1,6K
Gruszki to owoc, który kojarzy mi się z jesienią i z moim dzieciństwem. Pamiętam, jak moja mama robiła kompoty i jak nie mogłam się doczekać, aby móc się do nich dobrać. Uwielbiałam gruszki z kompotu i do dziś pamiętam ich smak.
Gruszki są bardzo zdrowymi owocami, bo poza tym, że wspierają dobre trawienie, to obniżają ciśnienie krwi. I nie jest prawdą, że są ciężkostrawne – wręcz przeciwnie. Można je podawać nawet bardzo małym dzieciom bez obaw o ich brzuszki.
Moje dzisiejsze gruszki to propozycja przede wszystkim jako dodatek do mięsa i wędlin. Są mniej słodkie, za to bardziej kwaśne i lekko korzenne. Na pewno zasmakują wielbicielom owocowych dodatków do mięs.
Gruszki są bardzo zdrowymi owocami, bo poza tym, że wspierają dobre trawienie, to obniżają ciśnienie krwi. I nie jest prawdą, że są ciężkostrawne – wręcz przeciwnie. Można je podawać nawet bardzo małym dzieciom bez obaw o ich brzuszki.
Moje dzisiejsze gruszki to propozycja przede wszystkim jako dodatek do mięsa i wędlin. Są mniej słodkie, za to bardziej kwaśne i lekko korzenne. Na pewno zasmakują wielbicielom owocowych dodatków do mięs.
Składniki:
gruszki
1 litr wody
1 średnia cytryna
5 łyżek miodu
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka goździków
1/4 szklanki octu winnego
Do wody dodać miód, cukier i goździki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cienkie plastry razem ze skórką. Dodać do wody i wszystko razem gotować na małym ogniu przez kilka minut. Na końcu wlać ocet winny i zagotować.
Gruszki umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Układać w umytych i wyparzonych słoikach i zalewać zalewą. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut.
Uwielbiam gruszki w occie:)
Alez apetyczne, mniam 😉
ciekawe czy Wam smakowałoby 🙂
Bardzo lubię gruszki. Oprócz kiwi to uwielbiam wszystkie owoce. A ile tych gruszek, bo nie napisałaś? Zrobię takie za rok. A Małgoni będę dawać najpierw surowe.
ilości gruszek nie napisałam, bo można je dowolnie poukładać w słoiku 🙂
moja mama robiła takie 🙂 przepis zapisuje 🙂
mnie gruszki w ogóle kojarzą się z mamą 🙂
Nie lubie za bardzo gruszek, ale to jest…po prostu ładne! Mój mąż jadłby z zachwytem!
te gruszki smakują troszkę nie jak gruszki 🙂
o takich przetworów jeszcze nie widziałam:)
ale za to widziałaś i robiłaś wiele innych smacznych 🙂