1,7K
Wczoraj miałam urodziny. Tak tak, osiemnaste 😉 Z tej okazji dla moich gości przygotowałam mały, lekki torcik. Wyszło bardzo kolorowo, smacznie i orzeźwiająco. Nie przepadam za ciężkimi kremami, ani przesadnie słodkimi. Dlatego własnie wybór padł na taki dobór składników. W planie było, żeby biszkopt był niebieski, ale przecież jak doda się niebieski barwnik do lekko żółtego ciasta, to wiadomo jaki kolor powstanie 😉
Przy okazji, bardzo dziękuję Wam wszystkim za te ciepłe życzenia przesyłane różnymi sposobami 🙂 Nie spodziewałam się aż tylu 🙂 To był naprawdę wspaniały i radosny dzień, i cieszę się, że Wy, moi czytelnicy, spędziliście go w pewnym sensie ze mną 🙂 A teraz zapraszam do stołu na kawałeczek kolorowego torcika i lampkę domowego białego wina 🙂
Składniki biszkoptu:
4 jajka,
pół szklanki mąki pszennej,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru,
szczypta soli,
2 łyżki wody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
barwnik spożywczy.
Białka ubić z solą, dodawać stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany z białek z cukrem dodać żółtka i proszek do pieczenia rozmieszany z wodą i barwnikiem. Lekko zmiksować do połączenia składników. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą – delikatnie wymieszać łyżka.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.)
Zielony krem:
900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi),
3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym.
Z soku odlać szklankę, resztę zagotować. W odlanej szklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. (Przygotowujemy jak klasyczny budyń, tylko że zamiast mleka używamy soku.)
Różowy krem:
250 ml śmietany kremówki,
1 galaretka truskawkowa,
garść truskawek.
Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Wystudzić aż do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać tężejąca galaretkę i połączyć. 1/3 odłożyć i dodać do niej zmiksowane truskawki – wymieszać.
Upieczony i wystudzony spód biszkoptowy przekroić na 3 części. Masę zieloną jeszcze gorącą wylać na pierwszy i drugi spód biszkoptowy. Przykryć trzecim, docisnąć lekko i odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia kremu.
Przesmarować cały torcik różowym kremem, na samą górę wyłożyć porcję ze zmiksowanymi truskawkami.
Udekorować według uznania 🙂 ja nie jestem mistrzynią, więc ułożyłam malinki i listki melisy 🙂
Smacznego!
spóźnione, ale szczere: dziękuję kochani za życzenia :*
Wygląda fenomenalnie. Zjadłabym 🙂
Jej ale wspaniale wygląda ten tort, szablon również ładny 🙂
Zapraszam do mnie.
Małgosiu, proszę przyjmij spóźnione, ale bardzo szczere życzenia. I nie bez powodu życzę Ci nieustającego zdrowia, miłości najbliższych osób. Wszystkiego dobrego!!! Tort wygląda wspaniale, jeśli jeszcze coś zostało, to poproszę o malutki kawałek. Pozdrawiam Cię ciepło!
Spóźnione wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! 🙂 Torcik na pewno smakował znakomicie 🙂
Wow! Małgoś ale wypasiony tort 🙂 Ja bym najpierw musiała się na niego napatrzeć i dopiero zjeść 🙂
Elu, mnie się również podoba(ł), niestety, już wszystko zjedzone, nad czym ubolewam ;)))))
Wygląda fantastycznie i tak bardzo orzeźwiająco. Musi być przepyszny. 🙂
Wszystkiego najpiękniejszego 🙂
pięknie dziękuję za życzenia 🙂
Piękny tort! Spóźnione, ale szczere – wszystkiego najlepszego, zdrowia i spełnienia marzeń 🙂
dziękuję, Madziu :****
Piękny torcik! wygląda tak orzeźwiająco 🙂
i taki własnie był w smaku 🙂
Wspaniały 🙂 Serdeczne życzenia Małgosiu :***
dziękuję Melu :***
a to było domowe wino 🙂 ja myślałam, ze szampan 🙂
domowe winko z białego winogrona, ma już 2, albo i 3 lata 🙂
O rany. Torcik boski, chociaż nie dla mnie. Ja nie mogę jeść takich rzeczy, ale malinki Ci zabiorę 🙂
To jedne z moich ulubionych owoców 😀 Będę musiała pozaglądać czy masz jakieś przepisy na lekkostrawne obiady na czas połogu i karmienia piersią. Wiem co mogę jeść, ale pomysłów na obiady trochę mi brakuje…
Kochana, postaram się coś specjalnie dla Ciebie i Małgosi wymyślić 🙂
Dziękuję kochana. :* Rzeczywiście Twoje zdjęcia są świetne. Zazdroszczę zdolności.
fotografowania jeszcze cały czas się uczę 🙂 ale to miło, że widzicie postępy :*****
Brak mi słów..wspaniały!!!!
dziękuję 🙂
I na pewno lekki taki torcik, nie leży ciężarem w żołądku 🙂 Wygląda bosko 🙂
częstuj się, kobietko :*
Zapraszamy do rejestracji na http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html (u góry po prawej stronie strony KS). Od teraz przepisy będą promowane automatycznie na stronie z przekierowaniem do Waszych blogów. Wszystkie nowe przepisy będziemy zamieszczali na naszych fanpage'ach, więc zaoszczędzimy Wam roboty z podsyłaniem linków. Serdecznie zapraszamy, a w razie problemów służymy pomocą. Pozdrawiamy.
http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html
dziękuję za zaproszenie 🙂
Piękny, wszystkiego naj oczywiście.
dziękuję 🙂
Wszystkiego najlepszego 🙂
Torcik wygląda prześlicznie 🙂
dziękuję :*
częstuj się 🙂
Zostało jeszcze? To poproszę kawałek 🙂
Gosiu, coraz piękniejsze te Twoje zdjęcia 🙂
moja droga, Twoje słowa są jak balsam na moją duszę ;))))))
Pyszności! Byłby dla mnie idealny bez barwnika.
barwnik nie jest obowiązkowy 🙂
wygląda wspaniale 🙂 Gosiu, wszystkiego najlepszego z okazji 18 urodzin 😛
dzięki Kaś :*