Najprostsze sprawdzone ciasto z owocami – idealne nie tylko latem. Zawsze się sprawdza i wychodzi każdemu. Sprawdź przepis.
Przepis na to najprostsze sprawdzone ciasto z owocami jest bardzo stary. Dostałam go od jednej z cioć dobrze ponad 20 lat temu. Zawsze wychodzi, jest proste i szybkie. Czego chcieć więcej? Z tym ciastem wiąże się jednak mała anegdota. Otóż zaprosiłam sąsiadkę na kawę i – oczywiście – dobre ciasto. Na jednym ze znanych i lubianych blogów znalazłam przepis, który w połączeniu ze zdjęciem wydał mi się prosty i przede wszystkim zachwycający. Ciasto wyglądało pięknie. W związku z tym postanowiłam je upiec. I upiekłam, a jakże. Pachniało cudownie, ale…w środku był koszmarny zakalec.
Ponieważ byłam przekonana, że coś zrobiłam nie tak, stwierdziłam, że nie poddam się. Upiekłam od razu następne. I co? Znowu zakalec. Sąsiadka przyszła, poskubała to “coś” przekonując mnie, że uwielbia zakalce. Chociaż brzmiała dość wiarygodnie, ja i tak nie uwierzyłam jej. Zła byłam na siebie, bo przypomniałam sobie wtedy, że mam przecież sprawdzony wiele razy i jeszcze prostszy przepis na ciacho, które zawsze mi wychodziło. Zabrałam się więc do pieczenia trzeci raz. Niewątpliwie była to bardzo dobra decyzja. W rezultacie ciasto zniknęło bardzo szybko. Na koniec śmiałam się sama z siebie i swoich perypetii z prostym ciastem z owocami. Dlatego właśnie należy pamiętać o starych przepisach, które krążą w każdej rodzinie i zawsze się sprawdzają.
Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 17 cm:
- 1 szklanka mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
- 2 jajka
- 100 g masła
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki esencji waniliowej lub ewentualnie cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
- owoce
Jak zrobić ciasto z owocami – krok po kroku
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C – grzanie góra-dół i termoobieg lub 180°C bez termoobiegu.
- Formę wyłoży papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką.
- Owoce opłukać pod bieżącą zimną wodą, najlepiej na sicie lub durszlaku. Dokładnie odsączyć z wody. (Idealnie sprawdza się papierowy ręcznik.)
- Masło przełożyć do niewielkiego garnuszka i stopić je na niewielkim ogniu, odstawić do wystudzenia.
- Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek.
- Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier aż powstanie sztywna lśniąca piana bez kryształków cukru, dodać żółtka i dosłownie chwilę jeszcze miksować. (Ponieważ nie jest to ciasto czysto biszkoptowe, nie należy bać się używać miksera. Ciasto nic nie straci na puszystości.)
- Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitymi z cukrem jajkami.
- Do ciasta dodać stopione i wystudzone masło oraz wanilię, wymieszać całość lekko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy.
- Na wierzchu ciasta ułożyć dowolne owoce. (Ja użyłam truskawek, a ponieważ są to owoce z dużą ilością wody, nie przekrawam ich. W przeciwieństwie na przykład do jabłek, które nadają się do ciasta pokrojone.)
- Piec przez około 45-50 minut, a przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
- Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Prawdopodobnie lubisz proste i szybkie ciasta z owocami?
(W związku z tym sprawdź jak smakują inne – aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie)
Szybkie ciasto jogurtowe z jabłkami – sprawdzą się nie tylko jabłka, ale i każde inne owoce.
Kruche ciasto z czereśniami – ścierane na tarce, tzw. skubaniec, z warstwą pianki bezowej.
Ciasto kawowe z serem i jabłkami – połączenie ucieranego ciasta z sernikiem i owocami.
Proszę podać wymiary formy . Bo być może nie doczytałam jakie one są . Lub też ich nie ma podanych .
??
Iza, chyba ta informacja schowała się przed Tobą, bo jest napisane 😉 Składniki wyliczone są na okrągłą foremkę o średnicy 17 cm 😉
Ciacho wygląda smakowicie:)Mam malutkie zapytanie czy zamiast jabłek moge dać gruszki?pozdrawiam serdecznie:)
ciasto ze zdjęcia jest upieczone z truskawkami, ale z gruszkami na pewno będzie pyszne 🙂
Takie Małgosiu lubię. Częstuję się i znikam do obowiązków. Pozdrawiam ciepło!
lubimy to co dobre, prawda? 🙂
buziaki Basieńko :*
Jakie puchate! 😉 Przepis już zapisałam;)
smacznego Reniu 🙂
wygląda pysznie!!!
a spróbuj jakie dobre 🙂
Małgosiu może i ono jest najprostsze, ale za to jak smacznie wygląda 🙂 Pozdrawiam 🙂
częstuj się kochana 🙂
I takie jest najpyszniejsze!
tak jest 🙂
Ciasto wspaniałe, uwielbiam takie proste ciasto a owocami, często robię.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
teraz jest sezon na ciasta z owocami 🙂
Puszyste niczym drożdżówka:)
lubimy takie ciasta 🙂
ależ piekne ciacho!!!!
i smaczne 🙂
Takie szybkie ciasta bardzo lubię, zabieram i będę pichcić :))
poproszę fotkę 😉
Najprostsze to najlepsze. Moja rodzina często wychodzi z tego założenia i krzywią się na moje eksperymenty 🙂
czasem dobrze jest poeksperymentować 😉
Faktycznie proste 🙂 Na dzisiaj już upiekłam inne. To będzie na następny raz przetestowane 🙂
ja upiekłam wreszcie to Twoje sypane, niebawem pokażę 😉
sprawdzone to sprawdzone a Ty szukasz nie wiadomo czego :p
no widzisz 😀 guza szukałam chyba 😀
to znalazłaś 🙂
gumowaty zakalcowaty guz 😀
Wygląda pysznie 🙂
Zdecydowanie, sprawdzone przepisy są najlepsze 🙂 I udają się bez niespodzianek 🙂
ano tak, trzeba korzystać ze sprawdzonych 🙂
rewelacyjnie wygląda:)Robię!!!!!!!!!!
smacznego 🙂
Pięknie wyrosło:-)
puchate i smaczne 🙂
pycha 🙂
bardzo pycha 🙂
U nas wczoraj takie było 🙂
trzeba wykorzystać sezon na owoce 🙂
Jeśli to ciasto takie proste to dzisiaj zrobię. Mam tylko pytanie, można dać jabłko zamiast truskawek?
Ach i chyba dwa razy podałaś w przepisie jajka. 🙂 Zakalce też bywają dobre. 😛
spokojnie możesz dać jabłka 🙂
lecę poprawić listę składników 😉 dzięki :*