4,9K
Dostałam od koleżanki dwie wielkie torby sałaty. Takiej swojskiej, z ogródka, bez nawozów. Część pozjadaliśmy w sałatkach i na kanapkach, a z części postanowiłam zrobić pesto. Klasyczne pesto to zielony sos ze zmiażdżonej w moździerzu bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu (pesto alla genovese) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory (pesto alla siciliana). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak na gorzkawy.
Tyle klasyka. W Polsce pesto staje coraz bardziej popularne i przygotowuje się je w zasadzie chyba ze wszystkiego. Może Włosi obraziliby się z takiej profanacji pesto, może powiedzieliby, że to co my podajemy jako pesto, nie jest nim. Faktem jest, że pesto nie jedno ma imię ? Ja dzisiaj namówię Was na pesto na bazie zielonej sałaty.
Składniki:
sałata – moja misa od blendera ma pojemność 1 litra – zapchałam ją niemal do końca, zmiksowałam i dołożyłam jeszcze raz taką porcję
4 spore ząbki czosnku
60 ml oliwy z oliwek
spora garść liści bazylii
6 czubatych łyżek zmielonych orzechów – ja użyłam laskowych
sól, świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki zmiksować blenderem aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Takie pesto można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez kilka dni – oczywiście w lodówce.
[…] kiedyś natki z takiej młodej marchewki? Lubicie pesto?Może skusicie się także na pesto z sałaty? Tez jest pyszne! Aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub […]
Zjadłabym… 🙂
powiem Ci, ze jak tak teraz patrzę, to też bym zjadła 🙂
Oj pesto… Uwielbiam je Małgosiu! Pozdrawiam ciepło!
pesto jest takie zwyczajne i jednocześnie nadzwyczajne 🙂
Pesto na pewno smakuje wyśmienicie. Teraz przez bardziej restrykcyjną dietę bede musiala zmodyfikowac. Bez czosnku i orzechow. Przynajmniej na razie przez pierwszych kilka miesiecy. Potem bede wprowadzac nowe elementy. Musze przeciez dbac o Twoja imienniczke. 🙂
koniecznie 🙂 musisz bardzo dbać o Małgonię :***
no jesli smakuje tak jak wygląda to zazdroszczę, że zjadłaś wszystko :p 🙂
co drugi dzień teraz robię, tak smakuje wszystkim w domu 😀
pysznie wygląda!
jeszcze pyszniej smakuje 🙂
Genialny pomysł, ja tez mam zawsze problem z nadmiarem sałaty 🙂 Ty to masz "Głowę" na karku Małgosiu 🙂 Kradnę przepis – bez wyrzutów sumienia 🙂
Justynko, czasem szare komórki zapracują na porcję kawy 😉 hihihihi….
robiłam to pesto i naprawdę jest pyszne.
u nas teraz to obowiązkowa pozycja w lodówce 🙂
świetny pomysł na takie wykorzystanie sałaty 🙂
ostatnio sałata idzie tylko do blendera 😉
Gosiu świetne pesto !!!
dzięki 🙂 zakochałam się w nim 😉
Podobają mi się Twoje posty <3
Zapraszam do mnie 🙂
http://www.dreamerfrompoland.blogspot.com
dziękuję 🙂
Cudowna inspiracja na przyjęcie. 🙂
prawda? niepozorne, a takie efektowne 🙂
Mniam, mniam 🙂
nooooo 😉 mniam mniam 😉
Piękne to twoje pesto 🙂 musi byc pyszne 🙂
oj tak, jest bardzo smaczne 🙂
Świetne to pesto, takie aromatyczne:)
bardzo 🙂
Wygląda to pięknie ! i ma cudny kolor 🙂
co tam kolor, spróbuj jak smakuje 🙂