Parówki w sosie pomidorowym, danie kojarzące się ze stołówkami szkolnymi. Są pyszne!
Parówki w sosie pomidorowym kojarzą mi się z jedzeniem w szkolnej stołówce. Mam chyba szczęście, bo wspominam to dość miło. Kiedy chodziłam do podstawówki, to zdecydowana większość z nas miała wykupione obiady w szkolnej stołówce. Mieliśmy dwie tzw. długie przerwy przeznaczone właśnie na zjedzenie obiadu. Do dziś pamiętam, że kiedy rozbrzmiewał dzwonek, to w stronę stołówki biegły tabuny głodnych dzieciaków. Przecież każdy z nas chciał być pierwszy w kolejce. Nasza stołówka była spora, bo i szkoła należała do tych wielkich, składających się z kilku kilkupiętrowych budynków. Podczas obu przerw życie towarzyskie toczyło się właśnie wokół stołówki.
Jedyne, co nie smakowało mi, to kompoty. Była to blada ciecz, w której wyczuwało się tylko smak cukru i to w niewielkiej ilości. Kompot chyba jednak wszędzie cieszył się złą sławą. Jednym z moich ulubionych dań były właśnie parówki w sosie pomidorowym, a do tego poduszone ziemniaki. Ten sos nie miał raczej nic wspólnego z tym, który przygotowuję teraz w domu, ale mimo to mnie smakował wybornie. Dzisiaj zapraszam Was na serdelki w sosie ze świeżych pomidorów i papryki. W przeciwieństwie do stołówkowych sosów, ten jest bez dodatku wody i bez zagęszczania. Niewątpliwie pyszny i zdrowy, zapraszam.
Przepis na parówki w sosie pomidorowym
Składniki na 3-4 osoby:
- około 12-15 cm białej części średniej grubości pora
- 6-7 większych ząbków czosnku
- 4 duże pomidory
- 1 średnia słodka papryka
- około 500 g niewielkich parówek
- 2-3 łyżki oleju
- sól do smaku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- ostra mielona papryka do smaku
- natka pietruszki lub świeża bazylia
Parówki w sosie pomidorowym – jak zrobić
- Pora oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki.
- Czosnek obrać i posiekać niezbyt drobno.
- Z papryki usunąć gniazdo nasienne, opłukać i pokroić ją w średniej wielkości paseczki.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Pora i czosnek podsmażyć lekko na oleju.
- Dodać paprykę i mieszając smażyć jeszcze przez około pół minuty.
- Dołożyć pomidory, cukier, sól, słodką i ostrą paprykę do smaku, wymieszać.
- Parówki przekroić wzdłuż i włożyć do sosu.
- Wszystko razem udusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości papryki.
- Podawać posypane natką pietruszki lub świeżą bazylią z puree ziemniaczanym.
Dania z dzieciństwa to także…
Makaron z serem – kluski z twarogiem, z dużą ilością cukru były ulubionym obiadem na słodko wielu dzieciaków. Ja proponuję nieco mniej cukru, ale za to z dodatkiem owoców. Cukier najlepiej zamienić na płynny miód, będzie równie słodko, a zdrowiej.