982
Bardzo lubię zupy, ale w moim domu brak chętnych na częste ich jedzenie. Mamy jednak kilka ulubionych, a wśród nich żurek. Koniecznie musi być na naturalnym zakwasie i z dodatkiem wędzonki. Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, w moim domu żurek często gościł na stole. Do dziś kojarzy mi się z dzieciństwem.
Składniki:
wywar mięsno – warzywny (ja użyłam rosołu, jaki pozostał mi z poprzedniego dnia)
500 ml zakwasu żytniego na żurek – ilość odpowiednia do ilości wywaru i według smaku
kiełbasa (lub niezbyt tłusty wędzony boczek) – 150 – 200 g na każdy litr zupy
1 średnia cebula
1-2 łyżki oleju (jeśli używamy boczku, wtedy nie będzie potrzebny)
4 spore ząbki czosnku
3 liście laurowe,
6-7 ziaren ziela angielskiego
majeranek, sól i pieprz do smaku
Do rosołu wrzucić ziele angielskie i listki laurowe. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. W tym czasie na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. (Jeśli używamy boczku, wtedy olej nie będzie nam potrzebny – na wolnym ogniu wytapiamy z niego tłuszczyk.) Cebulę pokroić w drobną kostkę i dorzucić do kiełbasy lub boczku. Wszystko razem lekko podsmażyć i przełożyć do wywaru. Całość zagotować.
Zakwas dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się wywaru. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pamiętajcie, że proporcje, jakie podaję są orientacyjne i zależą od Waszego smaku i gustu.
Do żurku świetnie pasują ugotowane na twardo jajka. Można też podać go z dodatkiem ziemniaków utłuczonych z przysmażoną cebulką.
Smacznego!
Gosiu, uwielbiam taki żurek 😉 i kiełbaska i jajeczko mmm 🙂 zrobiłam się głodna 😉
a ja myślałam, że mało kto lubi żurek 😉
żurek to ja mogę zawsze i w każdych ilościach 😉 uwielbiam!
Zurek jest pyszna zupa, a najlepszy z domowym zakwasem:-)
Jeju wygląda super 🙂
i pewnie smakuje 🙂
ZAPRASZAM CIEPLUTKO DO SIEBIE
http://my-daily-life-4you.blogspot.com/
Żurka jeszcze nie robiłam, zawsze mi sie wydawało, że to wyższa szkoła jazdy 🙂
Zapraszam do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu: http://nietylkopasta.pl. Do wygrania 3 atrakcyjne nagrody!
zaglądałam już 🙂 kusisz, oj kusisz 🙂
Kocham żurek! Ale jak zrobiłam go Szanownemu Małżonkowi to mu wybitnie nie smakował. Ja się pytam – jak można nie lubić żurku na zakwasie?! On najchętniej by robił tylko taki z torebki… :/
Mniam, mniam, na taką pogodę, która obecnie króluje, żurek dobrze zrobi 😉
mniam!
Uwielbiam żurek z kiełbasą 🙂
Uwielbiam żurek i gotuje go właśnie w ten sposób. Polecam każdemu. Pycha..