Jesień oznacza dynię w mojej kuchni. Najczęściej pod postacią zupy nasyconej zapachem i smakiem imbiru, której nie mamy dość. Czasem placuszki się trafią, czasem puree. Ostatnio pokusiłam się o ciasto z dyni. Wyszło jakoś tak z nudów, z chęci na coś słodkiego i z konieczności zagospodarowania niewielkiej dyni, która nie mieściła się już na kuchennym blacie 😉 A że dzień był ponury, więc na rozgrzewkę dorzuciłam troszkę pachnących przypraw i syrop imbirowy zamiast polewy czy lukru. I to był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło pyszne, słodkie i pachnące 🙂 Chcecie kawałeczek? 🙂
Piekłam to ciasto pierwszy raz, jednak zastanawiam się nad dodawaniem proszku i sody. Ciasto jest bardzo wilgotne dzięki dodanej dyni. Myślę, że bez spulchniaczy przypominałoby swoją strukturą brownie. Muszę to sprawdzić 🙂
Bardzo fajna strona. Polecam i zapraszam na mój blog http://www.supertesty.blog.pl
Bardzo ciekawe ciasto, chętnie zjadłabym kawałek 🙂
Lubię takie korzenne pyszności:) Chętnie wypróbuję.
Widać, że takie wilgotne, super! I ten syrop…mmm
ja czaję się na ten Twój słynny sernik 🙂
piękna babeczka 🙂
a jaka pyszna! 🙂
To ja poproszę kawałeczek, bo wygląda cudnie 🙂
częstuj się śmiało, dla wszystkich starczy 🙂
Ciasto z dyni!!! Musi być pysznościowe. Takie to ja chętnie zrobię. A jakiś inny syrop można dać zamiast lukru/polewy?
możesz dać to co lubisz 🙂
Chyba by mi smakowało, jeszcze nigdy takiego nie jadłam 🙂
spróbuj, polecam 🙂
Bardzo ładnie podane ciacho – zmysł estetyczny na wysokim poziomie 🙂
dziękuję 🙂
Ale smakowicie wygląda, a zapach czuję aż przez monitor, i ciasta i syropu… Muszę wypróbować 😉 Poluję za dyną 🙂
ciekawa jestem Twojej wersji takiego dyniowego ciasta 🙂
Jak zwykle kusisz…
kuszę, bo muszę ;)))) hihihihi…
Wygląda przepysznie 🙂
częstuj się 🙂
Ten miód to za dużo dobroci;), ale generalnie zapachniało mi…:).
miodu w nim nie ma, ale smakuje pysznie 🙂
Mniam, zjadłabym takie aromatyczne ciasto!!! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!
jak ja do Was idę to od razu jestem głodna 🙂
wspaniale ciacho !! wilgotne i do tego ten imbir!! mniam!
ostatnio jestem zakochana w imbirze, ale ciiiii 😉 to tajemnica 😉
Wygląda wspaniale! Wydaje się być bardzo wilgotne, a takie lubię najbardziej.
A syropu imbirowego nigdy nie próbowałam.
Pozdrawiam i zapraszam do nas.
u nas "suche" ciasta średnio są lubiane, więc to ciacho zniknęło dość szybko 🙂
Czysta rozpusta 🙂 pysznie wygląda
smakuje podobnie ;)))
A ja nigdy w życiu nie jadłem ciasta z dodatkiem dyni – podejrzewam że jest smaczne ale co najważniejsze bardziej wilgotne niż inne – przepis do wypróbowania 🙂