576
Październik to miesiąc kojarzący mi się z pięknymi pomarańczowymi dyniami. Widać je niemal w każdym sklepie i na każdym straganie. Przybierają fantazyjne kształty, są małe i wielkie, mocno pomarańczowe i blade, miejscami zielonkawe. Po prostu piękne i urokliwe 🙂 Możemy z nich przygotowywać wiele smacznych potraw, albo dekorować mieszkanie. Ile w nas fantazji, tyle sposobów na wykorzystanie dyni. W moim domu porozkładane są już malutkie dynie, niektóre po wydrążeniu służą jako lampion lub świecznik. No ale, żeby móc kreatywnie myśleć trzeba najpierw zjeść coś smacznego 😉 zapraszam zatem na zupę dyniową z imbirem 🙂
Składniki:
dynia o wadze około 2 kg
świeży imbir – około 5 cm
1 większa cebula
rosół lub bulion warzywny
duża szczypta cukru
3-4 łyżki oleju
sól i ostra mielona papryka – do smaku
Dynię pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry i usunąć środek z pestkami.
Pokroić w kostkę – od jej wielkości zależy czas gotowania. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością rosołu lub bulionu i udusić do miękkości.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Imbir oskrobać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie dodać do cebuli i dusić przez kilkanaście minut.
Do miękkiej dyni przełożyć cebulę z imbirem, zalać rosołem (bulionem) w ilości kilka cm powyżej poziomu warzyw. Całość gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Zmiksować i doprawić solą i ostrą papryką. Polecam Wam płatki chili, które można kupić w małych szklanych młynkach – sprawdzają się rewelacyjnie.
Do miękkiej dyni przełożyć cebulę z imbirem, zalać rosołem (bulionem) w ilości kilka cm powyżej poziomu warzyw. Całość gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Zmiksować i doprawić solą i ostrą papryką. Polecam Wam płatki chili, które można kupić w małych szklanych młynkach – sprawdzają się rewelacyjnie.
Zupę można podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypaną uprażonymi pestkami z dyni. Ja ograniczyłam się do dodatku śmietany i pajdy pszennego chleba upieczonego z ziołami i żółtym serem.
Smacznego!
Wstyd się przyznać, ale nie jadłam nigdy zupy dyniowej. Twoja wygląda wspaniale!
zupa wygląda baaardzo apetycznie 🙂
dzięki Madziu 🙂
uwielbiam zupę dyniową, ale takiej z imbirem jeszcze nie jadłam 😛 prezentuje sie pysznie więc Gosiu zabieram miseczke 😛
no i zabrała! nic nie zostało 😀
dynia i imbir-połączenie jak najbardziej super! 🙂
Mnie się podoba taka zupa, mmm!
A ja nigdy nic z dyni nie jadłam, trzeba będzie mieć ten pierwszy raz 🙂 Zupka świetna.
O rajuśku, jaka ładna zupka Gosiu 🙂 Musze zobaczyć czy u nas dynię zdobędę. Powinna być 🙂
Dreszko, czekam na Twoją zupkę 🙂
U dobrej gospodyni zupa z dyni :))
idealna na jesień
Wygląda mega apetycznie ! Nigdy nie jadłam zupy z dyni 😉
Witam,
Od dzisiaj trwa nasz nowy konkurs kulinarny. Wystarczy wysłać zdjęcie i przepis halloweenowego dania.
Do wygrania mamy przepiękne fartuszki od nous4you.pl.
Zapraszam do udziału http://north.pl/halloween-konkurs.html
i pozdrawiam serdecznie!
dziękuję za zaproszenie 🙂 konkurs faktycznie świetny 🙂
Gosiu, skusiłaś mnie, kupuję dynię i pierwszy raz będę gotować dyniową zupkę 🙂 A przepis na chlebek też gdzieś znajdę?
chlebek możesz zrobić z tego przepisu:
http://daylicooking.blogspot.com/2013/04/drozdzowy-wieniec-serowy-z-zioami.html
upiecz go nie na blasze, lecz na przykład w naczyniu żaroodpornym, żeby urosło do góry, a nie na boki 🙂
jakby co, to śmiało pisz 🙂
Gosiu, zupka wyszła pyszna i niesamowicie sycąca – właśnie zjedliśmy 🙂 Dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku do smaku. Pół dyni mi jeszcze zostało i chyba powtórzę zupę na niedzielę, jak przyjadą teściowie w odwiedziny 😀
ja też czasem czosnek dorzucam 🙂 dynia jest niesamowita, daje spore pole do popisu 🙂
cieszę się, że smakowało 🙂
buziaki dla Fiskusa :***
Pięknie się prezentuje! Chyba poprosze babcię żeby mi kupila małą dynie i przygotuje sobie taką zupke 😀
polecam, to jedna z moich ulubionych 🙂