Babeczki Red Velvet, kultowe muffinki, tym razem upieczone z okazji Światowego Dnia Pieczenia.
Dzisiaj, 18. maja, obchodzony jest Światowy Dzień Pieczenia. Z tej okazji każdy, kto tylko chce, może upiec coś dla kogoś ważnego. Przyłączyłam się do akcji i upiekłam babeczki Red Velvet z przepisu Candice umieszczonego na stronie akcji. Poniżej przedstawię Wam oryginalny przepis wraz z moimi modyfikacjami, które po spróbowaniu pierwszej partii wypieku, postanowiłam wprowadzić w przepisie. Przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru, gdyż oryginalnie jest go (jak na nasze smaki) zdecydowanie za dużo. Usunęłam też kakao, gdyż taka ilość nie nadaje babeczkom smaku, a “brudzi” ich kolor. Wykorzystałam całą tubeczkę barwnika czerwonego, a uzyskany kolor był zaledwie kolorem brudnej cegły. Na zdjęciu widzicie pierwszy wypiek, z oryginalnego przepisu.
Oryginalna receptura umieszczona na stronie akcji wygląda tak:
Przepis na babeczki Red Velvet po uwzględnieniu drobnych poprawek
Składniki:
- 180 g masła
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej (przepis na domowy)
- 1 łyżeczka soli
- 400 g mąki pszennej
- 250 g drobnego cukru
- czerwony barwnik spożywczy
- 250 ml maślanki lub naturalnego jogurtu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić babeczki
Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jaja, połączyć całość. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać do utartej margaryny na przemian z maślanką lub jogurtem. Na koniec dodać sól, esencję waniliową i barwnik spożywczy. Masę przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut. Upieczone wystudzić na kratce. Babeczki dekorujemy kremem, ja przygotowałam najzwyklejszą bitą śmietanę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, żeby przełamać słodycz babeczek.
Zawsze, gdy robię babeczki, mam ochotę zrobić klasyczne red velvet, ale jakoś nigdy na nich nie kończę 😉
Pozdrawiam
Nie dość, że pięknie wyglądają, to na pewno są przepyszne! Pozdrawiam serdecznie.
O jak one cudownie wyglądają !!!!
smakują też całkiem całkiem 😉
Nawet w to nie wątpię 🙂
Jak dla mnie dzieło sztuki żal ich jeść 🙂
zamykamy oczy i zjadamy – żeby zal nie było 😉
wspaniałe babeczki 🙂 pyszności:)
dziękuję za wspólną zabawę! 🙂
ja również dziękuję 🙂 nie pierwszy i nie ostatni raz, mam nadzieję 🙂
Babeczki prezentują się znakomicie. Mnie byłoby żal ich zjeść 😉
mnie własnie było żal – bo to tyyyyyyyle kalorii ;)))))))
Ślicznotki 🙂 i na pewno są pyszne 🙂 dziękuje za wspólne pieczenie 🙂 było miło 🙂
ja również dziękuję, to była świetna zabawa 🙂
Po prostu piękne 🙂 !
dziękuję 🙂
Częstuje zie z wielka ochotą bo po moich tylko okruszki zostały 🙂
Piękne babeczki i dziękuje za wspólne pieczenie 🙂
hihihi…..po moich nawet okruszków już nie ma 😀
Ale pięknie wyglądają:)
Wasze też 🙂
Pyszne babeczki…dzięki za wspólne pieczenie..
Twoje, Bożenko, są za to cudnie kolorowe :*
Gosiu, dziękuje za wszystkie wskazówki 🙂 babeczki super! dzięki!
to ja dziękuję za kolejną wspaniałą akcję :*
Piękne i bardzo eleganckie babeczki. Dziękuję za wspólnie, mile spędzony czas podczas pieczenia Babeczek Red Velvet… i nie tylko. Danusia – też wspólnik (chociaż gdzieś się zapodział) 😉
już poprawione, nie wiem gdzie ta Danusia uciekła ;)))))
Ja się chętnie poczęstuję 🙂 wyglądają wspaniale 🙂 Twoje modyfikacje bardzo mi odpowiadają Małgosiu 🙂 Pozdrawiam 🙂
smacznego :*****
Cudowne te babeczki! 🙂 Szkoda, że nie wiedziałam, że dzisiaj światowy dzień pieczenia 😉
Madziu, następnym razem dam Ci znać 🙂