2,2K
Jesień już za progiem. W powietrzu czuć chłód, zapowiedź nadchodzących dni. Tegoroczne lato gościło jednak u nas długo. Nie pamiętam, żeby wrzesień był taki ciepły. Największym zaskoczeniem są truskawki, które widuję jeszcze na straganach. Nasze polskie i w cenach wcale nie zaporowych, bo około 7-8 zł za kilogram. Dzisiaj jednak chcę Was zaprosić na babeczki z jabłkami, bo to właśnie jabłka są jedną z wizytówek jesieni. Do babeczek pasują rewelacyjnie, nadając im smaku i wilgotności. Proste i szybkie, lekko waniliowe. Udadzą się każdemu, gwarantuję. Przepis dostałam od mojej sąsiadki Emilii, którą przy okazji pozdrawiam bardzo serdecznie.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 większe jabłko
Jabłko umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie cząstki – razem ze skórką.
Wszystkie składniki zmiksować razem przy użyciu ręcznego miksera. Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 – 3/4 ich wysokości. Cząstki jabłek wkładać do ciasta. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy dobrze się upiekły.
Babeczki można polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Są jednak wystarczająco słodkie, więc smakują również bez tych dodatków.
Powyższy przepis ukazał się w 5. numerze magazynu “Życie ze smakiem”