2,1K
Wytrawny keks z oliwkami, pachnący bazylią i suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na oryginalne domowe pieczywo.
Szukając inspiracji na jedną z akcji blogerskich pod nazwą “Wyzwanie Blogerek” trafiłam na ciekawy przepis. Nie zdecydowałam się wtedy na upieczenie tego ciekawego ciasta. A szkoda, bo może być bazą do wielu kombinacji smakowych. Wiem, że zagości u mnie na dłużej, bo wykorzystać je można nie tylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę do pracy. Można też go podać do zupy-krem, to będzie smaczna i sycąca alternatywa dla zwyczajnej pajdy chleba czy bułki. Dobór dodatków to zabawa smakami. Zachęcam Was do eksperymentowania i tworzenia własnych zestawów dodatków. Oryginalny przepis znajdziecie na tej stronie.
Przepis na domowy wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami
Składniki:
250 g mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
garść listków bazylii
100 ml mleka
4 jajka
100 ml oliwy lub oleju
łyżeczka musztardy
garść oliwek, całych, wypestkowanych – użyłam nadziewanych papryką
8 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
czarny pieprz grubo zmielony
ok. 60 g żółtego sera (twardego)
Jak upiec wytrawny keks?
Bazylię porwać na niezbyt małe kawałki. Pomidory odsączyć z oliwy i również pokroić w średnie kawałki. Wielkością powinny odpowiadać wielkości oliwek. Ser drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Jajka połączyć z mlekiem, musztardą, bazylią i olejem. Wlać do mąki przesianej z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać pieprz, połowę oliwek, pomidory i połowę sera. Wymieszać wszystko dokładnie.
Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej). Na górę powtykać resztę oliwek i posypać resztą sera.
Piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez około 40-45 minut. Jeśli nie mamy termoobiegu to podwyższamy temperaturę do 180-190 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika przestudzić keks przez kilka minut, a następnie wyjąć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Ten keks jest długo świeży i wilgotny.
Ciasto jest bardzo wilgotne o miękkiej strukturze. Nie wysycha jak klasyczne pieczywo. Zjedliśmy go w ciągu dwóch dni i nie zauważyliśmy różnicy w smaku po upieczeniu i przy ostatnim kawałku.
W przepisie nie podałam soli, nie jest to moje roztargnienie. Po prostu oliwki i ser mają w sobie wystarczająco dużo soli. Jeśli ktoś woli bardziej słone potrawy lub zrezygnuje z bardziej słonych dodatków, może dosypać trochę soli.
Keks w takim wykonaniu, jak najbardziej!
Chętnie bym zjadła 🙂 Ciekawy przepis!
częstuj się 🙂
no Gosia nie masz serca by szczuć takimi pysznościami gdzie ja sałatę wcinam 🙂
podziwiam Cię i trzymam kciuki :***
Wygląda bardzo ciekawie:)
smak jest jeszcze bardziej ciekawy 😉
fajny przepis ,poczatkowo myslałam że na slodko a tu taka niespodzianka:)
a to psikus 😉
ciekawy przepis:)
wypróbuj, polecam 🙂