Kurczak w cieście naleśnikowym i sos słodko-kwaśny to doskonałe połączenie! Tego dania nie trzeba zamawiać w restauracji – można je prosto i szybko zrobić samemu.
Kurczak w cieście naleśnikowym i sos słodko-kwaśny z ananasem i papryką powstał podczas poszukiwania “czegoś innego” na obiad. Bez wątpienia jest to też dobry pomysł na obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy mięso pokroić i przyprawić, a potem schować do lodówki. Sos spokojnie postoi kilka dni i można nawet pokusić się na zrobienie jego większej ilości, przełożenie do słoiczków i pasteryzowanie. A potem, kiedy na zrobienie obiadu nie będzie zbyt dużo czasu, otwieramy słoik i podgrzewamy sos. Niewątpliwie usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut.
Kurczak w cieście naleśnikowym i sos słodko-kwaśny – przepis i wykonanie
Kurczak w cieście naleśnikowym
Składniki:
- 2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- mąka pszenna
- sól
- ok. 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru
- tłuszcz do smażenia (ja używam oleju rzepakowego)
Jak zrobić kurczaka w cieście naleśnikowym
- Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę – posolić i posypać imbirem.
- Odstawić na kilka godzin do lodówki.
- Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać odrobinę soli i mąkę w takiej ilości, żeby powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany.
- Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać na głęboki gorący tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni.)
- Kurczaka obsmażać na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiany kolor.
Sos słodko-kwaśny z ananasem i papryką
Składniki:
- 1 duża puszka ananasa w syropie
- 3 średnie marchewki
- 1/2 małej papryki pomarańczowej
- 1/2 małej papryki czerwonej
- średnia cebula
- 4-5 łyżek oleju
- pół szklanki gęstego soku pomidorowego
- sól do smaku
- mielony imbir – do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek)
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym)
- ok. 1 łyżeczka cukru
- odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Jak zrobić sos słodko-kwaśny z ananasem i papryką
- Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości.
- W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa – mieszając zeszklić na średnim ogniu.
- Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Następnie dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir – zagotować.
- Ananas pokroić w kostkę, dołożyć do sosu.
- Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente.
- Wlać sok pomidorowym i sos doprawić do smaku cukrem i octem – powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.
- Na końcu sos lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.
- Kawałki kurczaka podawać od razu po usmażeniu, polane sosem z warzywami. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko.

Spróbuj także…
Słodko-kwaśny sos chilli z czosnkiem również idealnie pasuje do kawałków kurczaka w cieście naleśnikowym. To smaczny dodatek do dań z woka, warzyw, spring rollsów czy sajgonek.

Rewelacyjny przepis. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie.
smacznego, Basiu 🙂
Ależ smakowicie sie prezentuje 🙂
a jak smakuje….. 😉
kusisz…:)
kuszę 😉
Chętnie bym się wprosiła na taki obiadek do Ciebie 🙂
zapraszam 🙂 dla Ciebie będzie specjalna wersja :*
czyli suchy ryż 🙂
nie, aż tak źle nie będzie :*
Danie wygląda obłędnie ! To moje smaki :))
moje też 🙂
Mniam : ) Lubię takie smakołyki , i zestawienia z kurczakiem : ) Na prawdę pysznie to wygląda ♥ Mam ochotę aż takie super danie sobie zrobić . Pozdrawiam : )
życzę smacznego 🙂
wygląda przecudownie 🙂 biorę dużą porcję 🙂
częstuj się Kasiu 🙂
No, no, no. Potrawa lepsza niz w knajpie wietnamskiej. Przepis na sos podkadne 🙂 Tylko bedzie na razie z duszonym kurczaczkiem. Uwielbiam Twoje pomysły.
pewnie do "chińczyka" daleko, ale na pewno jest to smaczne 🙂
Fel, Twoje pomysły nie są wcale gorsze :* buziaki dla mojej imienniczki :****
uwielbiam takiego kuraka 🙂
my też 🙂