Maślane bułeczki śniadaniowe – najlepsze nie tylko na śniadanie. Sprawdź mój przepis.
Żaden kupiony chleb czy bułki nie zastąpią własnoręcznie upieczonych – powtarzam to od dawna. Czasem zdarza mi się kupić pieczywo w sklepie, ale coraz rzadziej, może raptem 2-3 razy w miesiącu. Moje pieczywo zawiera tylko to, co sama do niego dodaję, a co zawierają te kupione? Nie wiem, Wy też nie wiecie. Po co w takim razie jeść coś, czego składu nie jesteśmy pewni? Nie, nie popadam w paranoję, ale moim skromnym zdaniem jesteśmy bombardowani taką ilością sztucznych dodatków, konserwantów i chemii, że trzeba zwracać uwagę na to, co jemy. A skoro przygotowanie pieczywa nie jest skomplikowane i aż tak bardzo czasochłonne, jakby mogło się wydawać, to czemu nie zafundować sobie takiego luksusu, jakim jest gorąca, pachnąca bułka prosto z naszego własnego pieca?
Przepis na maślane bułeczki śniadaniowe
Składniki na 12 bułeczek:
- 500-600 g mąki tortowej
- 30 g drożdży
- niepełna szklanka ciepłego mleka (szklanka o pojemności 250 ml)
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła + masło do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Jak upiec maślane bułeczki śniadaniowe – krok po kroku
- Drożdże rozetrzeć z cukrem aż rozpuszczą się.
- Dodać mleko i wymieszać.
- Następnie wsypać przesianą mąkę i resztę składników, dokładnie wymieszać i wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
- Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na kuleczki – ja z takiej porcji robię 12 niewielkich bułeczek.
- Bułeczki układać na blasze wyłożonej pergaminem, jedna obok drugiej. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C – grzanie góra-dół.
- Masło do smarowania bułeczek stopić i przestudzić lekko.
- Bułeczki posmarować masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut – powinny być lekko rumiane. Upieczone wystudzić, najlepiej na kratce.

Wskazówka
Jeśli nie ma pewności, czy bułki są już upieczone, wystarczy postukać lekko palcem w bułkę. Jeśli wydaje „głuchy” dźwięk, to znaczy że jest już gotowa.
Nie wiesz jak upiec dobre ciasto drożdżowe?
Zajrzyj do poradnikowego wpisu, gdzie zebrałam wskazówki i porady w jaki sposób upiec dobre ciasto drożdżowe. Mam nadzieję, że ten poradnik pomoże. Jeśli nie, zawsze możesz do mnie napisać.

domowe najlepsze bez dwóch zdań! co prawda kupnego chleba już dawno nie jadam, ale bułeczki się zdarza – na razie mam na nie zbyt dużą ochotę, a za mało czasu (choć pracuję nad tym :))
po kilku razach pieczenie ich staje się tak szybkie i nieskomplikowane, ze robisz je mimochodem 🙂
O, to muszę spróbować… Buziaki!!!
Mogę dać się pokroić za takie bułeczki śniadaniowe 🙂
Wyglądają apetycznie. niestety nie mam pieca do wypieków pieczywa… Pozdrawiam Cię ciepło!
Basiu, ale nie potrzeba skomplikowanego pieca, wystarczy zwykły piekarnik, nawet taki mały, elektryczny 🙂
Jesteś genialna! Wypróbuję na pewno ten przepis, bo u nas zawsze jest problem, kto ma rano iść po bułki ;)))
sprawdzę, czy piekłaś ;)))
Trochę czasu minęło zanim się wzięłam, ale… trzymaj kciuki, bo właśnie się pieką 🙂
na pewno się udadzą 🙂 jeśli będą smakowały to zrób zdjęcie i przyślij na konkurs 🙂
smacznego :*
Małgosiu przekonałaś mnie – dziś robię 🙂
smacznego 🙂
rewelacyjne na śniadanie:) pycha:D
Od czasu do czasu też piekę podobne bułeczki a właściwie dzieciaki bardziej (a niech się uczą a co! przyda się w przyszłości )
ale nigdy nie polewałam ich masłem, muszę spróbować . Dziękuję za przepis a te zdjęcia…jak się patrzy to aż w brzuszku wszystko lata 😉 mniam .
zjadłabym taką domową bułeczkę z prawdziwym, wiejskim masełkiem 🙂
Przepis zgarnięty , dzięki :)) Uwielbiam takie swojskie bułeczki, żeby tak jeszcze swojskiemasełko dorwać a bedzie bosko 🙂
W przyszlosci rowniez chcialabym mojej rodzince serwowac pieczywo, ktore zrobie sama:)
Pewnie troche czasu mija nim dojdzie sie do wprawy??:)
wcale nie tak dużo czasu trzeba 🙂 ja przez wiele lat uważałam, że nie umiem, a tu nagle wzięłam jeden przepis i okazało się, że to wcale nie jest trudne 🙂 sprawdź sama 🙂
Cudowne bułeczki Kochana, domowe są najsmaczniejsze, ja teraz jestem w rozpaczy, bo mój piecyk szwankuje i piecze jak ruska ruletka, raz dobrze, raz kompletnie beznadziejnie, i jeszcze robot "poleciał", koniec świata… A tak mi się chce bułeczki, no nic, nasyciłam się tym pięknym widokiem i idę spać 🙂
Buziaki Kochana 🙂
o rany! Ty takie wspaniałe rzeczy piekłaś 🙁 szybko reanimować sprzęt i do dzieła! będę trzymać kciuki :****
wspaniałe takie jeszcze ciepłe bułeczki na śniadańko z masełkiem, pycha 🙂
uwielbiam takie ciepłe z zimnym masełkiem ;))
cudowne..
Wypróbuję na niedzielne śniadanko 🙂
smacznego 🙂
Najlepsze – swoje:)