1,6K
Bryndza to ser z owczego mleka, czasami z owczego i krowiego. Intensywny w smaku i słony fantastycznie smakuje w pastach kanapkowych, sałatkach i jako dodatek do zup.
Jeśli ktoś lubi bryndzę, ta zupa przypadnie mu do gustu. Jest dość pikantna i ma charakterystyczny ostry posmak. Gotuje się ją bardzo szybko i jest idealnym rozwiązaniem na szybki obiad w chłodny dzień, gdyż bardzo rozgrzewa. Na zimowe dni jest idealna.
Przepis na paprykową zupę z sera bryndza
Składniki na 3 porcje:
250 g sera bryndza
około 1 litr wody
2 średnie liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 duże cebule
około 50 g masła
3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1 spora łyżka słodkiej papryki
sól, pieprz – do smaku
Jak zrobić zupę paprykową z sera bryndza – krok po kroku
Wodę zagotować w garnku razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Dodać połowę masła i pod przykryciem gotować na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty.
W tym czasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na pozostałym maśle na złoty kolor.
Patelnię odstawić z ognia, wsypać słodką paprykę i połączyć z cebulą.
Przełożyć do garnka z wywarem i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. (Patelnię “przepłukać” wlewając trochę wywaru – szkoda tracić smak pozostały na patelni.)
Ser razem ze śmietaną rozetrzeć w miseczce.
Zaparzyć go wlewając po kilka łyżek gorącego wywaru i mieszając dokładnie wszystko razem aż do rozrzedzenia. Polecam użyć trzepaczki rózgowej lub końcówki od miksera – miesza się w ten sposób szybko i sprawnie.
Zaparzony ser ze śmietaną przelać do garnka i mieszając zagotować.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami.
Grzanki:
3 kromki pełnoziarnistego chleba
kilka łyżek oleju
Chleb pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać na patelni i wsypać chleb.
Potrząsając patelnią lub delikatnie mieszając łopatką, przesmażyć chleb na rumiany kolor.
Gorące grzanki wsypywać do zupy i od razu podawać.
mmm……, ale ten Twój blog pyszniutki:))) Będę zaglądać, zaczęłam ostatnio bardzo dobrze bawić się przy pieczeniu czy gotowaniu, a jak jest jeszcze ze mną mój syn to frajda z przyrządzania posiłków jest jeszcze większa.
Miłego
A jaki niesamowity kolor!
O kurcze, ale gdzie kupić bryndzę? Wygląda fantastycznie:)
bryndzę dostaniesz chyba w każdym sklepie 🙂 a na pewno w większym 🙂
zjadlabym miseczke 🙂
Małgosiu wracaj szybko ! 🙂
Muszę Ci powiedzieć, że uwiodłaś mnie tą zupą, wszystko to co lubię 😉
wróciłam i zabieram się do nadrabiania zaległości 🙂
ostatnio częściej gotuję zupy, więc pewnie i tutaj częściej będą się pojawiać 🙂
Wygląda świetnie i na pewno jest bardzo smaczna!
mniam mniam! musi byc pyszna!
Takiej jeszcze nie kosztowałam:)
spróbuj jeśli lubisz ostry posmak sera 🙂
Jakie piekne zdjecia! Wiesz, probowalam juz wczesniej dodawac komentarze, do Twoich innych przepisow, ale cos mi nie dziala na Twojej stronie i nie pozwala na dodanie komentarza…
Sylwia, nie wiem skąd kłopoty, bo nic nie modyfikowałam 🙁
uwielbiam zupy z serem 🙂 musi być pysznie 😉
🙂
Ale wygląda ta zupa! Cudo! 🙂 I bryndza…
Super zupka…szybkiego powrotu!
Zupka wygląda niesamowicie apetycznie 🙂
smak musi być ciekawy
Świetna zupka, uwielbiam zupy 🙂 Powodzenia Małgosiu wracaj do nas szybciutko 🙂
Wchodzę na blogi kulinarne i głupieję. Wszędzie takie pyszności. A ja wcinam kanapki… Pozdrawiam serdecznie.
wygląda pysznie! 🙂 wracaj szybko do nas