Utopence czeskie marynowane parówki to oryginalna przekąska, idealna nie tylko na imprezy.
Z utopencami pierwszy raz zetknęłam się na gotowanie-jest-latwe.blogspot.com. Od razu przepis mnie zafascynował i postanowiłam spróbować tak przygotowanych parówek. Poszperałam trochę w internecie i wyczytałam, że oryginalne utopence są robione z kiełbasek z kawałkami słoniny. Czesi te kiełbaski nazywają špekáčky. Ponieważ trudno w Polsce kupić te kiełbaski, ja musiałam zadowolić się parówkami. Niewątpliwie jednak jak kiedyś uda mi się kupić prawdziwe špekáčky, to wypróbuję je w takiej zalewie.
Przepis na utopence czeskie marynowane parówki
Składniki:
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu 10 %
- 1 łyżeczka ziarenek kolendry
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 duże ząbki czosnku
- pół strąka ostrej papryczki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- ulubione parówki
Jak zrobić utopence
- Do garnka wlać wodę, a do niej dodać sól, cukier, kolendrę i ziele angielskie.
- Gotować na małym ogniu przez kilka minut.
- Wlać ocet, zagotować i odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Parówki obrać z ewentualnych osłonek, zalać wrzątkiem na około pół minuty i pokroić na mniejsze kawałki.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a połowę papryczki pokroić w paseczki lub plasterki.
- W słoiku układać kawałki parówek wraz z czosnkiem i papryczką, a całość zalać przestudzoną zalewą.
- Słoik zakręcić i po całkowitym wystygnięciu przełożyć w chłodne miejsce. Najbardziej optymalna byłaby klasyczna spiżarnia, gdyż lodówce jest trochę za zimno. Biorąc jednak pod uwagę, że większość z nas mieszka w ciepłych mieszkaniach pozbawionych spiżarni, utopence trzeba przechowywać w lodówce.
- Po około 10-14 dniach są idealne do jedzenia.
Utopence, czeskie marynowane parówki podobno wspaniale komponują się z piwem. Nie wiem, nie sprawdzałam, nie przepadam za piwem ? W smaku są dość pikantne, lekko kwaskowate.

Edycja: 14. stycznia 2023 roku o utopencach rozmawiałam z Mateuszem Kulikiem na antenie programu 4 Polskiego Radia. Możesz posłuchać tej rozmowy online klikając w ikonkę odtwarzacza na podlinkowanej powyżej stronie.
Lubisz parówki?
Spróbuj także parówek w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym. Danie kojarzące się z obiadami w szkolnych stołówkach, jednak tym razem w znacznie smaczniejszej odsłonie. Bez wątpienia większość bywalców szkolnych stołówek kojarzy grube parówki, puree ziemniaczane i sos pomidorowy.

Muszę koniecznie wypróbować:) U mnie chłopaki, parówki wciągają w dużych ilościach, zawsze są w domu, może i takie im zasmakują 🙂
Koniecznie muszę zrobić!
Bardzo ciekawy sposób podania parówek, fajnie to wygląda 🙂
Bardzo ciekawy przepis.Podoba mi się.
również robiła utopence, nieco inaczej, ale podobnie.
są świetne!
Małgosiu, ja to bym wszystko zjadła, niestety muszę unikać octu i potraw pikantnych. Bardzo mi nie służą, ale paróweczki, o których piszesz, kiedyś kupię. Czy ona są dostępne tylko w sklepach ze zdrową żywnością? Pozdrawiam Cię ciepło!
Basiu, z fanpage'a firmy mam takie informacje (cytuję):
Auchan – wszystkie hale na terenie całego kraju
Alma – Warszawa, Lublin, Rzeszów
Od 14 listopada: Alma – Kraków, Katowice, Wrocław, Gdańsk
Hurtownia Bruno Tassi – Łódź
Hurtownia Duda – Warszawa
Hurtownia Dantex – Ostrów Mazowiecki, Łomża, Pisz, Ełk
Hurtownia „EJART” Ząbki, ul. Piłsudskiego 176, Hala nr C12-1 (Praska Giełda Spożywcza)
Sklep „EJART” Warszawa, ul. Szkolna 5 (Marszałkowska róg Rysiej)
Intermarche – cała sieć
K&M Warszawa, Wesoła (4 sklepy)
Leclerc: Bełchatów, Elbląg, Malbork, Ostrów, Poznań, Słupsk, Śrem, Warszawa Jutrzenki, Zana Lublin
Makro – wszystkie hale
Mercus Gdańsk (7 sklepów)
Hurtownia Milo – Biała Podlaska
Piotruś Pan – Przemyśl
Stacja Dobrego Smaku – Myszków
Tesco – wszystkie hipermarkety
Wybrane produkty znajdziecie w:
Eko – Szynka zrazowa z tłuszczem
Leclerc Katowice
Sklep Sezamek – Gliwice
Kiełbasy bez E dostępne są natomiast w:
Leclerc Kędzierzyn
Sklep Czernik – Zabrze
Dziękuję Ci ślicznie. Buziaki!!!
Chyba wypróbuję.
polecam 🙂 mnie pozytywnie zaskoczyły 🙂
O wilku mowa…w niedziele moi rodzice wrócili z urlopu i będąc jeden dzień w Czechach pierwszy raz spotkali te kiełbaski. Opowiadali mi o nich, a tutaj proszę – mam na nie przepis. Muszę wypróbować, z czystej ciekawości:)
daj znać jak smakowały 🙂