Sernik z pierniczkami na makowym spodzie spodzie z dodatkiem bakalii to jedno z rewelacyjnych ciast siostry Anastazji.
Sernik z pierniczkami na makowym spodzie z dodatkiem bakalii jak wszystkie ciasta siostry Anastazji jest pyszny i niezbyt trudny do zrobienia. Każdy kto ich kiedyś spróbował wie, że warto się skusić na jeden z wielu jej przepisów. Niektórym ciasta przejadły się przez święta, ale nie wszystkim. Ci, którzy oszczędzali się, pewnie z chęcią wpadną do mnie na kawałek pachnącego i smacznego sernika z pierniczkami. Są chętni? Ciasto jest kolejną propozycją z jednej z książek siostry Anastazji. Jeśli ktoś szuka oryginalnych przepisów, to polecam te książki, gdyż są prawdziwą skarbnicą pomysłów. Przepis na poniższy sernik nieco zmodyfikowałam i przedstawiam go w takiej właśnie, zmodyfikowanej formie.
Przepis siostry Anastazji na sernik z pierniczkami na makowym spodzie z bakaliami
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto: mąkę, proszek do pieczenia i cukier wysypać na stolnicę. Dodać zimne masło i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Masa makowa:
- 200 g maku – użyłam mielonego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- bakalie – użyłam: około 150 g rodzynek i około 150 g orzechów laskowych
Mak sparzyć i zmielić. Ja użyłam mielonego już maku, więc wystarczyło tylko zaparzyć go połową szklanki wrzątku, przykryć i odczekać aż przestygnie. Polecam taki mak, bo oszczędzamy sobie bałaganu związanego z mieleniem. Kto mielił choć raz mak, ten wie jakie to “fajne”. Orzechy posiekać na dowolną wielkość, rodzynki zaparzyć wrzątkiem, przestudzić i odcedzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy – delikatnie wymieszać.
Sernik:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1 szklanka cukru
- 8 jajek
- 200 g masła
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Dodatkowo:
- 400 g pierniczków w czekoladzie
Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy: – rozwałkowany płat kruchego ciasta – masę makową – połowę masy serowej – pierniczki – reszta masy serowej.
Piec w całości, w temperaturze około 160-170 stopni przez około 70-90 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozwolić ciastu przestygnąć. Po wyjęciu z piekarnika można ciasto udekorować polewą czekoladową, ja jednak posypałam delikatnie cukrem pudrem.
Przepisy na inne najlepsze serniki…
…również znajdziesz na blogu – poniżej kilka z nich.
Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie – z garścią porad jak upiec dobry sernik.
Cytrynowy sernik z bezową pianką – fantastyczne połączenie!
Dwukolorowy sernik z masą krówkową – Delikatny, aksamitny, nie jest suchy i nie pęka podczas pieczenia.
sernik wygląda znakomicie!!! tyle ma w sobie dobroci
dla mnie to ciasto idealne na święto – 2 w 1 -makowiec i sernik -kapitalne kochana :************* spróbuję zrobić
Rewelacyjne ciasto, jakie smaki i smaczki 🙂
Cieszę się, że przesyłka Ci się spodobała, książka wybrana specjalnie pod blogerkę kulinarną :*
trafiłaś, jakbyś mnie dobrze znała :****
Świetny ten serowiec z bogactwem smaków;)
Wszystkie miłe smaki razem :)) Może kiedyś skuszę się i upiekę takie cudo :))
Małgosiu, ale cudeńko, jakie bogactwo smaków 🙂 i to moich smaków 🙂 smakowicie wygląda 🙂
Smakowite,ale bajery.Bardzo ciekawe połączenie składników.
Świetnie wygląda 🙂 Piekłam w tym roku na święta sernik z pierniczkami, ale na zwykłym spodzie. Taki makowy dodaje mu jednak jeszcze więcej uroku 🙂
Ciasto wygląda pysznie 🙂 I tak jeszcze trochę świątecznie 🙂
Kocham wszelakie serniki!!! 😀
Gratuluję przesyłki:)
A teraz mniej przyjemna część wpisu…szalejesz Małgoś z tym ciastem jak pijany zając w kapuście.
I pierniczki i masa makowa serowa i cuda na patyku.:/ 😀
A tak poważnie…wypiek wygląda znakomicie aż się chce skubnąć :))
Mojej babci już by ciekła ślinka jakby to zobaczyła, bo bardzo lubi makowiec 😀
Ja jednak średnio przepadam za makiem…za to pierniczki uwielbiam 😀 Więc może jakbym zrobiła wersję bez maku, to byłoby to coś dla mnie 😀
Nie, nie, nie, znów takie pyszności. A na mojej wadze 3 kilo więcej po świetach… Pozdrawiam ciepło i znikam, bo mi ślinka leci…
Super połączenie, mniam …
Pozdrawiam i zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek
uwielbiam serniki 🙂
prezentuje się wyśmienicie!!!
Piękne to ciasto! Musi smakować wybornie ten sernik i pierniczki i mak 🙂