1,6K
Poniższy przepis jest właściwie przepisem na bananowe ciasto. Postanowiłam jednak upiec je nie w formie do babek czy keksów, lecz w papilotkach muffinkowych. To był dobry pomysł, gdyż jakiekolwiek ciasto z dodatkiem bananów jest bardzo wilgotne, a połączenie takiego właśnie środka z chrupiącą skórką jest bardzo smaczne. Ciasta jest trochę więcej niż na standardowe 12 muffinek, z góry uprzedzam. Można użyć większych foremek, albo próbować piec partiami. No, chyba że ktoś ma większą formę do babeczek, wtedy kłopotu nie ma. Pozostaje też upieczenie w zwyczajnej keksówce.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 duży banan mocno dojrzały
1 łyżeczka cynamonu
Do dekoracji:
dowolna polewa
kolorowe groszki
Suche składniki wymieszać w jednej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cynamon. Do drugiej roztrzepać: jajko, olej, mleko i rozgnieciony widelcem na papkę banan.
Do mokrych składników przesypać suche i wymieszać. Nie ubijać, nie roztrzepywać, lecz tylko wymieszać do połączenia składników.
Do foremek nakładać ciasta do wysokości 2/3 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni i piec przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone w środku.
Po upieczeniu wystudzić, najlepiej układając je na kratce. Udekorować według uznania.
Oj, pyszności! Po zobaczeniu 3 postów jestem już objedzona. Buziaki!
echhhh….żebym ja się tak szybko najadała ;)))
Ten słoiczek obok babeczek też apetyczny :))) Muszą razem bosko smakować 🙂
ten słoiczek ma poważną wadę: jest za mały 😀
fantastyczne! ech aż ślinka cieknie 😉
oj tak, pałaszowaliśmy zanim do końca przestygły ;)))
No, to mam już przepis na urodziny córki . Za dwa tygodnie kończy 16lat i uwielbia robic babeczki. Dzięki Gosiu 🙂
przyślij fotkę 🙂
mmmmniam! jak ja dawno nie jadłam takich rarytasów!
dawno babeczek nie piekłam, więc teraz postanowiłam zrobić je troszkę inaczej 🙂
pysznie wyglądają, z takim nadzieniem.. mniam:D
banany nadają im wilgotności i ciekawego smaku 🙂
Coś mi się zdaje że będą dzisiaj na deser 🙂 Wyglądają przepysznie.
polecam 🙂
Po pierwsze daaawno mnie tu nie było. Po drugie zmienił się wygląd bloga- na lepsze ! 😉
Po trzecie zwabiona tym zdj na PnK przylazłam, aby napawać oczy [bo do kucharek nie należę c;]
Ale może zdołam zmusić kogoś aby upiekł mi te maleństwa *.*
Loui, dzięki za ciepłe słowa :***
myślę że ze znalezieniem kogoś do pieczenia nie będziesz mieć kłopotu 😉 w razie czego pomogę namawiać 😉
Uwielbiam babeczki,a te wyglądają obłędnie 🙂
smakują też fajnie 🙂