527
Od jakiegoś czasu jestem zakochana w zupach – kremach. Uwielbiam ich konsystencję, smak i aromat. Dzisiaj przygotowałam taką zupę z jednych z moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku.
Składniki:
4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa)
4 średnie marchewki
3 średnie pietruszki
1 średni seler
1 mały por
1 mały kalafior
1 główka czosnku
3-4 łyżki masła
sól, pieprz – do smaku
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
jogurt naturalny lub śmietana
Mięso (porcję rosołową) opłukać i ugotować w około 2 litrach wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu wywar przecedzić. Dodać do niego warzywa i podzielony na różyczki kalafior. Posolić i ugotować do miękkości.
Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Nie powinien się zrumienić, gdyż straci na smaku.
Czosnek dodać do zupy, zagotować. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie śmietany.
Zupa ma piękny kolor, jest bardzo gęsta i gwarantuję, że nie potrzeba żadnych dodatków, aby najeść się do syta ?
w czwartek będę ją robić 😀 trzymaj kciukersy 😀
trzymam mocno :*
Jeszcze takiej nie jadłam. Czy aby starczy mi życia by to wszystko wypróbować, nie jestem pewna :))
Mysle ,ze ta zupka byla by w sam raz dla mnie 🙂
nie watpie, ze taka zupa musi swietnie smakowac 🙂 wyglada bajecznie 🙂
Smakowałaby mi:) Ładne zdjęcie!