, moja żona robi kotlety 🙂
Doskonaly zamiennik ziemniaka – a ile wiecej wartosci odzywczych! Seler jest tez fajny w kotletach warzywnych. Twoje puree Kochana wyglada rewelacyjnie.
ja seler dodaję również do placków ziemniaczanych 🙂
Chętnie bym spróbowała Twojego puree 🙂
nie jadam selera za bardzo, a bez ziemniaków nie wyobrażam sobie życia 😉 ale kto wie może spróbuje i tego 🙂
dziewczyny, polecam taki zamiennik ziemniaków 🙂
Powiem szczerze , ze selera jadam bardzo , ale to bardzo rzadko . Nigdy nie jadlam go na surowo , albo panierowanego 😉 tym bardziej w formie pureee i jeszcze jako zamiennik ziemniakow . Jestem strasznie ciekawa smaku i na pewno musze wyprobowac przy obiadku 😉